RRB NTPC General Awareness Questions : 17th July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 17th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which is the first newspaper of India?
भारत का पहला समाचार पत्र कौन सा है?
(a) Bombay Gazette/ बॉम्बे गजट
(b) Bengal Gazette/ बंगाल गजट
(c) Bombay Times/ बॉम्बे टाइम्स
(d) Hindustan Times/ हिंदुस्तान टाइम्स

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol.Hickey’s Bengal Gazette was an English newspaper published from Kolkata (then Calcutta), India. It was the first major newspaper in India, started in 1780.

Q2. Who built Sabarmati Ashram?
साबरमती आश्रम किसने बनवाया था?
(a) Guru Ramdas/ गुरु रामदास
(b) Shah Jahan/ शाहजहाँ
(c) Rao Jodhaji/ राव जोधाजी
(d) Mahatma Gandhi/ महात्मा गांधी

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Mahatma Gandhi built Sabarmati Ashram.

Q3. Battle of Plassey was fought in ______.
प्लासी की लड़ाई ______ में लड़ी गई थी।
(a) 1657
(b) 1707
(c) 1757
(d) 1807

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol.The Battle of Plassey was a decisive victory of the British East India Company over the Nawab of Bengal and his French allies on 23 June 1757.

Q4. In which session of the Indian National Congress did the historic union of Congress and Muslim league take place?
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के किस सत्र में कांग्रेस और मुस्लिम लीग का ऐतिहासिक संघ हुआ था?
(a) Surat /सूरत
(b) Bombay /बॉम्बे
(c) Calcutta /कलकत्ता
(d) Lucknow /लखनऊ

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Lucknow Pact refers to an agreement reached between the moderates, extremists and the Muslim League at the joint session of both the parties, held in Lucknow, in the year 1916.

Q5.By what name is the combined water stream of Ganga and Brahmaputra known?
गंगा और ब्रह्मपुत्र की संयुक्त जलधारा को किस नाम से जाना जाता है?
(a) Padma/पद्मा
(b) Jamuna/जमुना
(c) Meghna/मेघना
(d) Tsangpo/ त्संग्पो

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. The combined water stream of Ganga and Brahmaputra known Meghna.

Q6. Which of the following hills is situated in the southernmost part of India?
निम्नलिखित में से कौन सी पहाड़ी भारत के सबसे दक्षिणी भाग में स्थित है?
(a) Nilgiri Hills/ नीलगिरि पहाड़ी
(b) Cardamom Hills/ कार्डेमम पहाड़ी
(c) Palani Hills/ पलानी पहाड़ी
(d) Anamalai Hills/ अनामलाई पहाड़ी

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. Cardamom Hills is situated in the southernmost part of India

Q7. Partition of Bengal was announced in 1905 by ______.
बंगाल के विभाजन की घोषणा 1905 में ______ द्वारा की गई थी।
(a) Lord Chelmsford/ लॉर्ड चेम्सफोर्ड
(b) Lord Ripon/ लॉर्ड रिपन
(c) Lord Curzon/ लॉर्ड कर्जन
(d) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग

Show Answer

S7. ns.(c)
Sol. The decision to effect the Partition of Bengal was announced in 7 July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took place on 16 October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas.

Q8. Kolleru Lake is located in which Indian state?
कोलेरु झील भारत के किस राज्य में स्थित है?
(a) Kerala /केरल
(b) Andhra Pradesh/आंध्रप्रदेश
(c) Tamil Nadu/तमिल नाडू
(d) Odisha/ओडिशा

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Kolleru Lake is located in Andhra Pradesh.

Q9.Who elects the members of Rajya Sabha?
राज्यसभा के सदस्यों का चुनाव कौन करता है?
(a) Elected members of the Legislative Council/ विधान परिषद के निर्वाचित सदस्य
(b) The People/जनता
(c) Elected members of the Legislative Assembly/ विधान सभा के निर्वाचित सदस्य
(d) Lok Sabha/लोक सभा

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol.Members of Rajya Sabha are elected by the elected members of State Legislative Assemblies in accordance with the system of proportional representation by means of single transferable vote.

Q10.What is the full form of MLA in the Indian Constitution?
भारतीय संविधान में MLA का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Member of Legislative Assembly
(b) Master of Legislative Assembly
(c) Member of Left Assembly
(d) Master of Left Assembly

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Members of legislative assembly is full form of MLA in Indian Legislative Assembly.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?