RRB NTPC General Awareness Questions : 27 July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 27 July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The dispute over Siachin Glacier is between –
सियाचिन ग्लेशियर पर विवाद ___________ के बीच है
(a) India and China/भारत और चीन
(b) India and Afghanistan/भारत और अफ़ग़ानिस्तान
(c) India and Pakistan/भारत और पाकिस्तान
(d) India and Nepal/भारत और नेपाल

S1. Ans.(c)
Sol. The Siachen conflict, sometimes referred to as the Siachen War, is a military conflict between India and Pakistan over the disputed Siachen Glacier region in Kashmir.

Q2. The Tuirial Hydroelectric Power Project (HEPP) is located in which state?
तुइरियल हाइड्रोइलेक्ट्रिक पावर प्रोजेक्ट (HEPP) किस राज्य में स्थित है?
(a)Kerala /केरल
(b) Mizoram/मिजोरम
(c) Nagaland/नागालैंड
(d) Assam/असम

S2. Ans.(b)
Sol. Tuirial dam is an earthfill and gravity dam. Prime minister Narendra Modi inaugrated the 60MW Tuirial hydropower project in Aizawal , Mizoram on 16th December 2017.

Q3. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:
समुद्र का एक विस्तृत इनलेट आमतौर पर अवतल आकार का होता है, इसे क्या कहा जाता है?
(a) Strait/ जलसंधि
(b) Sound/ ध्वनि
(c) Bay/ खाड़ी
(d) Fjord/ फ़्योर्ड

S3. Ans.(c)
Sol. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a Bay.

Q4. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from?
पंजाब में बड़ी संख्या में जल निकासी नहरें हैं जिनसे पानी निकलता है?
(a) Jhelum river/झेलम नदी
(b) Chenab river/चेनाब नदी
(c) Beas river/बेआस नदी
(d) Sutlej river/सतलज नदी

S4. Ans.(d)
Sol. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from Satluj river

Q5. When was the Indian Association founded?
इंडियन एसोसिएशन की स्थापना कब हुई थी?
(a) 1876
(b) 1884
(c) 1887
(d) 1890

S5.Ans.(a)
Sol. The association was founded in Bengal in 1876 by Surendranath Banerjee and Ananda Mohan Bose.

Q6. Indian handicrafts rapidly declined due to
भारतीय हस्तशिल्प में _________ की वजह से तेजी से गिरावट आई
(a) Lack of patronage/ संरक्षण का अभाव
(b) Growing craze for imported goods/ आयातित सामानों के लिए बढ़ता क्रेज
(c) Stiff competition from the machine-made goods of England/ इंग्लैंड के मशीन-निर्मित सामानों से कड़ी प्रतिस्पर्धा
(d) All the above/उपर्युक्त सभी

S6.Ans.(d)
Sol. Handicraft ruined due to lack of patronage, growing craze for imported goods and stiff competition from the machine-made goods of England.

Q7. Queen Victoria’s famous proclamation, transferring authority from the East India Company to the Crown, was made from
क्वीन विक्टोरिया की, ईस्ट इंडिया कंपनी से क्राउन को अधिकार हस्तांतरित करना, प्रसिद्ध उद्घोषणा कहाँ से की गयी थी?
(a) London /लन्दन
(b) Calcutta/कलकत्ता
(c) Delhi /दिल्ली
(d) Allahabad/इलाहाबाद

S7.Ans.(d)
Sol. On November 1, 1858, a grand Darbar was held at Allahabad. Here Lord Canning sent forth the royal proclamation which announced that the queen had assumed the government of India. This proclamation declared the future policy of the British Rule in India.

Q8. After 1893, when complete ban was imposed on all commercial activities of the Company. India was left open to exploitation by
1893 के बाद, जब कंपनी की सभी वाणिज्यिक गतिविधियों पर पूर्ण प्रतिबंध लगा दिया गया था। ______________ द्वारा भारत को समुपयोजन के लिए खुला छोड़ दिया गया था
(a) British officers in India/ भारत के ब्रिटिश अधिकारी
(b) Planters/ प्लेन्टर
(c) British mercantile & industrial classes/ ब्रिटिश व्यापारी और औद्योगिक वर्ग
(d) Zamindars and big landlords./ज़मींदार और बड़े भू-स्वामी

S8.Ans.(c)
Sol. British mercantile industrial capitalist class exploited Indian market by the policy of Drain of wealth.

Q9. Which of the following English papers was essentially the mouth-piece of the policies of liberals?
निम्नलिखित में से कौन सा अंग्रेजी पत्र अनिवार्य रूप से उदारवादियों की नीतियों का मुखपत्र था?
(a)New India /न्यू इंडिया
(b)Leader/लीडर
(c)Young India /यंग इंडिया
(d)Free Press Journal/फ्री प्रेस जर्नल

S9.Ans.(b)
Sol. The Leader was one of the most influential English-language newspapers in India during British Raj. It is founded by Madan Mohan Malviya, the paper was published in Allahabad.

Q10. The method of moderate leaders of the Congress was?
कांग्रेस के उदारवादी नेताओं की पद्धति क्या थी?
(a) Non Co-operation / असहयोग
(b) Constitutional Legitations / संवैधानिक विधान
(c) Passive Resistance / निष्क्रिय प्रतिरोध
(d) Civil Disobedience / सविनय अवज्ञा

Q10.Ans.(b)
Sol. They have become known as “Early Nationalists” because they believed in demanding reforms while adopting constitutional and peaceful means to achieve their aims.

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?