RRB NTPC General Awareness Questions : 18th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Subhas Chandra Bose was born in the year _____.
सुभाष चन्द्र बोस का जन्म किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1797
(b) 1847
(c) 1897
(d) 1947

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Subhash Chandra Bose was born on 23 January 1897.

Q2. Who built Gateway of India?
गेटवे ऑफ इंडिया का निर्माण किसने किया था?
(a) Guru Ramdas/ गुरु रामदास
(b) Maharaja Pratap Singh/ महाराजा प्रताप सिंह
(c) Rabindra Nath Tagore/ रविंद्रनाथ टैगोर
(d) British Government/ ब्रिटिश सरकार

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Gateway of India was built as a triumphal arch to commemorate the visit of King George V and Queen Mary to Mumbai by the British government.

Q3. Mahatma Gandhi was born in which year?
महात्मा गांधी का जन्म किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1869
(b) 1879
(c) 1889
(d) 1899

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Mahatma Mohandas Karamchand Gandhi was born on 02 October 1869.

Q4. Which Constitutional Article defines law declared by Supreme Court to be binding on all courts—
कौन सा संवैधानिक अनुच्छेद सर्वोच्च न्यायालय द्वारा घोषित कानून को सभी अदालतों पर बाध्यकारी मानता है —
(a) Article 142/अनुच्छेद 142
(b) Article 141/अनुच्छेद 141
(c) Article 143/अनुच्छेद 143
(d) Article 144/अनुच्छेद 144

Show Answer

S4.Ans(b)
Sol.Art.141 provides that the law declared by Supreme Court shall be binding on all Courts within the territory of India.

Q5. Under which Constitutional Article, Civil and Judicial authorities are to act in aid of the Supreme Court—
निम्नलिखित में से किस संवैधानिक अनुच्छेद के तहत, सिविल और न्यायिक प्राधिकरणों को सर्वोच्च न्यायालय की सहायता में कार्य करना होता है?
(a) Article 245/ अनुच्छेद 245
(b) Article 248/ अनुच्छेद 248
(c) Article 146/ अनुच्छेद 146
(d) Article 144/ अनुच्छेद 144

Show Answer

S5.Ans(d)
Sol. Civil and judicial authorities to act in aid of the Supreme Court All authorities, Article 144 provides that civil and judicial authorities shall act in aid of the Supreme Court.

Q6. The judges of the Supreme Court are appointed by
सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीशों किस के द्वारा नियुक्त किये जाते है?
(a) The Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
(b) The Chief Justice of the Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट के मुख्य न्यायाधीश
(c) The President of India/भारत के राष्ट्रपति
(d) The Indian parliament/ भारतीय संसद

Show Answer

S6.Ans(c)
Sol.The judges of the Supreme Court are appointed by the President (which means the cabinet) in consultation with the members of the judiciary itself ( judges of the Supreme Court and the high courts).

Q7. Nepali language is written in which script?
नेपाली भाषा किस लिपि में लिखी जाती है?
(a) Uchen/ उचेन्न
(b) Tirhuta/ तिरहुता
(c) Devanagari/ देवनागरी
(d) No option is correct./कोई विकल्प सही नहीं है

Show Answer

S7. Ans. (c)
Sol. They have been used primarily to write Newah (also known locally as Nepal Bhasa) and Classical Nepalese, but has also been used to transcribe Sanskrit. Some claims it has also been used to write the Pahari Nepali language but all Pahari languages were traditionally written with the Takri alphabet and now Devanagari.

Q8.Which port is situated on the southern tip of the Suez Canal?
स्वेज नहर के दक्षिणी सिरे पर कौन सा बंदरगाह स्थित है?
(a) Port Suez/ पोर्ट स्वेज
(b) Port Said/ पोर्ट सैड
(c) Ismailia/ इस्माइली
(d) Port Ibrahim/ पोर्ट इब्राहिम

Show Answer

S8. Ans. (a)
Sol. The Suez Canal is an artificial sea-level waterway in Egypt, connecting the Mediterranean Sea to the Red Sea. Opened 17 November 1869, after 10 years of construction, it allows ships to travel between Europe and South Asia without navigating around Africa. Port Suez is is situated on the southern tip of the Suez Canal.

Q9. Terrestrial life-forms require ____________ water for life processes.
स्थलीय जीवन-रूपों को जीवन प्रक्रियाओं के लिए __________ जल की आवश्यकता होती है
(a) Fresh /ताज़े
(b) Saline/ खारा
(c) Salt/नमकीन
(d) Sour / खट्टा

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. The bodies of terrestrial organisms cannot tolerate the high amounts of dissolved salts. So, they need fresh water for life processes like cellular reactions

Q10.Loess Plateau is situated in ___________.
लोएस पठार ___________ में स्थित है।
(a) Malaya / मलाया
(b) Thailand/ थाईलैंड
(c) China/ चीन
(d) Korea/ कोरिया

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The Loess Plateau, also known as the Huangtu Plateau, is a 640,000 km2 (250,000 sq mi) plateau located around the Wei River valley and the southern half of the Ordos Loop of the Yellow River in central China.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019