RRB NTPC General Awareness Questions : 18th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams

Q1.Hygrometer is used to measure ?
हाइग्रोमीटर का उपयोग क्या मापने के लिए किया जाता है?
(a)Sound under water/ पानी के भीतर की आवाज
(b)Level of humidity/ आर्द्रता का स्तर
(c)Boiling point of liquid/ तरल का क्वथनांक
(d)Pressure of gas/ गैस का दबाव
S1. Ans.(b)
Sol. Hygrometer is a instrument used in meteorological science to measure the humidity, or amount of water vapour in the air.
Q2.Slug is unit of –
स्लग किस की इकाई है?
(a)Current/ करन्ट
(b)Time /समय
(c)Distance/दूरी
(d)Mass/द्रव्यमान
S2. Ans.(d)
Sol.The slug is the unit of mass in the US common system of units.
Q3.The oil in the wick of an oil lamp rises up due to –
एक तेल के लैंप बाती में तेल के बढ़ने का कारण क्या होता है?
(a) Capillary action / केशिका क्रिया
(b) Low viscosity of oil /तेल का कम गाढ़ापन
(c) Gravitational force / गुरुत्वाकर्षण बल
(d) Pressure difference / दबाव अंतर
S3. Ans.(a)
Sol.The oil in the wick of an oil lamp rises up due to capillary action. Capillary action describes the ability of a liquid to flow against gravity in a narrow space such as a thin tube.
Q4.“ World Environment Day” is celebrated on:
“विश्व पर्यावरण दिवस” कब मनाया जाता है?
(a) 22 March/22 मार्च
(b) 22 April/22 अप्रैल
(c) 22 May/22 मई
(d) 5 June/5 जून
S4. Ans.(d)
Sol. World Environment Day is held each year on June 5. It is one of the principal vehicles through which the United Nations (UN) stimulates worldwide awareness of the environment and enhances political attention and action.
Q5. Which of the following salts in water causes “Blue Baby Syndrome”?
पानी में निम्नलिखित में से कौन सा लवण “ब्लू बेबी सिंड्रोम” का कारण बनता है?
(a) Cadmium / कैडमियम
(b) Sulphides/ सल्फाइड
(c) Carbonates/ कार्बोनेट
(d) Nitrates/ नाइट्रेट्स
S5. Ans.(d)
Sol.Blue Baby Syndrome is caused by decreased ability of blood to carry oxygen, resulting in oxygen deficiency in different body parts.The disease can be caused by intake of water and vegetables high in nitrate, exposure to chemicals containing nitrate.
Q6.Which of the following will be India’s first solar mission ?
निम्नलिखित में से क्या भारत का पहला सौर मिशन होगा?
(a) Aditya-LL mission
(b) Aditya-L1 mission
(c) Aditya-XL mission
(d) Aditya-X1 mission
S6. Ans.(b)
Sol.The Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch the India’s first mission to the Sun “Aditya-L1 mission”.The aim of the solar mission is to improve the understanding of dynamical processes of the sun.
Q7.Under whose chairmanship the 15th Finance Commission has been constituted by the Union Government?
केंद्र सरकार द्वारा किसकी अध्यक्षता से 15 वें वित्त आयोग का गठन किया है?
(a)Arvind Panagariya/अरविंद पनागरिया
(b)Y.V Reddy / वाई वी रेड्डी
(c) NK Singh/ एनके सिंह
(d) Shaktikanta Das/ शक्तिकांता दास
S7. Ans.(c)
Sol.Under the chairmanship of NK Singh the 15th Finance Commission has been constituted by the Union Government. The commission will review the current status of the finance, deficit, debt levels, cash balances and fiscal discipline efforts of the Union and the states.
It will also recommend a fiscal consolidation road map for sound fiscal management.
Q8.Who is the author of the book ‘The Ministry of Utmost Happiness’ ?
‘The Ministry of Utmost Happiness’ पुस्तक के लेखक कौन है?
(a) Kiran Desai /किरण देसाई
(b) Chetan Bhagat /चेतन भगत
(c) Arundhati Roy /अरुंधती रॉय
(d) Jhumpa Lahiri /झुम्पा लाहिरी
S8. Ans.(c)
Sol.The Ministry of Utmost Happiness is written by Arundhati Roy .The Ministry of Utmost Happiness is the second novel by Indian writer Arundhati Roy, published in 2017.
Q9.How many squares are there in a Chess board ?
शतरंज बोर्ड में कितने वर्ग होते हैं?
(a) 54
(b) 64
(c) 56
(d) 72
S9. Ans.(b)
Sol.There are 64 squares are there in a Chess board.
Q10.‘Boat race’ is the part is which festival ?
‘नौका दौड़ ‘किस त्योहार का हिस्सा है?
(a) Pongal /पोंगल
(b) Onam /ओणम
(c) Bihu /बिहू
(d) Navratri /नवरात्री
S10. Ans.(b)
Sol.Onam is an annual Hindu festival of Kerala in India. ‘Boat race’ is part of Onam festival.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019


 
    RRB NTPC 2019 | Maths | Mock Test

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD