RRB NTPC General Awareness Questions : 23rd September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Who among the following Governor General framed the triple alliance against Tipu Sultan?
निम्नलिखित गवर्नर जनरल में से किसने टीपू सुल्तान के खिलाफ ट्रिपल गठबंधन का गठन किया?
(a) Warren Hastings/ वारेन हेस्टिंग्स
(b) Lord Cornwallis / लॉर्ड कार्नवालिस
(c) Lord Wellesley / लॉर्ड वैलेस्ली
(d) Lord William Bentinck / लॉर्ड विलियम बेंटिक

S1. Ans.(b)
Sol. Lord Cornwallis framed the triple alliance against Tipu Sultan.

Q2.Which one of the following cities is associated with the river Mekong?
निम्नलिखित में से कौन सा शहर मेकांग नदी से सम्बन्धित है?
(a) Hong Kong / होंग कोंग
(b) Phnom-Penh/ नोम पेन्ह
(c) Shanghai/ शंघाई
(d) Yangon / यांगून

S2. Ans.(b)
Sol. The Mekong River is the 12th longest river in the world and the 7th longest in Asia, it flows through six countries: China, Myanmar (Burma), Thailand, Laos, Cambodia, and Vietnam. Phnom Penh, Cambodia’s busy capital, sits at the junction of the Mekong and Tonlé Sap rivers.

Q3. A Royal Commission on the Public Service was appointed in the year
लोक सेवा पर एक रॉयल कमीशन किस वर्ष में नियुक्त किया गया था?
(a) 1912
(b) 1915
(c) 1910
(d) 1918

S3. Ans.(a)
Sol. Islington Commission, 1912 a Royal Commission formed to recommend reforms in the Public Service of British India with Lord Islington as its chairman.

Q4.The authorization for the withdrawal of funds from the- Consolidated Fund of India must come from:
भारत के समेकित कोष से धन निकालने के लिए किस से प्राधिकरण से आना चाहिए?
(a.) The President of India/ भारत के राष्ट्रपति
(b.) The Parliament of India/ भारत की संसद
(c.) The Prime. Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(d.) The Union Finance, Minister/ केंद्रीय वित्त, मंत्री

S4. Ans.(b)
Sol. No amount can be withdrawn from the fund without the authorisation from the Parliament. This fund is formed under the provision of Article 266 (1) of the Indian Constitution.

Q5.In which of the following years, Swarnjayanit Gram Swarozgar Yojana for the rural poverty did replace the Integrated Rural Development Programme and its allied schemes in India?
निम्नलिखित में से किस वर्ष में, ग्रामीण गरीबी के लिए स्वर्णजयंती ग्राम स्वरोजगार योजना ने भारत में एकीकृत ग्रामीण विकास कार्यक्रम और इसकी संबद्ध योजनाओं को प्रतिस्थापित किया?
(a) 1st April, 1997/1 अप्रैल 1971
(b) 1st April, 1999/1 अप्रैल 1999
(c) 1st April, 2001/1 अप्रैल 1999
(d) 1st April, 2005/1 अप्रैल 2005

S5. Ans.(b)
Sol. On 1st April, 1999 Swarnjayanit Gram Swarozgar Yojana was launched which replaces the Integrated Rural Development Programme and its allied schemes.

Q6.When some detergent is added to water, the surface tension
जब पानी में डिटर्जेंट मिलाया जाता है, तो सतह तनाव
(a) increases/बढ़ता है
(b) remains unaffected /समान रहता है
(c) decreases /घटता है
(d) None of these /इनमें से कोई नहीं

S6. Ans.(c)
Sol. Since the surface tension forces become smaller as the distance between water molecules increases, the intervening soap molecules decrease the surface tension.

Q7.When a ray or light enters a glass slab from air
जब प्रकाश की किरण हवा से एक ग्लास स्लैब में प्रवेश करती है, तो-
(a) its wavelength increases / इसकी तरंग दैर्ध्य बढ़ जाती है
(b) its wavelength decreases / इसकी तरंग दैर्ध्य घट जाती है
(c) its frequency increases / इसकी आवृत्ति बढ़ जाती है
(d) Neither its wavelength nor its frequency changes/ न तो इसकी तरंग दैर्ध्य और न ही इसकी आवृत्ति में परिवर्तन होता है

S7. Ans.(b)
Sol. Light is refracted when it crosses the interface from air into glass in which it moves more slowly. Since the light speed changes at the interface, the wavelength of the light must change, too. The wavelength decreases as the light enters the medium and the light wave changes direction.

Q8.Which one of the following statements regarding starch and cellulose is not correct?
स्टार्च और सेल्यूलोज के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है?
(a) Both of them are of plant origin / ये दोनों ही पौधे उद्गम के हैं
(b) Both of them are polymers / ये दोनों पॉलिमर हैं
(c) Both of them give colour with iodine / दोनों आयोडीन के साथ रंग देते हैं
(d) Both of them are made up of glucose molecules / यह दोनों ग्लूकोज अणुओं से बने होते हैं

S8. Ans.(c)
Sol. Since cellulose does not have a helical structure like amylose, it does not bind to iodine to form a coloured product.

Q9.By which combination of chromosome, a child will be male?
गुणसूत्रों के किस संयोजन से, एक बच्चा पुरुष होगा?
(a) X from male and X from female / पुरुष से X और महिला से X
(b) X from male and Y from female/ पुरुष से X और महिला से Y
(c) Y from male and X from female/ पुरुष सेY और महिला से X
(d) Y from male and Y from female/ पुरुष से Y और महिला से Y

S9. Ans.(c)
Sol. The female’s eggs contain an X chromosome. However, the male’s sperm can contain either an X or a Y chromosome. Therefore, the individual sperm cell that reaches the egg first to fertilize it will determine the sex of the embryo. If two X chromosomes combine, the sex is female. The Y chromosome contains specific DNA that give instructions for the male characteristics and physical feature.

Q10.‘Connect 2 Decode’ (C2D) Project is related with
‘कनेक्ट 2 डीकोड’ (C2D) प्रोजेक्ट किससे संबंधित है?
(a) the biological and genetic information relating to the mycobacterim tuberculosis (M+b) genome / माइकोबैक्टीरियम ट्यूबरकुलोसिस (एमटीबी) जीनोम से संबंधित जैविक और आनुवंशिक जानकारी
(b) decoding of Bt Brinjal and its effect on human health / Bt बैंगन का डिकोडिंग और मानव स्वास्थ्य पर इसका प्रभाव
(c) the deciding of Bt Brinjal and its effect on human health / Bt बैंगन का निर्णय और मानव स्वास्थ्य पर इसका प्रभाव
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

S10. Ans.(a)
Sol. ‘Connect 2 Decode’ (C2D) Project is related with the biological and genetic information relating to the mycobacterium tuberculosis (M+b) genome.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?