RRB NTPC General Awareness Questions : 16th May 2019

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the bAest wishes for all the upcoming exams.

Q1. Ampere is the unit of-
एम्पीयर _______ की इकाई है.
(a) Voltage(वोल्टेज)
(b) Electric current(विद्युत प्रवाह)
(c) Resistance(प्रतिरोध)
(d) Power(शक्ति)

S1. Ans.(b)
Sol. Ampere is unit to measure electric current. If one Ampere current is flowing in any conducting wire, it means 6.28×〖10〗^18 electrons are entering per second from one direction and same amount of electrons flows from the other end per second.

Q2. One pikogram is equal to-
एक पिकोग्राम बराबर है:
(a) 10^-6 gram
(b) 10^-9 gram
(c) 10^-12 gram
(d) 10^-15 gram

S2. Ans.(c)
Sol. The smaller units of measuring mass are Milligram, Microgram, Pikogram and Femtogram.
1 Pikogram = 10^-12 gram

Q3. The apparatus used to measure the intensity of light is known is-
प्रकाश की तीव्रता को मापने के लिए इस्तेमाल किया जाने वाला उपकरण है –
(a) Anemometer(एनीमोमीटर)
(b) Colorimeter(वर्णमापक)
(c) Luxmeter(लक्समीटर )
(d) Altimeter(तुंगतामापी)

S3. Ans.(c)
Sol. Luxmeter is used to measure the intensity of light, while colorimeter is a device used to measure the intensity of colour.

Q4. Energy conservation means-
ऊर्जा संरक्षण का अर्थ है-
(a) Generation and destruction of energy(ऊर्जा का उत्पादन और विनाश)
(b) Energy could be created(ऊर्जा को बनाया जा सकता है)
(c) Energy could not be created but destroyed(ऊर्जा को बनाया नहीं जा सकता लेकिन नष्ट किया जा सकता है)
(d) Energy can neither be created nor destroyed(ऊर्जा को न तो बनाया जा सकता है न ही नष्ट किया जा सकता है)

S4. Ans.(d)
Sol. Energy conservation refers to the reducing of energy consumption through using less of an energy service.

Q5. If a person sitting in a lift then when will he feel that his weight gets increased?
यदि कोई व्यक्ति लिफ्ट में बैठा है, तो उसे कब महसूस होगा कि उसका वजन बढ़ गया है?
(a) When the elevator going upward expeditiously(जब एलेवेटर तेजी से ऊपर की तरफ बढ़ रहा है)
(b) When the elevator going down expeditiously.(जब एलेवेटर तेजी से नीचे जा रहा है)
(c) Going upward with constant velocity.(जब एलेवेटर निरंतर वेग के साथ ऊपर जा रहा हैं. )
(d) Going downward with constant velocity.(जब एलेवेटर निरंतर वेग के साथ नीचे जा रहा हैं.)

S5. Ans.(a)
Sol. It is clear that when the elevator is going upwards a person actually feels a little heavier than his usual weight and on the other hand when elevator accelerates downward then a person feels a little reduction than his usual weight.

Q6. The separation of cream from milk by churning is due to-
मंथन द्वारा दूध से क्रीम का पृथक्करण _______ के कारण होता है:
(a) Gravitational force(गुरुत्वाकर्षण बल)
(b) Cohesive force(एकजुट बल)
(c) Centrifugal force(अभिकेन्द्रीय बल)
(d) None of the above(उपरोक्त में से कोई नहीं)

S6. Ans.(c)
Sol. The seperation of cream from milk by churning is due to centrifugal force.

Q7. The speed of light is–
प्रकाश की गति है-
(a) 9×10^2 m/sec
(b) 3×10^11 m/sec
(c) 3×10^8 m/sec
(d) 2×10^4 m/sec

S7. Ans.(c)
Sol. The speed of light in a vacuum is 3.00 × 10^8 m/s, while the speed of sound in vacuum is zero and in air is 343 m/sec.

Q8. The Sky appears blue due to-
आकाश किस कारण नीले रंग का दिखता है –
(a) Blue color is scattered most(नीला रंग सबसे ज्यादा फैलता है)
(b) The red color is scattered most(लाल रंग सबसे ज्यादा फैलता है)
(c) Blue light is minimum absorbed by atmosphere(नीला रंग वातावरण द्वारा सबसे कम अवशोषित किया जाता है)
(d) Red light is ultimately absorbed by atmosphere(लाल रंग वातावरण द्वारा अंततः अवशोषित किया जाता है)

S8. Ans.(a)
Sol. Blue light which has the least wavelength of all the visible radiations is scattered most. The blue appearance of the sky is due to scattered light which enters the eyes.

Q9. For shaving, one uses-
शेविंग के लिए, एक का उपयोग करता है –
(a) Concave mirror(अवतल दर्पण)
(b) Plain mirror(समतल दर्पण)
(c) Convex mirror(उत्तल दर्पण)
(d) None of these(इनमें से कोई नहीं)

S9. Ans.(a)
Sol. People use a concave mirror for shaving because when a man standing between the principal focus and pole of a concave mirror, he sees as enlarged, the erect and virtual image of his face.

Q10. Which of the following lens is used to minimize Myopia?
निम्न में से कौन सा लेंस मिओपिया को कम करने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Convex lens(उत्तल लेंस)
(b) Concave lens(अंतराल लेंस)
(c) Cylindrical lens(बेलनाकार लेंस)
(d) None of these(इनमें से कोई नहीं)

S10. Ans.(b)
Sol. A concave lens is used to remove the defect of myopia.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019