RRB NTPC General Awareness Questions : 17th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which Article of Indian Constitution empowers Indian Parliament to amend the constitution?
भारतीय संविधान का कौन सा अनुच्छेद भारतीय संसद को संविधान में संशोधन करने का अधिकार देता है?
(a) Article 368/ अनुच्छेद 368
(b) Article 252/ अनुच्छेद 252
(c) Article 254/ अनुच्छेद 254
(d) Article 256/ अनुच्छेद 256
Ans.(a)
Sol. Article 368 of the Constitution of India grants constituent power to make formal amendments and empowers Parliament to amend the Constitution by way of addition, variation or repeal of any provision according to the procedure laid down therein, which is different from the procedure for ordinary legislation.

Q2. Which part of Indian constitution deals with Union Territories?
भारतीय संविधान का कौन सा भाग केंद्र शासित प्रदेशों से संबंधित है?
(a) Part VI/ भाग VI
(b) Part VII/ भाग VII
(c) Part VIII/ भाग VIII
(d) Part IX/ भाग IX
Ans.(c)
Sol. Part VIII of Indian Constitution deals with the administration of Union Territories.

Q3. Which of the following is related to the Tinkathiya Pratha?
निम्नलिखित में से कौन तिनकठिया प्रथा से संबंधित है?
(a) Champaran/ चंपारण
(b) Kheda/ खेड़ा
(c) Bardoli/ बारडोली
(d) Darbhanga/ दरभंगा
Ans.(a)
Sol. The European planters at Champaran in Gujarat practised illegal methods of indigo cultivation and forced the Indian peasants to cultivate Indigo on 3/20th part of their land holding. This was called Tinkathia system. Peasants of Champaran with the help of Gandhi and Rajendra Prasad organised Satyagraha and led to abolition of Tinkathia system.

Q4. Which of the following work is not credited to Lord Dalhousie?
निम्नलिखित में से किस काम का श्रेय लॉर्ड डलहौज़ी को नहीं दिया जाता है?
(a) Merger of Punjab/ पंजाब का विलय
(b) Merger of Sambhalpur/ संबलपुर का विलय
(c) Merger of Mysore/ मैसूर का विलय
(d) Merger of Satara/ सतारा का विलय
Ans.(c)
Sol. Merger of Mysore is not credited to Lord Dalhousie.

Q5. Bahadur Shah, the ruler of Gujarat was killed in a conflict with which of the following?
बहादुर शाह, गुजरात के शासक को निम्नलिखित में से किसके साथ युद्ध के दौरान मार दिया गया था?
(a) Dutch / डच
(b) English/अंग्रेजों
(c) Portuguese/ पुर्तगाली
(d) French/ फ्रेंच
Ans.(c)
Sol. Bahadur Shah regained the kingdom from Mughals in 1536 but he was killed by the Portuguese on board the ship when making a deal with them.

Q6. What was the northwestern border of the Mughal Empire during the reign of Akbar?
अकबर के शासनकाल के दौरान मुगल साम्राज्य की उत्तर-पश्चिमी सीमा क्या थी?
(a) Punjab/ पंजाब
(b) Hindukush/ हिंदूकुश
(c) Kabul/ काबुल
(d) Sindh/ सिंध
Ans.(b)
Sol. Hindukush was the northwestern border of the Mughal Empire during the reign of Akbar.

Q7. Vedda is a tribe of which of the following countries?
वेद्दा निम्नलिखित में से किस देश की जनजाति है?
(a) Maldives/ मालदीव
(b) Myanmar/ म्यांमार
(c) Sri Lanka/ श्री लंका
(d) Bangladesh/ बांग्लादेश
Ans.(c)
Sol. The Vedda are a minority indigenous group of people in Sri Lanka who, among other self-identified native communities such as Coast Veddas, Anuradhapura Veddas and Bintenne Veddas, are accorded indigenous status.

Q8. What is Syzygy?
सीज़िगी क्या है?
(a) Position of sun, earth and moon in the straight line / सीधी रेखा में सूर्य, पृथ्वी और चंद्रमा की स्थिति
(b) Earth’s position between Sun and Moon / सूर्य और चंद्रमा के बीच पृथ्वी की स्थिति
(c) Sun and Moon position on one side of the Earth / पृथ्वी के एक तरफ सूर्य और चंद्रमा की स्थिति
(d) The right angle position of Moon from the Sun and Earth/ सूर्य और पृथ्वी से चंद्रमा की सही कोण स्थिति
Ans.(a)
Sol. The word syzygy is an astronomical term that refers to an alignment in a straight line of three celestial bodies like sun, moon and earth bound by gravity.

Q9. In Microsoft Word, there are basically two types of formatting – character formatting and _____________.
माइक्रोसॉफ्ट वर्ड में, मूल रूप से दो प्रकार की फॉर्मेटिंग हैं – वर्ड फॉर्मेटिंग और _____________.
(a) Paragraph formatting/ पैराग्राफ फॉर्मेटिंग
(b) Sentence formatting/ सेंटेंस फॉर्मेटिंग
(c) Word formatting/वर्ड फॉर्मेटिंग
(d) Font formatting/फॉन्ट फॉर्मेटिंग
Ans.(a)
Sol. In Microsoft Word, there are basically two types of formatting – character formatting and Paragraph formatting.

Q10. Which of the following prize is given for literary work?
साहित्यिक कार्यों के लिए निम्नलिखित में से कौन सा पुरस्कार दिया जाता है?
(a) Arjuna Award/ अर्जुन पुरस्कार
(b) Ashoka Chakra/ अशोक चक्र
(c) Vyas Samman/ व्यास सम्मान
(d) Gita Chopra Award/ गीता चोपड़ा पुरस्कार
Ans.(c)
Sol. The Vyas Samman is a literary award in India, first awarded in 1991. It is awarded annually by the K.K. Birla Foundation and includes a cash payout of Rs 350,000 (as of 2017).

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD