RRB NTPC General Awareness Questions : 24 July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 24 July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Income and consumption are ___________.
आय और खपत ___________ होते हैं।
(a) Directly related/ प्रत्यक्ष रूप से संबंधित हैं
(b) Partially related/ आंशिक रूप से संबंधित हैं
(c) Inversely related/ प्रतिलोम रूप से संबंधित
(d) Unrelated/ असंबंधित हैं

S1.Ans.(a)
Sol. In economics, Income = Consumption + savings. The income an individual, or a country, produces is either consumed and/or saved. Consumption of an individual is directly related with the Income of an individual.

Q2.When was Consumer Protection Act (COPRA) passed?
उपभोक्ता संरक्षण अधिनियम (COPRA) कब पारित किया गया था?
(a) 1984
(b) 1980
(c) 1986
(d) 1995

S2.Ans.(c)
Sol. Consumer Protection Act, 1986 is an Act of the Parliament of India enacted in 1986 to protect the interests of consumers in India. It makes provision for the establishment of consumer councils and other authorities for the settlement of consumers’ disputes.

Q3. Who was the first female Governor of India?
भारत की पहली महिला गवर्नर कौन थी?
(a) Kamala Nehru/कमला नेहरु
(b) Madam Bikaji Kama/मैडम बीकाजी कामा
(c) Sarojini Naidu/सरोजिनी नायडू
(d) Vijaya Lakshmi Pandit/विजय लक्ष्मी पंडित

S3. Ans.(c)
Sol.Sarojini Naidu was the first female to become the governor of an Indian state. She governed Uttar Pradesh from 15 August 1947 to 2 March 1949.

Q4. Churches and Convents of Goa were built by?
गोवा के चर्च और कॉन्वेंट किसके द्वारा बनाए गए थे?
(a) British/ब्रिटिश
(b) Dutch/डच
(c) Portuguese/ पुर्तगाली
(d) Mughals/मुग़ल

S4.Ans.(c)
Sol.Abraham Lincoln was an American politician and lawyer who served as the 16th President of the United States.Lincoln led the United States through its Civil War.

Q5.In 1617 the British East India Company was given permission by __________ to trade in India.
1617 में ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी को भारत में व्यापार करने के लिए __________ द्वारा अनुमति दी गई थी।
(a) Babur/बाबर
(b) Akbar/अकबर
(c) Aurangzeb/औरंगजेब
(d) Jahangir/जहाँगीर

S5. Ans.(d)
Sol. In 1617, the British East India Company was given permission by Jahangir to trade in India.

Q6. Which among the following is false about Earth?
निम्नलिखित में से क्या पृथ्वी के बारे में गलत है?
(a) It is the densest planet/ यह सबसे सघन ग्रह है
(b) It is the fifth largest planet/ यह पांचवां सबसे बड़ा ग्रह है
(c) It is also known as red planet/ इसे लाल ग्रह के रूप में भी जाना जाता है
(d) It is the third planet from the sun/ यह सूर्य से तीसरा ग्रह है

S6. Ans.(c)
Sol.Red Planet is a nickname for the planet Mars, due to its surface color

Q7. Who is known as the father of Green Revolution?
हरित क्रांति के जनक के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) Dr. Robert Nucleus / डॉ. रॉबर्ट न्यूक्लियस
(b) Dr. Ian Wilmut/ डॉ इयान विल्मट
(c) Dr. N E Borlaug / डॉ एन ई बोरलॉग
(d) Dr. JC Bose/ डॉ जेसी बोस

S7. Ans.(c)
Sol. Dr. N E Borlaug is father of Green Revolution.

Q8. Panthera Tigris is the scientific name of –
पैंथेरा टाइग्रिस किस का वैज्ञानिक नाम है ?
(a) Panther/ तेंदुआ
(b) Tiger/ बाघ
(c) Whale/ व्हेल
(d) Goat/ बकरा

S8.Ans.(a)
Sol. The All India Forward Bloc is a left-wing nationalist political party in India. It emerged as a faction within the Indian National Congress in 1939, led by Subhas Chandra Bose.

Q9. The term of office of the Vice-President of India is –
भारत के उपराष्ट्रपति के पद का कार्यकाल कितना होता है?
(a) 4 years/4 वर्ष
(b) 5 years/5 वर्ष
(c) 2 years/2 वर्ष
(d) 6 years/6 वर्ष

S9. Ans.(b)
Sol. The Vice-President holds office for a term of 5 years from the date on which he enters upon his office.

Q10.After question hour, a motion moved by a Member of Parliament to draw the attention of Executive for discussing a definite matter of public importance is:
प्रश्नकाल के बाद, सार्वजनिक महत्व के एक निश्चित मामले पर चर्चा करने के लिए कार्यकारिणी का ध्यान आकर्षित करने के लिए संसद सदस्य द्वारा एक प्रस्ताव लाया गया है, उसका नाम बताइए
(a) Privilege motion/ विशेषाधिकार प्रस्ताव
(b) Calling attention Motion/कालिंग अटेंशन प्रस्ताव
(c) Adjournment motion/ स्थगन प्रस्ताव
(d) Non confidence motion/ अविश्वास प्रस्ताव

S10. Ans.(c)
Sol. Adjournment Motion is the procedure for adjournment of the business of the House for the purpose of discussing a definite matter of urgent public importance, which can be moved with the consent of the Speaker. In other words, after question hour, a Adjournment Motion is moved by a Member of Parliament to draw the attention of Executive for discussing a definite matter of public importance. It only allowed in Lok Sabha.

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?