RRB NTPC General Awareness Questions : 27th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The equator passes through
भूमध्य रेखा कहाँ से होकर गुजरती है?
(a)Cameroon / कैमरून
(b)Costa Rica/ कोस्टा रिका
(c) Kenya / केन्या
(d) Venezuel/ वेनेजुएला

S1. Ans.(c)
Sol.The Equator passes through Kenya.

Q2.Name the state where density of population is the lowest
उस राज्य का नाम बताइए जहाँ जनसंख्या का घनत्व सबसे कम है?
(a)Meghalaya /मेघालय
(b)Mizoram/मिजोरम
(c)Arunachal Pradesh /अरुणाचल प्रदेश
(d)Sikkim/सिक्किम

S2.Ans.(c)
Sol. Arunachal Pradesh has the lowest record of population density having just 17 per square kilometer.

Q3.Which of the following leaders presided over the Congress Session at Calcutta in 1906?
निम्नलिखित में से किस नेता ने 1906 में कलकत्ता में कांग्रेस अधिवेशन की अध्यक्षता की थी?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhle
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Dadabhai Naoroji

.S3. Ans.(d)
Sol. Congress Session at Calcutta in 1906 was presided by Dadabhai Naoroji. In Calcutta session of 1906, Congress adopted Swaraj as the Goal of Indian people.

Q4.Who among the following is known as ‘the liberator of the press’ ?
निम्नलिखित में से किसे ‘प्रेस के मुक्तिदाता’ के रूप में जाना जाता है?
(a) William Jones/ विलियम जोन्स
(b) Lord Wellesley/ लॉर्ड वैलेस्ली
(c) Sir Charles Metcalfe/ सर चार्ल्स मेटकाफ
(d) Lord Minto/ लॉर्ड मिंटो

S4. Ans.(c)
Sol. In 1835 Sir Charles Metcalfe succeeded Lord William Bentinck, being senior member of council. “Lord Metcalfe” is called Liberator of India Press but soon he became a victim of party politics in England and was succeeded by Lord Auckland in 1836.

Q5.Where and when was the Ghadar Party founded?
ग़दर पार्टी की स्थापना कहाँ और कब हुई थी?
(a) America, 1913/
(b) England, 1917 /
(c) Denmark, 1921 /
(d) Scotland, 1925/

S5.Ans.(a)
Sol. The Ghadar Party, initially the Pacific Coast Hindustan Association, was formed in 1913 in the United States under the leadership of HarDayal, Sant Baba Wasakha Singh Dadehar, Baba Jawala Singh, Santokh Singh and Sohan Singh Bhakna as its president.

Q6. According to Malthusian theory of population
माल्थुसियन के जनसंख्या सिद्धांत के अनुसार-
(a) Population increases in geometric ratio, food supply increases in arithmetic ratio/ जनसंख्या ज्यामितीय अनुपात में बढ़ती है, खाद्य आपूर्ति अंकगणितीय अनुपात में बढ़ती है
(b) Population increases in arithmetic ratio, food supply increases in geometric ratio/ जनसंख्या अंकगणितीय अनुपात में बढ़ती है, खाद्य आपूर्ति ज्यामितीय अनुपात में बढ़ जाती है
(c) Population increases in a harmonic mean, food supply increases in geometric ratio/ जनसंख्या हरात्मक माध्य में बढ़ती है, खाद्य आपूर्ति ज्यामितीय अनुपात में बढ़ जाती है
(d) Population increases in a harmonic ratio, food supply increases in a arithmetic ratio/ जनसंख्या हरात्मक अनुपात में बढ़ती है, खाद्य आपूर्ति अंकगणितीय अनुपात में बढ़ जाती है

S6. Ans.(a)
Sol.Malthusian theory of population states that
“By nature human food increases in a slow arithmetical ratio; man himself increases in a quick geometrical ratio unless want and vice stop him.The increase in numbers is necessarily limited by the means of subsistence Population invariably increases when the means of subsistence increase, unless prevented by powerful and obvious checks..

Q7. The goods which people consume more, when their price rises are called _______.
वह वस्तुएं जिनकी कीमत बढ़ने के बाद लोग अधिक उपयोग करता है , उन्हें _______ कहा जाता है?
(a) Essential goods/ आवश्यक वस्तुएं
(b) Capital goods/ पूंजीगत वस्तुएं
(c) Veblen goods वेबलेन वस्तुएँ
(d) Giffen goods/गिफ्फिन वस्तुएं

S7. Ans.(d)
Sol. A Giffen good is a good for which demand increases as the price increases, and falls when the price decreases.

Q8.Which of the following is not a fundamental duty?
इनमें से कौन सा मौलिक कर्तव्य नहीं है?
(a) To abide by constitution and respect the National Flag/ संविधान का पालन करना और राष्ट्रीय ध्वज का सम्मान करना
(b) To promote harmony and brotherhood / सद्भाव और भाईचारे को बढ़ावा देना
(c) To uphold and protect the sovereignty/ संप्रभुता को बनाए रखना और संरक्षित करना
(d) Abolition of titles except military and academic/ सैन्य और अकादमिक को छोड़कर खिताब उन्मूलन

S8. Ans.(d)
Sol.“Abolition of titles except military and academic” is a Fundamental Right under Article 18 of Indian constitution. It is not a Fundamental duty.

Q9.”United Nations Organization” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
“संयुक्त राष्ट्र संगठन” भारत के संविधान में सातवीं अनुसूची में दी गई __________ सूची में सूचीबद्ध है.
(a) Union/ संघ
(b) State/ राज्य
(c) Global/ वैश्विक
(d) Concurrent/ समवर्ती

S9.Ans.(a)
Sol. “United Nations Organization” is listed in the Union list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

Q10.There are total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Sikkim.
सिक्किम में कुल _________ संसदीय सीटें (राज्यसभा निर्वाचन क्षेत्र) हैं.
(a) 11
(b) 19
(c) 10
(d) 1

S10.Ans.(d)
Sol. There is one parliamentary seats (Rajya Sabha Constituency) in Sikkim.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?