RRB NTPC General Awareness Questions : 21st June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Which type of city administration controls transitional areas (from rural to urban)?
किस प्रकार का नगर प्रशासन संक्रमणकालीन क्षेत्रों (ग्रामीण से शहरी तक) को नियंत्रित करता है?
(a) Nagar Panchayat/ नगर पंचायत
(b) Municipal Council/ नगर पालिका परिषद
(c) Municipal Corporation/ नगर निगम
(d) No option is correct/ कोई विकल्प सही नहीं है

Show Answer

Ans.(a)
Sol. A nagar panchayat or Notified Area Council (NAC) or City Council in India is a settlement in transition from rural to urban. The 74th Amendment made provisions relating to urban local government. The three-tier structure is municipal corporation, municipal council and nagar panchayat.

Q2. In India, who is known as the highest law officer?
भारत में, किसे उच्चतम विधि अधिकारी के रूप में जाना जाता है?
(a) President of India/ भारत के राष्ट्रपति
(b) Attorney General of India / भारत के अटॉर्नी जनरल
(c) Comptroller and Auditor General of India/ भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक
(d) Advocate General of the State/ राज्य के महाधिवक्ता

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and is primary lawyer in the Supreme Court of India. He can be said to be the lawyer from government’s side.

Q3.Which of the following cities is closest to the Equator?
निम्नलिखित में से कौन सा शहर भूमध्य रेखा के सबसे करीब है?
(a) Colombo/ कोलंबो
(b) Jakarta/ जकार्ता
(c) Manila/ मनीला
(d) Singapore/ सिंगापुर

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Singapore is located near the Equator.It has a tropical climate where it is hot and wet throught the year latitude of singapour (1°22′N) of the Equator.

Q4. Most of population in Sri Lanka follows ___________.
श्रीलंका में अधिकांश जनसंख्या ___________ धर्म का अनुसरण करती है।
(a) Hinduism/ हिन्दू धर्म
(b) Islam/ इस्लाम
(c) Christianity/ ईसाई धर्म
(d) Buddhism/ बुद्ध धर्म

Show Answer

Ans.(d)
Sol. According to the 2012 census the population of Sri Lanka Buddhists make up 70.1% of the population, Hindus 12.6%, Muslims 9.7% and Christians 7.6%.

Q5. During the Maratha period, who was the officer responsible for the village administration?
मराठा काल के दौरान, ग्राम प्रशासन के लिए कौन सा अधिकारी जिम्मेदार था?
(a) Havaladar/हवलदार
(b) Patil / पाटिल
(c) Chaudhary/ चौधरी
(d) Sardeshmukh/सरदेशमुख

Show Answer

Ans.(b)
Sol. During the Maratha period, Patil was the officer responsible for the village administration.

Q6.Which of the following organizations was established outside India?
निम्नलिखित में से कौन सा संगठन भारत के बाहर स्थापित किया गया था?
(a) Indian Association/ भारतीय संघ
(b) East India Association/ ईस्ट इंडिया एसोसिएशन
(c) Bengal-British India Society/ बंगाल-ब्रिटिश इंडिया सोसाइटी
(d) India league/ भारतीय लीग

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The East India Association was founded by Dadabhai Naoroji in 1866, in collaboration with Indians and retired British officials in London. It superseded the London Indian Society and was a platform for discussing matters and ideas about India, and to provide representation for Indians to the Government.

Q7.Who of the following leaders is NOT associated with Champaran Satyagraha?
निम्नलिखित में से कौन नेता चम्पारण सत्याग्रह से सम्बंधित नहीं है?
(a) Anugrah Narayan Sinha/ अनुग्रह नारायण सिन्हा
(b) J.B. Kripalani / जे.बी. कृपलानी
(c) Braj Kishore Prasad/ ब्रज किशोर प्रसाद
(d) Sardar Patel/ सरदार पटेल

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Sardar Patel is NOT associated with Champaran Satyagraha.

Q8. In which of the following years sea travel has been made mandatory for Indian soldiers?
निम्नलिखित में से किस वर्ष में भारतीय सैनिकों के लिए समुद्री यात्रा अनिवार्य कर दी गई थी?
(a) 1854 AD
(b) 1856 AD
(c) 1857 AD
(d) 1858 AD

Show Answer

Ans.(b)
Sol. In 1856 AD years sea travel has been made mandatory for Indian soldiers .

Q9.Economic liberalization in India started with ___________.
भारत में आर्थिक उदारीकरण ___________ से शुरू हुआ था।
(a) Substantial changes in industrial licensing policy/ औद्योगिक लाइसेंसिंग नीति में महत्वपूर्ण परिवर्तन
(b) Convertibility of Indian rupee / भारतीय रुपये की परिवर्तनीयता
(c) Doing away with procedural formalities for foreign direct investment/ प्रत्यक्ष विदेशी निवेश के लिए प्रक्रियात्मक औपचारिकताओं को पूरा करना
(d) Significant reduction in tax rates / कर की दरों में पर्याप्त कटौती

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The economic liberalisation in India refers to the economic liberalisation, initiated in 1991, of the country’s economic policies, with the goal of making the economy more market and service-oriented and expanding the role of private and foreign investment. It ends licensing raj in Industrial policy.

Q10. The existence of a parallel economy (black money) ___________.
एक समानांतर अर्थव्यवस्था (काला धन) का अस्तित्व ___________
(a) Makes economy more competitive / अर्थव्यवस्था को और अधिक प्रतिस्पर्धी बनाता है
(b) Makes the monetary policies less effective/ मौद्रिक नीतियों को कम प्रभावी बनाता है
(c) Ensures a better distribution of income and wealth/ आय और धन का बेहतर वितरण सुनिश्चित करता है
(d) Ensures increasing productive investment/ उत्पादक निवेश में वृद्धि सुनिश्चित करता है

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Parallel Economy (black money) will ruin the entire economic development of the country and adversely affect the monetary policy.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD