RRB NTPC General Awareness Questions : 19th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams

Q1. S.I unit of lumnious intensity is
प्रकाशमान तीव्रता की S.I. इकाई क्या है?
(a)Lumen/ ल्यूमेन
(b)lux/ लक्स
(c)Candela/ कैन्डेला
(d) Watt/ वाट
S1. Ans.(c)
Sol.Luminous intensity, the quantity of visible light that is emitted in unit time per unit solid angle. It’s S.I unit is candela.
Q2. Caliper is used to measure _____________
कैलिपर का उपयोग _____________ को मापने के लिए किया जाता है
(a)Distance/ दूरी
(b)Heat/ ऊष्मा
(c)Acceleration/ त्वरण
(d)Pressure/दबाव
S2. Ans.(a)
Sol.The Vernier Caliper is a precision instrument that can be used to measure internal and external distances extremely accurately.
Q3.Which of the following rays is used in oven ?
निम्न में से किस किरण का उपयोग ओवन में किया जाता है?
(a)X-rays/ एक्स-रे
(b)UV rays/ पराबैंगनी किरणों
(c)Microwave/ माइक्रोवेव
(d)Radiowave/ रेडियो तरंगें
S3. Ans.(c)
Sol. Ovens are popular for reheating previously cooked foods and cooking a variety of foods.It uses Microwave rays for heating food.
Q4.Which of the following plant hormone is mainly responsible for fruit ripening?
फलों के पकने के लिए मुख्य रूप से कौन सा पादप हार्मोन जिम्मेदार है?
(a) Cytokinin / साइटोकिनिन
(b) Ethylene/ एथिलीन
(c) Abscissic acid/ अब्स्सिसिक एसिड
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
S4. Ans.(b)
Sol.Ethylene is an organic compound and gaseous substance, which is produced from amino acid.It is responsible for ripening of fruits.
Q5.Which of the following organelles is called ‘atom bombs’?
निम्नलिखित में से किस अंग को ‘परमाणु बम’ कहा जाता है?
(a) Microtubules / सूक्ष्मनलिकाएं
(b) Nucleolus / केंद्रिक
(c) Golgi bodies / गॉल्जी बॉडी
(d) Lysosome / लाइसोसोम
S5. Ans.(d)
Sol.Lysosome is called as “atom bombs”.
Q6.Which one of the following acids is used in battery?
बैटरी में निम्नलिखित में से किस एसिड का उपयोग किया जाता है?
(a) Hydrochloric acid / हाइड्रोक्लोरिक एसिड
(b) Hydrofluoric acid / हाइड्रोफ्लुओरिक एसिड
(c) Sulphuric acid / सल्फ्यूरिक एसिड
(d) Sulphurous acid / सल्फ्यूरस एसिड
S6. Ans.(c)
Sol.Sulphuric acid is used in battery. It is highly corrosive strong mineral acid. It is used for a variety of other purposes in the chemical industry.
Q7.Aspirin is common name of
एस्पिरिन का सामान्य नाम क्या है?
(a) salicylic acid / सलिसीक्लिक एसिड
(b) salicylate / सैलिसिलेट
(c) methyl salicylate / मिथाइल सैलिसाइलेट
(d) acetyl salicylic acid / एसिटाइलसैलीसिलिक एसिड
S7. Ans.(d)
Sol.Aspirin, also known as acetylsalicylic acid (ASA), is a medication used to treat pain, fever, or inflammation.
Q8.Red color of tomato is due to the presence of
टमाटर का लाल रंग किस की उपस्थिति के कारण है?
(a) Lycopene / लाइकोपीन
(b) Chromoplast/ क्रोमोप्लास्ट
(c) Carotine/ कैरोटीन
(d) Betanine/ बीटेन
S8. Ans.(a)
Sol.Tomatoes use two colour pigment which are chlorophyll and lycopene. Chlorophyll is for green and lycopene is for red colour.
Q9.Minorites Right Day is observed in India on
भारत में अल्पसंख्यक अधिकार दिवस कब मनाया जाता है?
(a)1st December/1 दिसम्बर
(b)23rd December/23 दिसम्बर
(c)18th December/18 दिसम्बर
(d)5th September/5 सितम्बर
S9. Ans.(c)
Sol. Minorities Rights Day was observed on 18 December across the Nation to create awareness on rights of minorities.
Q10.How many number of the Biogeographic zones are present in India?
भारत में कितने बायोग्राफिक जोन मौजूद हैं?
(a) 4
(b) 8
(c) 10
(d) 15
S10. Ans.(c)
Sol.10 Biogeographic zones are Trans Himalayan zone, Himalayan zone, Desert zone, Semiarid zone, Western ghat zone, Deccan plateau zone, Gangetic plain zone, North east zone, Coastal zone and Islands present near the shore line

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019


 
    RRB NTPC 2019 | Maths | Mock Test

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD