RRB NTPC General Awareness Questions : 17th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.What was the original nationality of Annie Besant?
एनी बेसेंट की मूल राष्ट्रीयता क्या थी?
(a) British/ब्रिटिश
(b) Irish/आयरिश
(c) French/फ्रेंच
(d) American/अमेरिकन

S1. Ans.(a)
Sol. Annie Besant was a prominent British socialist, theosophist, women’s rights activist, writer and orator. She was associated with the All India Home Rule League along with Lokmanya Tilak. In 1917, she became the first woman president of Indian National Congress.

Q2.Which foreign country is closest to Andaman Island?
कौन सा विदेशी देश अंडमान द्वीप के सबसे नजदीक है?
(a) Sri Lanka/श्री लंका
(b) Myanmar/म्यांमार
(c) Indonesia/इंडोनेशिया
(d) Bangladesh/बांग्लादेश

S2. Ans.(b)
Sol. Though the Andaman and Nicobar Islands are a part of India politically, they are closer to Indonesia and Myanmar than to the Indian mainland. Andaman Island is only 80 km from the Sumatra island of Indonesia to its south. However, Landfall, the northern most island in the Andaman archipelago, lies just at a distance of 20 km from Myanmar’s Coco Island. The nearest landmass in the north side is Myanmar.

Q3.The words “Satyamave Jayate” is taken from?
“सत्यमेव जयते” शब्द कहाँ से लिया गया है?
(a) Gita/गीता
(b) Garur Purana/ गरूर पुराण
(c) Mundaka Upanishad/ मुंडका उपनिषद
(d) Mahabharata/महाभारत

S3. Ans.(c)
Sol. Satyameva Jayate (Truth alone triumphs) is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad. Upon independence of India, it was adopted as the national motto of India. It is inscribed in script at the base of the national emblem.

Q4.Blood grouping was discovered by?
रक्त समूहन की खोज किस के द्वारा की गयी थी?
(a) Willian Harvey/ विलियन हार्वे
(b) Landsteinar/ लैंडस्टीनर
(c) Robert Koch/ रॉबर्ट कोच
(d) Luis Pasteur/ लुई पास्चर

S4. Ans.(b)
Sol. Karl Landsteiner, an Austrian and American biologist and physician, first distinguished the main blood groups in 1900. He found out that the blood of two people under contact agglutinates, and in 1901 he found that this affect was due to contact of blood with blood serum. As a result he succeeded in identifying the three blood groups A, B and O.

Q5.Where is the Golden Temple Dambulla located
स्वर्ण मंदिर दांबुला कहाँ स्थित है?
(a) Malaysia/मलेशिया
(b) Sri lanka/श्री लंका
(c) Phililppines/ फिलीपींस
(d) Indonesia/इंडोनेशिया

S5. Ans.(b)
Sol. Dambulla cave temple also known as the Golden Temple of Dambulla is a World Heritage Site located near Kandy in Sri Lanka. It is the largest and best-preserved cave temple complex in Sri Lanka. The temple has a total of 153 Buddha statues and four statues of gods and goddesses.

Q6.Which of the following rivers is known as the ‘Sorrow of Bengal’?
निम्नलिखित में से किस नदी को “सॉरो ऑफ़ बंगाल” के नाम से जाना जाता है?
(a) Mahanadi/महानदी
(b)Hooghly/हूगली
(c) Damodar/दामोदर
(d) Son/सोन

S6. Ans.(c)
Sol. Damodar River was earlier known as the Sorrow of Bengal because of its ravaging floods in the plains of West Bengal. It used to flood many areas of Bardhaman, Hooghly, Howrah and Medinipur districts. Even now the floods sometimes affect the lower Damodar Valley.

Q7.Artries carries blood that are filled with
धमनियां _______ युक्त रक्त से भर जाती हैं
(a) Carbondioxide/कार्बन डाइऑक्साइड
(b)oxygen/ऑक्सीजन
(c) Lypids/ लिपिड
(d) None/कोई नहीं

S7. Ans.(b)
Sol. Arteries are blood vessels that carry oxygenated blood away from the heart to all parts of the body. They carry oxygenated blood away from the heart to the tissues, except for pulmonary arteries, which carry blood to the lungs for oxygenation. Arteries form part of the circulatory system.

Q8.When was the Indian Constitution amended for the first time?
भारतीय संविधान में पहली बार संशोधन कब किया गया था?
(a) 1949
(b) 1951
(c) 1952
(d) 1953

S8. Ans.(b)
Sol. The first Amendment Act to the Indian Constitution was made in the year 1951. It was moved by the them Prime Minister of India, Jawarharlal Nehru, on 10 May 1951 and enacted by Parliament on 18 June 1951. It provided against abuse of freedom of speed and expression.

Q9. BCG is inoculated for
BCG _________ के लिए इनाक्यलैट है
(a) Measles/ मीज़ल्ज़
(b) TB/टी.बी
(c) Polio/पोलियो
(d) AIDS/एड्स

S9. Ans.(b)
Sol. Bacillus Cal Mete Guerin (BCG) Vaccine is used against tuberculosis. This vaccine was first used medically in 1921. It is on the WHO’s list of essential medicines.

Q10. The smallest planet in solar system is
सौरमंडल का सबसे छोटा ग्रह कौन सा है?
(a) Venus/वीनस
(b) Mercury/मरकरी
(c) Jupiter/जुपिटर
(d) Mars/मार्स

S10. Ans.(b)
Sol. The smallest planet of solar system is mercury which is nearest to sun. Pluto is not considered as planet, now.

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Watch RRB NTPC 2019 | General Studies | Ocean:-