RRB NTPC General Awareness Questions : 21th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Sudden decrease of birth rate would cause___________.
जन्म दर में अचानक कमी के कारण क्या होगा?
(a) Increase in per capita income/ प्रति व्यक्ति आय में वृद्धि
(b) Increase in investment/ निवेश में वृद्धि
(c) Increase in savings/ बचत में वृद्धि
(d) Increase in loan requests/ ऋण अनुरोधों में वृद्धि

S1.Ans.(a)
Sol. Sudden decrease of birth rate would cause increase in per capita income. Per capita Income is calculated by taking a measure of all sources of income in the aggregate and dividing it by the total population.

Q2.During which Five Year Planning was NABARD established?
किस पंचवर्षीय योजना के दौरान नाबार्ड की स्थापना की गई थी?
(a) Fifth /पांचवीं
(b) Sixth/छठी
(c) Third/तीसरी
(d) Ninth/नौवी

S2.Ans.(b)
Sol. NABARD was established on the recommendations of B. Sivaraman Committee, (by Act 61, 1981 of Parliament) on 12 July 1982 to implement the National Bank for Agriculture and Rural Development Act 1981. It was established during Sixth five year plan.

Q3. According to the Indus water treaty which river will be not governed by Pakistan?
सिंधु जल संधि के अनुसार कौन सी नदी पाकिस्तान द्वारा शासित नहीं की जाएगी?
(a) Indus / सिंधु
(b) Chenab/चेनाब
(c) Jhelum/झेलम
(d) Ravi/रावी

S3.Ans.(d)
Sol. According to Indus Water treaty, control over the water flowing in three “eastern” rivers of India — the Beas, the Ravi and the Sutlej was given to India, while control over the water flowing in three “western” rivers of India — the Indus, the Chenab and the Jhelum— was given to Pakistan.

Q4.Myanmar shares around ___________ border with India.
म्यांमार भारत के साथ लगभग ___________ किमी सीमा साझा करता है।
(a) 1,238 km
(b) 1,338 km
(c) 1,438 km
(d) 1,643 km
S4.Ans.(d)
Sol. India shares a 1643 km long border with Myanmar in four north-eastern states namely, Arunachal (520 km), Nagaland (215 km), Manipur (398 km) and Mizoram (510 km) with Myanmar’s Sagaing Region and Chin State.

Q5.Which place is NOT associated with Gautama Buddha?
गौतम बुद्ध का संबंध किस स्थान से नहीं है?
(a) Saranath/सारनाथ
(b) Bodh Gaya/बोध-गया
(c) Kushinagar/कुशीनगर
(d) Pawapuri/पावापुरी
S5.Ans.(d)
Sol. Pawapuri is associated with the Jainism. It is not associated with Buddha.

Q6.The distance between the two latitudes is approximately ___________.
दो अक्षांशों के बीच की दूरी लगभग ___________ है।
(a) 111 miles
(b) 121 miles
(c) 111 km
(d) 121 km
S6.Ans.(c)
Sol. Latitude is the angular distance north or south from the equator of a point on the earth’s surface, measured on the meridian of the point. Each degree of latitude is approximately 69 miles (111 kilometers) apart.

Q7.The Chief Election Commissioner of India holds the office for ______.
भारत के मुख्य चुनाव आयुक्त ______ समय के लिए कार्यरत होता है।
(a) 60 years of age or for six years, whichever early /60 वर्ष की आयु या छह वर्ष, जो पहले हो
(b) 65 years of age or for six years, whichever early/65 वर्ष की आयु या छह वर्ष, जो पहले हो
(c) 70 year of age or for six years, whichever early/70 वर्ष की आयु या छह वर्ष, जो पहले हो
(d) 55 year of age or for five years, whichever early/55 वर्ष की आयु या छह वर्ष, जो पहले हो

S7.Ans.(b)
Sol. The President appoints Chief Election Commissioner and Election Commissioners. They have tenure of six years, or up to the age of 65 years, whichever is earlier.
Q8.Increased wind speed is accompanied by a reduced air _____________.
हवा के _____________ में कमी के साथ हवा की गति में वृद्धि होती है।
(a) Humidity/ आर्द्रता
(b) Pressure/ दबाव
(c) Density/ घनत्व
(d) Aridity/ शुष्कता
S8.Ans.(b)
Sol. The increased wind speed is always accompanied by a reduced air pressure.

Q9.Which of the following became first Indigenously developed vaccine from India to be pre-qualified by World Health Organisation?
निम्नलिखित में से कौन सा विश्व स्वास्थ्य संगठन द्वारा भारत में पूर्व-क्वालीफाई होने के लिए स्वदेशी वैक्सीन है?
(a) Rotavac/ रोटावैक
(b) Hemophile/ हीमोफिलिया
(c) Pentavac/पेंतावाक
(d) Pneumococca/ न्यूमोकोकल
S9.Ans.(a)
Sol. An indigenously developed vaccine against rotavirus gastroenteritis has been ‘pre-qualified’ for the first time by the World Health Organisation.

Q10.Organisms use bio-catalyst to break down complex substances into simpler substances. These bio-catalysts are called ______.
जीव जैव-उत्प्रेरक का उपयोग कर के जटिल पदार्थों को सरल पदार्थों में तोड़ने का कार्य करते हैं. इन जैव उत्प्रेरक को ______ कहा जाता है।
(a) Enzymes/एंजाइम
(b) Hormones/हॉर्मोन
(c) Vitamins/विटामिन
(d) No option is correct/कोई विकल्प सही नहीं है
S10.Ans.(a)
Sol. Organisms use bio-catalyst to break down complex substances into simpler substances. These bio-catalysts are called Enzymes.

 

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019