RRB NTPC General Awareness Questions : 21st October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams

Q1. Which among the following is false about acids?
एसिड के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा गलत है?
(a) They give H+ ions in aqueous solution/ वे जलीय विलयन में H + आयन देते हैं
(b) Most acids contain hydrogen/ अधिकांश अम्लों में हाइड्रोजन होता है
(c) They turn blue litmus red/ वे नीले लिटमस को लाल कर देते हैं
(d) They are bad conductor of electricity in aqueous solution/ वे जलीय घोल में विद्युत के कुचालक होते हैं
S1. Ans.(d)
Sol. Acids are not bad conductor of electricity in aqueous solution.
Q2. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in aircrafts?
निम्नलिखित में से किसका उपयोग हवाई जहाज में शराब, दवाइयां और ईंधन बनाने में किया जाता है?
(a) Propyl alcohol / प्रोपाइल अल्कोहल
(b) Dimethyl alcohol/ डायमिथाइल अल्कोहल एथिल
(c) Ethyl alcohol /इथाइल अल्कोहल
(d) Methyl alcohol/ मिथाइल अल्कोहल
S2. Ans.(c).
Sol. Ethyl alcohol is used in making liquors, medicines and as a fuel in aircrafts.
Q3. What is used to prevent freezing of fuel in space crafts?
अंतरिक्ष यान में ईंधन को जमने से रोकने के लिए क्या प्रयोग किया जाता है?
(a) Benzene / बेंजीन
(b) Glycol / ग्लाइकोल
(c) Acetylene / एसिटिलीन
(d) Ester / एस्टर
S3. Ans.(b)
Sol. Glycol is an organic compound with the formula (CH2OH)2. It is used to prevent freezing of fuel in space crafts.
Q4. _________ is the major component of
natural gas.
_________ प्राकृतिक गैस का प्रमुख घटक है।
(a) Acetone / एसीटोन
(b) Methane / मीथेन
(c) Chlorine / क्लोरीन
(d) Hexane/ हेक्सेन
S4. Ans.(b)
Sol. Methane is a chemical compound with the chemical formula CH₄ and it is a major component of natural gas.
Q5.Which of the following is a fungal disease?
निम्नलिखित में से क्या एक फंगल रोग है?
(a) Dermatitis/डर्माटाईटिस
(b) Cholera/ कॉलेरा
(c) Jaundice/ पीलिया
(d) Indigofera/ इंडिगोफेरा
S5. Ans.(a)
Sol. Dermatitis is a fungal disease.Dermatitis is a general term that describes an inflammation of the skin. Dermatitis can have many causes and occurs in many forms. It usually involves an itchy rash on swollen, reddened skin.
Q6. Decisions made by the ______ are binding on all other courts in India.
______ द्वारा किए गए निर्णय भारत के अन्य सभी न्यायालयों के लिए बाध्यकारी हैं।
(a) Supreme Court of India/ भारत के सर्वोच्च न्यायालय
(b) High Court of States/ राज्यों के उच्च न्यायालय
(c) District Court / जिला न्यायालय
(d) No option is correct./ कोई विकल्प सही नहीं है।
S6.Ans.(a)
Sol. The Supreme Court of India is the highest judicial forum and final court of appeal under the Constitution of India, the highest constitutional court, with the power of constitutional review. Decisions made by the Supreme Court of India are binding on all other courts in India.
Q7.Which drug is used for Pain Relief?
कौन सी दवा दर्द निवारक के लिए प्रयोग की जाती है?
(a) Risedronate
(b) Tramadol
(c) Folic Acid
(d) Bupropion
S7.Ans.(b)
Sol. Tramadol is used to treat moderate to moderately severe pain.
Q8.Which of the following is a Synthetic rubber?
निम्नलिखित में से कौन सा सिंथेटिक रबर है?
(a) Leoprene / लियोप्रीन
(b) Monoprene/ मोनोप्रीन
(c) Neoprene/ नियोप्रिन
(d) Isoprene/ आइसोप्रिन
S8.Ans.(c)
Sol. Neoprene is a family of synthetic rubbers that are produced by polymerization of chloroprene. Neoprene exhibits good chemical stability and maintains flexibility over a wide temperature range.
Q9. Clove is obtained from-
लौंग कहाँ से प्राप्त होता है?
(a) Root/ जड़
(b) Stem/ तना
(c) Leaves/ पत्तियां
(d) Flower buds/ फूलों की कलियाँ
S9.Ans.(d)
Sol. Cloves are the aromatic flower buds of a tree.
Q10. Stephen Hawking, the legendary theoretical physicist has passed away. He belonged to which country?
महान सैद्धांतिक भौतिक विज्ञानी स्टीफन हॉकिंग का निधन हो गया है। वह किस देश के थे?
(a) United States / संयुक्त राज्य अमेरिका
(b) France / फ्रांस
(c) United Kingdom / यूनाइटेड किंगडम
(d) Germany/ जर्मनी
S10.Ans.(c)
Sol. Stephen Hawking (76), the legendary British theoretical physicist, has passed away in Cambridge, United Kingdom on March 14, 2018.He belong from United kingdom.
 

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019


 
 
200+ Best 6 Months Current Affairs and Banking Awareness MCQ | GA Power Capsule

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD