RRB NTPC General Awareness Questions : 24th September_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 24th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which one of the following region is most rich in coal deposits?
निम्नलिखित में से कौन सा क्षेत्र कोयला भण्डार में सबसे अधिक समृद्ध है?
(a) Bramhaputra Valley/ ब्रह्मपुत्र घाटी
(b) Damodar Valley/ दामोदर घाटी
(c) Mahanadi Valley/ महानदी घाटी
(d) Godavari Valle/ गोदावरी घाटी

S1. Ans.(b)
Sol. Damodar Valley region is most rich in coal deposits.

Q2. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called _____________.
भूमध्य रेखा क्षेत्रों में तीव्र वाष्पीकरण के कारण होने वाली वर्षा को _____________ कहा जाता है
(a) Orographic rainfall / भौगोलिक वर्षा
(b) Cyclonic rainfall/ चक्रवात वर्षा
(c) Frontal rainfall/ फ्रंटल वर्षा
(d) Convectional rainfall/ वाहनिक वर्षा

S2. Ans.(d)
Sol. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called Conventional rainfall.

Q3.The ________ curve represents the demand of all consumers in the market taken together at different levels of the price of the good.
________ वक्र बाजार के सभी उपभोक्ताओं की मांग को अच्छे मूल्य के विभिन्न स्तरों पर एक साथ लिए जाने का प्रतिनिधित्व करता है
(a) monotonic/ मानटनिक
(b) indifferent/ इन्डिफ्रन्ट
(c) market demand/ बाजार मांग
(d) diminishing/ डिमिनिशिंग

S3. Ans.(c)
Sol. The market demand curve is the summation of all the individual demand curves in a given market. It shows the quantity demanded of the good by all individuals at varying price points.

Q4.Which of the following equation is/are INCORRECT?
निम्नलिखित में से कौन सा समीकरण गलत है?
I. NI = NDP + Net Foreign Income
II. GNP = GDP + Net Foreign Income
III. NDP = GNP – Depreciation
(a) Only (I) and (II)/केवल I और II
(b) Only (III)/केवल III
(c) Only (II) and (III)/केवल II और III
(d) Only (II)/केवल II

S4. Ans.(b)
Sol.NI=NDP + net foreign income, GNP = GDP + Net income inflow from abroad – Net income outflow to foreign countries & Net Domestic Product = GDP – Depreciation of the Capital goods.

Q5. An increase in the growth rate of the nominal money supply results in –
मामूली धन आपूर्ति की वृद्धि दर में वृद्धि का क्या परिणाम है?
(a) Lower rate of inflation/ मुद्रास्फीति की कम दर
(b) Higher rate of inflation/ मुद्रास्फीति की उच्च दर
(c) Lower interest rates/ कम ब्याज दर
(d) Currency appreciation/ मुद्रा मूल्य वृद्धि

S5. Ans.(b)
Sol. Inflation is the rate at which the general level of prices for goods and services is rising and, consequently, the purchasing power of currency is falling. When money supply increase it tends to higher rate of inflation.

Q6.Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that all persons shall be equally protected by the laws of the country?
भारतीय संविधान में कौन सा मौलिक अधिकार बताता है कि सभी व्यक्तियों को देश के कानूनों द्वारा समान रूप से संरक्षित किया जाएगा?
(a) Right to Equality/समानता का अधिकार
(b) Right to Freedom/ स्वतंत्रता का अधिकार
(c) Right against Exploitation/ शोषण के विरुद्ध अधिकार
(d) Right to Freedom of Religion/ धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार

S6.Ans.(a)
Sol. Equality before law is well defined under the Article 14 i.e. Right to equality of the Constitution. It ensures that every citizen shall be likewise protected by the laws of the country.

Q7. India will co-host the first International Solar Alliance (ISA) summit with which country?
भारत किस देश के साथ पहली अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन (ISA) शिखर सम्मेलन की सह-मेजबानी करेगा?
(a) France / फ्रांस
(b) Germany / जर्मनी
(c) Japan / जापान
(d) Canada/ कनाडा

S7.Ans.(a)
Sol. India and France will co-host will co-host the first International Solar Alliance (ISA) summit at Rashtrapati Bhavan in New Delhi on 11th March 2018.

Q8.The famous JVP Committee consisting of Jawaharlal Nehru, Vallabhbhai Patel and Pattabhi Sitaramayya, was appointed in December 1948 to
जवाहरलाल नेहरू, वल्लभभाई पटेल और पट्टाभि सीतारमैया की प्रसिद्ध जेवीपी समिति, दिसंबर 1948 में किस उद्देश्य के साथ नियुक्त की गई थी?
(a)Examine the case of establishment of secular polity in the country/ देश में धर्मनिरपेक्ष राजनीति की स्थापना के मामले की जाँच करने के लिए
(b)Examine the issue of reorganisation of states on linguistic basis/ भाषाई आधार पर राज्यों के पुनर्गठन के मुद्दों की जाँच करने के लिए
(c)Determine the compensation to be paid to the rulers of Indian states consequent to the merger of their states with India/ भारतीय राज्यों के शासकों को भारत के साथ विलय के परिणामस्वरूप भुगतान किए जाने वाले मुआवजे का निर्धारण करने के लिए
(d)None of the above/इनमें से कोई नहीं

S8.Ans.(b)
Sol.JVP is full name of committee members. They are Jawaharlal Nehru, Vallahbhai Patel, Pattabhi Sitaramayya. It was setup in 1949.This committee also rejected the linguistic factor of reorganization of the states. This committee recommended the reorganization of States on the basis of security, unity and economic prosperity of the nation.

Q9. In which part of the Indian Constitution is concerned with the administration of scheduled areas and tribal areas?
भारतीय संविधान का कौन सा भाग अनुसूचित क्षेत्रों और जनजातीय क्षेत्रों के प्रशासन से संबंधित है?
(a) Part XII / भाग XII
(b) Part X / भाग X
(c) Part III / भाग III
(d) Part IV/भाग IV

S9.Ans(b)
Sol.Article 244 in Part X of the Constitution envisages a special system of administration for
certain areas designated as scheduled areas and tribal areas.

Q10.Which country is not a member of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC)?
बहु-क्षेत्रीय तकनीकी और आर्थिक सहयोग (BIMSTEC) के लिए कौन सा देश बंगाल की खाड़ी पहल का सदस्य नहीं है?
(a) Thailand/थाईलैंड
(b) Myanmar/म्यांमार
(c) India/भारत
(d) Pakistan/पाकिस्तान

S10.Ans.(d)
Sol.The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is an international organisation involving a group of countries in South Asia and South East Asia. These are: Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan and Nepal. The BIMSTEC states are among the countries dependent on the Bay of Bengal.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?