RRB NTPC General Awareness Questions : 24nd June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Attorney General of India is appointed by whom?
भारत के महान्यायवादी की नियुक्ति किसके द्वारा की जाती है?
(a) Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(b) Law Minister of India/ भारत के कानून मंत्री
(c) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) President of India / भारत के राष्ट्रपति

S1. Ans.(d)
Sol. The Attorney General of India is appointed by President of India.

Q2. There are ____________ levels of courts present in India.
भारत में ____________ स्तर की अदालतें मौजूद हैं
(a) Two/दो
(b) Three/तीन
(c) Four/चार
(d) Five/पांच

S2. Ans.(b)
Sol. The judicial system of India is mainly consisting of three types of courts- the Supreme Court, The High Courts and the subordinate courts.

Q3. 73rd Constitutional Amendment Act gave Constitutional recognition to panchayats by adding ___________.
73 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम ने ___________ को जोड़कर पंचायतों को संवैधानिक मान्यता प्रदान की।
(a) Part VIII/ भाग VIII
(b) Part IX/ भाग IX
(c) Part X/ भाग X
(d) Part XI/ भाग XI

S3. Ans.(b)
Sol. The 73rd Amendment 1992 added a new Part IX to the constitution titled “The Panchayats” covering provisions from Article 243 to 243(O) ; and a new Eleventh Schedule covering the functions of the Panchayats.

Q4. As per length, which is the longest river of China?
लंबाई के अनुसार, चीन की सबसे लंबी नदी कौन सी है?
(a) Yangtze/ यांग्त्ज़ी
(b) Mekong/ मेकांग
(c) Ob-Irtis/ ओब-इरतिश
(d) Amur/ अमूर

S4.Ans.(a)
Sol. The River Yangtze is the longest river in China. In fact, it is the longest river in Asia and the third longest in the world with a length of 3,917 miles. Futhermore, the river is the longest in the world to flow in a single country and the sixth largest river by discharge volume.

Q5. Where is the world’s highest volcanic mountain Cotopaxi located?
विश्व का सबसे ऊँचा ज्वालामुखी पर्वत कोटोपेक्सी कहाँ स्थित है?
(a) Japan /जापान
(b) Philippines/ फिलीपींस
(c) Ecuador/ इक्वेडोर
(d) Hawaiian Islands/ हवाई द्वीप

S5. Ans.(c)
Sol. Cotopaxi is an active stratovolcano in the Andes Mountains, located in the Latacunga canton of Cotopaxi Province Ecuador, in South America.

Q6. In terms of population Pakistan is at which place in the world?
जनसंख्या के अनुसार पाकिस्तान विश्व में किस स्थान पर है?
(a) 8th
(b) 7th
(c) 6th
(d) 5th

S6. Ans.(c)
Sol. In terms of population Pakistan is 6th place in the world.

Q7.First time which year the Railway Budget and the General Budget were presented separately?
पहली बार रेल बजट और आम बजट किस वर्ष अलग-अलग प्रस्तुत किए गए थे?
(a) 1924
(b) 1947
(c) 1952
(d) 1977

S7. Ans.(a)
Sol. A separate Railway Budget, which is different from the General Budget, was first introduced in 1924 on the basis of recommendations of the 10-member Acworth Committee.

Q8.Which of following sectors does NOT come under tertiary sector?
निम्नलिखित में से कौन सा क्षेत्र तृतीयक क्षेत्र के अंतर्गत नहीं आता है?
(a) Electricity/ बिजली
(b) Business Services/ व्यापार सेवाएं
(c) Transport/ ट्रांसपोर्ट
(d) Trade/ व्यापार

S8.Ans.(a)
Sol. Secondary sector is also called as manufacturing sector or industrial sector. The manufacturing, electricity, gas, water supply etc. are included in this sector. The service sector of the economy is called tertiary sector.

Q9. Which of the following was not included in the early three English Settlements in India?
निम्नलिखित में से कौन भारत में शुरुआती तीन अंग्रेजी समझौतों में शामिल नहीं था?
(a) Madras /मद्रास
(b)Punjab/पंजाब
(c) Bombay /बॉम्बे
(d) Calcutta/कलकत्ता

S9.Ans. (b)
Sol. The early English settlement in India consists of area of Calcutta, Madras and Bombay presidency.

Q10. Which one of the following European trading companies adopted the “Blue Water Policy” in India?
निम्नलिखित में से किस यूरोपीय व्यापारिक कंपनी ने भारत में “ब्लू वाटर पॉलिसी” को अपनाया?
(a) Dutch company / डच कंपनी
(b) French company/ फ्रांसीसी कंपनी
(c) Portuguese company/ पुर्तगाली कंपनी
(d)British East India Company/ ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी

S10.Ans. (c)
Sol. The “Blue Water” policy is attributed to Francisco de Almeida, the first Viceroy of the Portuguese possessions in India.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD