RRB NTPC General Awareness Questions : 25nd June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Attorney General of India is the ______ of the Government of India.
भारत के महान्यायवादी, भारत सरकार के _______ होते है।
(a) Chief Account Officer/ मुख्य लेखा अधिकारी
(b) Chief Law Officer/ मुख्य विधि अधिकारी
(c) Chief Audit Officer/ मुख्य लेखा परीक्षा अधिकारी
(d) Chief Election Officer/ मुख्य चुनाव अधिकारी

S1.Ans.(b)

Sol. The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and is primary lawyer in the Supreme Court of India.

Q2. Which of the following indicates the circle of the Saranath Pillar?
निम्नलिखित में से कौन सारनाथ स्तंभ के वृत्त को इंगित करता है?
(a) Law/ कानून
(b) Revolution/ क्रांति
(c) Progress/ प्रगति
(d) Religion/ धर्म

S2.Ans.(c)
Sol. The wheel (circle) in Sarnath Pillar indicates Progress.

Q3. The distance between the two latitudes is approximately ___________.
दो अक्षांशों के बीच की दूरी लगभग ___________ है।
(a) 111 miles/111 मील
(b) 121 miles/121 मील
(c) 111 km/111 किमी
(d) 121 km/121 किमी

S3.Ans.(c)
Sol. Latitude is the angular distance north or south from the equator of a point on the earth’s surface, measured on the meridian of the point. Each degree of latitude is approximately 69 miles (111 kilometers)

Q4.Deficit financing means the government borrows money from the ___________.
घाटे के वित्तपोषण का मतलब सरकार ___________ से पैसा उधार लेती है।
(a) International Monetary Fund/ अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष
(b) Ministry of Finance/ वित्त मत्रांलय
(c) Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक
(d) World Trade Organization/ विश्व व्यापार संगठन

S4.Ans.(c)
Sol. Deficit financing is a method of meeting government deficits through the creation of new money. When the Government resorts to deficit financing, it usually borrows from the Reserve Bank of India.

Q5.Which of the following is NOT a terrestrial planet?
निम्नलिखित में से कौन सा स्थलीय ग्रह नहीं है?
(a) Mercury/ बुध ग्रह
(b) Venus/ शुक्र
(c) Mars/ मंगल ग्रह
(d) Saturn/ शनि ग्रह

S5.Ans.(d)
Sol. Within the Solar System, the terrestrial planets are the inner planets closest to the Sun, i.e. Mercury, Venus, Earth, and Mars. Saturn is not a terrestrial planet.

Q6. Which place is NOT associated with Gautama Buddha?
गौतम बुद्ध का संबंध किस स्थान से नहीं है?
(a) Saranath/ सारनाथ
(b) Bodh Gaya/ बौद्धगया
(c) Kushinagar/ कुशीनगर
(d) Pawapuri/ पावापुरी

S6Ans.(d)
Sol. Astamahasthanas are eight great holy places associated with the life of Buddha. These include four pilgrimage sites related to the life of Gautama Buddha viz. Lumbini, Bodhgaya, Sarnath and Kushinagara and four other sites viz. Sravasti, Sankasya, Rajgir and Vaishali. Pawapuri is not associated with him.

Q7. The modern economy is NOT characterized by ___________.
आधुनिक अर्थव्यवस्था ___________ की विशेषता नहीं है।
(a) Self-sufficient village system/ आत्मनिर्भर गाँव प्रणाली
(b) Development of money economy/ मुद्रा अर्थव्यवस्था का विकास
(c) Capital intensive mode of production/ उत्पादन का पूंजी गहन मोड
(d) Production for market/ बाजार के लिए उत्पादन

S7.Ans.(a)
Sol. The modern economy is not characterized by self-sufficient village system.

Q8. Which type of city administration controls smaller urban areas?
किस प्रकार का शहर प्रशासन छोटे शहरी क्षेत्रों को नियंत्रित करता है?
(a) Nagar Panchayat/ नगर पंचायत
(b) Municipal Council/ नगर पालिका परिषद
(c) Municipal Corporation/ नगर निगम
(d) No option is correct/ कोई विकल्प सही नहीं है

S8.Ans.(b)
Sol. Nagar Nigam, also known as a Municipal Corporation, is a local governing body which has a population of more than one million. Nagar Palika, also known as a Municipality or municipal council, is an urban local body that administers to a city with a population of 10,000 to 30,000.

Q9. Which year has been set as goal for completing the Mumbai-Ahmedabad bullet train project operated with the help of Japan?
जापान की मदद से संचालित मुंबई-अहमदाबाद बुलेट ट्रेन परियोजना को पूरा करने के लिए लक्ष्य किस वर्ष निर्धारित किया गया है?
(a) 2021
(b) 2023
(c) 2024
(d) 2025

S9.Ans.(b)
Sol. The 508km-long Mumbai to Ahmedabad High Speed Rail (MAHSR) Project will be built at cost of Rs 1.10 lakh crore. It is expected to be completed by 2023.

Q10.Which of the following countries border touches with China?
निम्नलिखित में से किस देश की सीमा चीन से लगती है?
(a) Uzbekistan/ उज़्बेकिस्तान
(b) Nepal/ नेपाल
(c) Philippines/ फिलीपींस
(d) South Korea/ दक्षिण कोरिया

S10.Ans.(b)
Sol. China has the maximum number of neighbors touching its border. The 14 countries touching its border are: India, Pakistan, Afghanistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia, Russia, North Korea, Vietnam, Laos, Myanmar, Bhutan and Nepal

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD