RRB NTPC General Awareness Questions : 17th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams

Q1.World Health day is observed on?
विश्व स्वास्थ्य दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 3rd April/3 अप्रैल
(b) 4th April/4 अप्रैल
(c) 5th April/5 अप्रैल
(d) 7th April/7 अप्रैल
S1. Ans.(d)
Sol. The World Health Day (WHD) is observed every year on 7 April to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization (WHO).
Q2.UN’s Sendai Framework is related to which of the following options?
UN का सेंडाइ फ्रेमवर्क निम्नलिखित में से किस विकल्प से संबंधित है?
(a) Disaster Risk Reduction/ आपदा जोखिम न्यूनीकरण
(b) Employment/ रोज़गार
(c) Protecting Endangered Species/ लुप्तप्राय प्रजातियों की रक्षा
(d) Hotspots/ हॉटस्पॉट्स
S2. Ans.(a)
Sol. Sendai Framework for Disaster Risk Reduction (SFDRR) is an international Treaty that was approved by UN member states in March 2015 at Third World Conference on Disaster Risk Reduction held in Sendai, Japan. It is voluntary and non-binding treaty which recognizes that UN member State has primary role to reduce disaster risk.
Q3.Which country hosted the 12th edition of East Asia Summit (EAS-2017)?
पूर्वी एशिया शिखर सम्मेलन (EAS -2017) के 12 वें संस्करण की मेजबानी किस देश ने करी थी?
(a) Vietnam/ वियतनाम
(b) Netherlands/ नीदरलैंड
(c) Philippines/ फिलीपींस
(d) Japan/ जापान
S3. Ans.(c)
Sol. The 12th edition of East Asia Summit (EAS) held in Philippines. It was held on 14 November 2017 in Manila, Philippines.
Q4.Jnanpith Award for the year 2017 is awarded to –
वर्ष 2017 के लिए ज्ञानपीठ पुरस्कार से सम्मानित किया गया था?
(a) Arundhati Roy/ अरुंधति रॉय
(b) Krishna Sobti/कृष्णा सोबती
(c) Raghuveer Chadhuary/रघुवीर चौधरी
(d) Rajendra Kumar/राजेन्द्र कुमार
S4. Ans.(b)
Sol. The Jnanpith Award is an Indian literary award presented annually by the Bharatiya Jnanpith to an author for their “outstanding contribution towards literature”. Writer of Hindi literature Krishna Sobti conferred with the country’s highest literary honour, Jnanpith Award 2017.
Q5.The chemical used for cloud seeding for artificial rain is –
कृत्रिम वर्षा के लिए क्लाउड सीडिंग के लिए इस्तेमाल होने वाला रसायन कौन सा है?
(a) Silver nitrate / सिल्वर नाइट्रेट
(b) Potassium bromide / पोटेशियम ब्रोमाइड
(c) Silver iodide / सिल्वर आयोडाइड
(d) Potassium nitrate / पोटेशियम नाइट्रेट
S5. Ans.(c)
Sol. The chemical used for cloud seeding for artificial rains is silver iodide.
Q6. WIMAX stands for
WIMAX का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Wireless Interoperability for Microwave Access
(b) Wired Interoperability for Microwave Access
(c) Worldwide Interoperability for Microwave Access
(d) Worldwide Infrastructure for Microwave Access
S6. Ans.(c)
Sol.WiMAX stands for “Worldwide Interoperability for Microwave Access” and is a standard-based technology for providing a wireless alternative to cable and DSL connections.
Q7. India is developing Chabahar Port in which of the following countries?
भारत निम्न में से किस देश में चाबहार बंदरगाह का निर्माण कर रहा है?
(a) Iraq/इराक
(b) Oman/ओमान
(c) Iran/ईरान
(d) Afghanistan/अफ़ग़ानिस्तान
S7. Ans.(c)
Sol.Chabahar Port is a seaport in Chabahar located in southeastern Iran, on the Gulf of Oman.It is joint programme of Iran and India.
Q8. Chemical composition of cement is
सीमेंट की रासायनिक संरचना क्या है?
(a) Limestone and Clay/चूना पत्थर और चिकनी मिट्टी
(b) Limestone, Clay and Gypsum/ चूना पत्थर, चिकनी मिट्टी और जिप्सम
(c) Limestone and Gypsum/ चूना पत्थर और जिप्सम
(d) Clay and Gypsum/ चिकनी मिट्टी और जिप्सम
S8. Ans.(b)
Sol.Chemical composition of cement is limestone,Gypsum and clay.cement consists essentially of compounds of lime (calcium oxide, CaO) mixed with silica (silicon dioxide, SiO 2) and alumina.
Q9. India’s population growth is characterized by?
भारत की जनसंख्या वृद्धि किस पर निर्भर होती है?
(a) An increase in rate of death/ मृत्यु दर में वृद्धि
(b) An increase in the ratio of females/ महिलाओं के अनुपात में वृद्धि
(c) An increase in the birth rate and declining death rate/ जन्म दर में वृद्धि और मृत्यु दर में गिरावट
(d) Increasing number of old people/ बूढ़े लोगों की बढ़ती संख्या
S9. Ans.(c)
Sol. India’s population growth is characterised by increasse in birth rate and declining death rate.
Q10. Lacrymal glands are situated in the?
अश्रु ग्रंथि कहाँ स्थित होती हैं?
(a) Palms/ हथेलियां
(b) Buccal cavity/ मुख गुहा
(c) Eye orbit/आई ऑर्बिट
(d) Stomach/पेट
S10. Ans.(c)
Sol. Lacrymal glands are situated in the Eye Orbit

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019


RRB NTPC | Delhi Police | SSC | CCC 2019 | Computer Awareness | Introduction