Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness RRB NTPC General Awareness Questions : 17th August

RRB NTPC General Awareness Questions : 17th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity
पुरी में रथ यात्रा किस हिंदू देवता के सम्मान में मनाई जाती है?
(a) Ram/राम
(b) Jaganath/जगन्नाथ
(c) Shiva/शिव
(d) Vishnu/विष्णु

About Course:

The Big Freedom Sale!
Use Code: BHARAT to get FLAT 25% Off + 5% Extra on App using coins*

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
2199 183/month
BUY NOW

S1. Ans.(b)
Sol. The Rath Yatra at puri is celebrated in honour lord Jagannath or Vishnu.

Q2. Dyarchy was first introduced in India under—
द्विशासन को पहली बार भारत में किसके तहत शुरू किया गया था —
(a) Government of India Act, 1935/ भारत सरकार अधिनियम, 1935
(b) Morley – Minto Reforms/ मॉर्ले – मिंटो सुधार
(c) Mont – Ford Reforms/ मोंट – फोर्ड सुधार
(d) Simon Commission Plan/ साइमन कमीशन योजना

S2. Ans. (c)
Sol. Government of India Act, 1919 also known as Montagu-Chelmsford Reforms which came into force in 1921 . It was instituted in the British Indian polity to introduce the Diarchy, i.e., rule of two which means executive councilors and popular ministers.

Q3. The world famous Ajanta caves are situated in
विश्व प्रसिद्ध अजंता की गुफाएँ कहाँ स्थित हैं
(a)Orissa/ ओडिशा
(b)Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c)Kerala/ केरल
(d)Maharashtra / महाराष्ट्र

S3. Ans.(d)
Sol. The Ajanta Caves are 30 (approximately) rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 CE in Aurangabad district of Maharashtra state of India.

Q4. The latest information about agriculture markets is collected and published by the ___________.
कृषि बाजारों के बारे में नवीनतम जानकारी ___________ द्वारा एकत्र और प्रकाशित की जाती है।
(a) Food Corporation of India/ भारतीय खाद्य निगम
(b) Directorate of Economics and Statistics/ अर्थशास्त्र और सांख्यिकी निदेशालय
(c) National Council of Applied Economic Research/ नेशनल काउंसिल ऑफ एप्लाइड इकोनॉमिक रिसर्च
(d) Indian Statistical Institute/ भारतीय सांख्यिकी संस्थान

S4. Ans.(b)
Sol. The Directorate of Economics and Statistics, an attached office of the Department of Agriculture and Cooperation, collects, disseminates and publishes statistics on agriculture and related sectors required for policy formulation by the Government.

Q5. Fundamental duties are included in the Indian Constitution by the __________ Amendment.
मौलिक कर्तव्यों को भारतीय संविधान में __________ संशोधन द्वारा शामिल किया गया है
(a) 44th
(b) 42nd
(c) 26th
(d) 25th

S5. Ans.(b)
Sol. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee.

Q6.Masai is a tribe of which of the following country?
मसाई निम्नलिखित में से किस देश की जनजाति है
(a) Kenya/ केन्या
(b) Germany/ जर्मनी
(c) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(d) India /भारत

S6. Ans.(a)
Sol. The Maasai are a Nilotic ethnic group inhabiting southern Kenya and northern Tanzania.

Q7. पृथ्वी की सतह के ऊपर की परत को ______ कहा जाता है।
(a) Mantle/ मेंटल
(b) Core/ कोर
(c) Crust/क्रस्ट
(d) Exosphere/ बहिर्मंडल

S7. Ans.(c)
Sol. A crust is the outermost layer of a Earth. The crust of the Earth is composed of a great variety of igneous, metamorphic, and sedimentary rocks. The oceanic crust of the Earth is different from its continental crust.

Q8. Bhutan does not share its border with which Indian state
भूटान किस भारतीय राज्य के साथ अपनी सीमा साझा नहीं करता है?
(a) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(b) Sikkim/ सिक्किम
(c) Meghalaya/ मेघालय
(d) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश

S8. Ans.(c)
Sol. Bhutan is a land locked country.Bordered by Indian states- Sikkim in west, Arunachal Pradesh in east and West Bengal in south.

Q9. The 1909 Indian Council Act is also known as
1909 भारतीय परिषद अधिनियम को किसके रूप में भी जाना जाता है
(a) The Chelmsford Reforms/ चेम्सफोर्ड सुधार
(b) The Pitts India Act/ पिट्स इंडिया अधिनियम
(c) The August offer/ अगस्त ऑफ़र
(d) The Minto-Morley Reforms/ मिंटो-मॉर्ले सुधार

S9.Ans.(d)
Sol. The Indian Councils Act 1909 is also known as the Minto-Morley Reforms was passed by British Parliament in 1909 in an attempt to widen the scope of legislative councils, placate the demands of moderates in Indian National Congress and to increase the participation of Indians the governance.

Q10. The Company’s monopoly of Trade was abolished by the Act of
कंपनी के व्यापार के एकाधिकार को किस अधिनियम द्वारा समाप्त कर दिया गया था?
(a) 1793
(b) 1813
(c) 1833
(d) Pitt’s India Act

S10.Ans.(b)
Sol. Charter Act of 1813, was an Act of the Parliament of the United Kingdom which renewed the charter issued to the British East India Company, and continued the Company’s rule in India. However, the Company’s commercial monopoly was ended, except for the tea trade and the trade with China.

 

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD