RRB NTPC General Awareness Questions : 25th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India’s population is what percentage of to the world population?
भारत की जनसंख्या विश्व की जनसंख्या का कितना प्रतिशत है?
(a) 8%
(b) 17%
(c) 26%
(d) 36%

S1. Ans.(b)
Sol. India population is equivalent to 17.74% of the total world population.

Q2.Inflation is caused by –
मुद्रास्फीति किस के कारण होती है?
(a)Increase in supply of goods/ माल की आपूर्ति में वृद्धि
(b)Decrease in money supply/ धन की आपूर्ति में कमी
(c)Increase in money supply/ धन की आपूर्ति में वृद्धि
(d)None of the above/इनमें से कोई

S2. Ans.(c)
Sol. Increasing the money supply faster than the growth in real output will cause inflation. The reason is that there is more money chasing the same number of goods. Therefore, the increase in monetary demand causes firms to put up prices.

Q3.Ibn Battuta came from –
इब्न बतूता कहाँ से आया था?
(a)Turkey/ तुर्की
(b)Persia/ फ़ारसी
(c)Cental asia/ मध्य एशिया
(d)Morocco/ मोरक्को

S3. Ans.(d)
Sol. Ibn Battuta, the famous Muslim explorer who came to India during regime of Mohammad Bin Tughlaq, belonged to Morocco.

Q4.The Arya Samaj was founded by –
आर्य समाज किस के द्वारा स्थापित किया गया था?
(a) Swami Dayananda Saraswati/स्वामी दयानंद सरस्वती
(b) Swami Vivekananda/स्वामी विवेकानंद
(c) Keshav chanda sen/केशव चंदा सेन
(d) Ishwar Chandra Vidyasagar/ ईश्वर चंद्र विद्यासागर

S4. Ans.(a)
Sol. Arya Samaj, is a reform movement of modern Hinduism, founded in 1875 by Dayananda Saraswati, whose aim was to re-establish the Vedas, the earliest Hindu scriptures, as revealed truth.

Q5.The earth is at maximum distance from the sun on-
पृथ्वी सूर्य से किस दिन अधिकतम दूरी पर होती है?
(a)January 28th/ 28 जनवरी
(b)July 4th/ 4 जुलाई
(c)December 22nd/22 दिसम्बर
(d)September 22nd/22 सितम्बर

S5. Ans.(b)
Sol. The Earth is at its furthest from the Sun when it is at aphelion. It occurs around 4 July each year.

Q6.Which is the second most abundant metal in the earth’s crust
भू-पर्पटी में दूसरी सबसे प्रचुर धातु कौन सी है?
(a)Iron/आयरन
(b)Silicon/सिलिकॉन
(c)Aluminium/एलुमिनियम
(d)Zinc/जिंक

S6. Ans.(c)
Sol. The second most abundant metal in the earth’s crust is Aluminium.

Q7.The layer of atmosphere close to earth surface is called
पृथ्वी की सतह के करीब वायुमंडल की परत को क्या कहा जाता है?
(a)Troposphere/ क्षोभमण्डल
(b)Stratosphere/ समतापमण्डल
(c)Exosphere/ बहिर्मंडल
(d)Ionosphere/ योण क्षेत्र

S7. Ans.(a)
Sol. The troposphere is the lowest layer of Earth’s atmosphere. The troposphere starts at Earth’s surface and goes up to a height of 7 to 20 km above sea level.

Q8.By which bill the government propose collection of revenue for a year ?
किस बिल के द्वारा सरकार एक वर्ष के लिए राजस्व संग्रह का प्रस्ताव रखती है?
(a)Supplementary bill/ अनुपूरक बिल
(b)Economic bill/ आर्थिक बिल
(c)Finance bill/ वित्त विधेयक
(d)None of the above/इनमें से कोई नहीं

S8. Ans.(c)
Sol. Finance Bill is a bill introduced every year in Lok Sabha immediately after the presentation of the Union Budget, to give effect to the financial proposals of the Government of India. By Finance bill the government propose collection of revenue for a year.

Q9.What is the minimum age laid down for candidate to seek election to lok sabha
लोक सभा चुनाव के लिए उम्मीदवारों के लिए निर्धारित न्यूनतम आयु क्या है?
(a)21
(b)25
(c)22
(d)30

S9. Ans.(b)
Sol. Minimum age laid down for candidate to seek election to Lok Sabha is 25 years.

Q10.Ozone hole is due to release of
ओजोन छिद्र किस गैस के कारण है?

(a)NO22
(b)CFC
(c)SO2
(d)PAN

S10. Ans.(b)
Sol. The Ozone hole is formed due to release of Chlorofluorocarbon (CFC). The ozone in the ozone layer is being broken down by chlorine atoms from chlorofluorocarbon (CFC) molecules and bromine atoms from halons.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD