RRB NTPC General Awareness Questions : 19th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. In which session of the Congress was the slogan of the Simon Commission’s boycott?
कांग्रेस के किस सत्र में साइमन कमीशन के बहिष्कार का नारा दिया गया था?
(a) Calcutta Session (1928)/ कलकत्ता सत्र (1928)
(b) Madras Session (1927)/ मद्रास सत्र (1927)
(c) Surat Session (1907)/ सूरत सत्र (1907)
(d) Nagpur session (1920)/ नागपुर सत्र (1920)

Ans.(b)
Sol. Madras session in 1927, presided over by Dr Ansari, in which the National Congress decided to hartals and black-flags demonstrations under the slogan ‘Simon Go Back’.

Q2. Where did the telegraph line be laid first in india ?
भारत में सबसे पहले टेलीग्राफ लाइन कहाँ रखी गई थी?
(a) Calcutta to Diamond Harbour/ कलकत्ता से डायमंड हार्बर तक
(b) Agra to Jaipur / आगरा से जयपुर
(c) Delhi to Shimla/ दिल्ली से शिमला
(d) Raniganj to Calcutta/ रानीगंज से कलकत्ता तक

Ans.(a)
Sol. British India’s first telegraph line and office was opened in October 1851, between Calcutta and Diamond Harbour along the busy shipping route on the Hooghly. By March 1854, there were 800 miles of telegraph lines between Calcutta and Agra.

Q3. How long the Non-cooperation Movement was conducted?
असहयोग आंदोलन कब तक चला था?
(a) April 1920 to February 1922/ अप्रैल 1920 से फरवरी 1922
(b) August 1920 to February 1922/ अगस्त 1920 से फरवरी 1922
(c) June 1920 to December 1922/ जून 1920 से दिसंबर 1922
(d) December 1920 to June 1922/ दिसंबर 1920 से जून 1922

Ans.(b)
Sol. The Non-Cooperation movement was launched formally on 1 August, 1920 and on February 12, 1922. A Congress meeting in Bardoli was announced to end the Non-Cooperation Movement.

Q4. Which of the following languages has been used by Surdas in his writings?
सूरदास ने अपने लेखन में निम्नलिखित में से किस भाषा का प्रयोग किया है?
(a) Awadhi/ अवधी
(b) Khariboli/ खड़ी बोली
(c) Brajbhasa/ ब्रजभाषा
(d) Bundeli/ बुन्देली

Ans.(c)
Sol. Surdas was a 16th-century blind Hindu devotional poet and singer, who was known for his lyrics written in praise of Krishna. They are usually written in Braj Bhasa.

Q5. Market imperfections of a country are reflected in___________.
किसी देश की बाजार की खामियां ___________ में परिलक्षित होती हैं।
(a) Price rigidity/मूल्य दृढ़ता
(b) Factor immobility / कारक स्थिरता
(c) Lack of specialization/ विशेषज्ञता का अभाव
(d) All options are correct/ सभी विकल्प सही हैं

Ans.(d)
Sol. An imperfect market refers to any economic market that does not meet the rigorous standards of a hypothetical perfectly (or “purely”) competitive market. Market imperfections of a country are reflected in Price rigidity, Factor immobility & Lack of specialization.

Q6. SEBI is ___________.
SEBI क्या है?
(a) Constitutional body/ संवैधानिक निकाय
(b) Advisory body/ सलाहकार निकाय
(c) Statutory body/ सांविधिक निकाय
(d) Non-statutory body/ गैर-सांविधिक निकाय

Ans.(c)
Sol. The Securities and Exchange Board of India is the regulator for the securities market in India. It was a regulatory body established in the year 1988 and given statutory powers on 30 January 1992 through the SEBI Act, 1992.

Q7.What is the name of the second layer of the Earth’s three concentric layers?
पृथ्वी की तीन संकेंद्रित परतों की दूसरी परत का नाम क्या है?
(a) SIAL
(b) SIMA
(c) NIFE
(d) No option is correct/ कोई विकल्प सही नहीं है

Ans.(b)
Sol. The continents are composed of lighter silicates—silica + aluminium (also called ‘sial’) while the oceans have the heavier silicates—silica + magnesium (also called ‘sima’). It is composed of nickel and iron. Sima is name of the second layer of the Earth’s three concentric layers.

Q8.Equinox means the date when ___________.
इक्वीनॉक्स वह तिथि है जब _____
(a) Duration of day and night are equal/ दिन और रात की अवधि बराबर होती है
(b) Day is longer than the night / दिन रात की तुलना में लंबा होता है
(c) Night is longer than the day/ रात दिन से अधिक लंबी होती है
(d) It is the shortest day and the shortest night of the year/ यह साल का सबसे छोटा दिन और सबसे छोटी रात होती है

Ans.(a)
Sol. The time or date (twice each year) at which the sun crosses the celestial equator, when day and night are of equal length (about 22 September and 20 March)

Q9.Under which Article of Indian Constitution, a person can move to a High Court if his Fundamental Rights are breached?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत, यदि किसी व्यक्ति के मौलिक अधिकार का उल्लंघन होता है तो वह उच्च न्यायालय जा सकता है?
(a) Article 36/ अनुच्छेद 36
(b) Article 226/ अनुच्छेद 226
(c) Article 254/ अनुच्छेद 254
(d) Article 256/ अनुच्छेद 256

Ans.(b)
Sol. Under article 226 of Indian constitution High court can issue writ when fundamental right of an individual is breached.

Q10.When was Pakistan’s capital Islamabad was built?
पाकिस्तान की राजधानी इस्लामाबाद कब बनी थी?
(a) In the 1940s/ 1940 के दशक में
(b) In the 1950s/ 1950 के दशक में
(c) In the 1960s/ 1960 के दशक में
(d) No option is correct./ कोई विकल्प सही नहीं है

Ans.(c)
Sol. Islamabad is the capital city of Pakistan located within the federal Islamabad Capital Territory. Islamabad was built during the 1960s to replace Karachi as Pakistan’s capital.

 

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD