RRB NTPC General Awareness Questions : 16th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following is a component of M-1?
निम्नलिखित में से क्या M-1 का एक घटक है?
(a) Savings deposits/ बचत जमा
(b) Credit card/ क्रेडिट कार्ड
(c) Checkable deposits/ जाँच योग्य जमा
(d) Gold/सोना

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. M1 is the money supply that includes physical currency and coin, demand deposits, traveler’s checks, other checkable deposits and negotiable order of withdrawal (NOW) accounts. The most liquid portions of the money supply are measured by M1 because it contains currency and assets that can be quickly converted to cash.

Q2. The lady Congress leader who went underground during the Quit India Movement was
भारत छोड़ो आंदोलन के दौरान भूमिगत हुई महिला कांग्रेस नेता कौन थीं?
(a) Sucheta Kripalani /सुचेता कृपलानी
(b) Vijay Laxmi Pandit/विजय लक्ष्मी पंडित
(c) Aruna Asaf Ali /अरुणा असफ अली
(d) Sarojini Naidu/सरोजिनी नायडू

Show Answer

S2.Ans.(c)
Sol. Aruna asaf Ali was a freedom fighter and is widely remembered for hoisting the Congress flag at Bombay during the Quit India Movement. She is known as the ‘Grand Old Lady’ of the Independence Movement.

Q3. Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?
निम्नलिखित में से किस प्रधान मंत्री ने क्रिप्स मिशन को भारत भेजा था?
(a) James Ramsay MacDonald/ जेम्स रामसे मैकडोनाल्ड
(b) Stanley Baldwin/ स्टेनली बाल्डविन
(c) Neville Chamberlain/ नेविल चेम्बरलेन
(d) Winston Churchill/ विंस्टन चर्चिल

Show Answer

S3Ans.(d)
Sol. The Cripps mission was an attempt in late March 1942 by the British government to secure full Indian cooperation and support for their efforts in World War II. The mission was headed by Sir Stafford Cripps, a senior left-wing politician and government minister in the War Cabinet of Prime Minister Winston Churchill.

Q4. Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?
निम्नलिखित में से कौन क्रिप्स मिशन के साथ आधिकारिक कांग्रेस वार्ताकार थे?
(a) Mahatma Gandhi and Sardar Patel/महात्मा गाँधी और सरदार पटेल
(b) Acharya J. B. Kripalani and C. RajagopalachaRri/आचार्य जे. बी. कृपलानी और सी. राजगोपालाचारी
(c) Pandit Nehru and Maulana Azad/पंडित नेहरु और मौलाना आजाद
(d) Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmed Kidwai/ डॉ राजेंद्र प्रसाद और रफी अहमद किदवई

Show Answer

S4Ans.(c)
Sol. Pandit Nehru and Maulana Azad were official Congress negotiators with Cripps Mission. The Cripps mission was an attempt in late March 1942 by the British government to secure Indian cooperation and support for their efforts in World War II.

Q5. Mahatma Gandhi’s remark, ‘A post-dated cheque on a crumbling bank’ is regarding the proposals of___
महात्मा गांधी की टिप्पणी, A post-dated cheque on a crumbling bank’ ________ के प्रस्तावों के बारे में है?
(a) Simon Commission/ साइमन कमीशन
(b) Cripps Mission/ क्रिप्स मिशन
(c) Cabinet Mission/ कैबिनेट मिशन
(d) Wavells Plan/ वेवेल्स प्लान

Show Answer

S5.Ans.(b)
Sol. Mahatma Gandhi’s remark, ‘A post-dated cheque on a crumbling bank’ is regarding the proposals of cripps mission.

Q6.Which of the following rivers does NOT originate from Amarkantak Plateau or nearby places?
निम्नलिखित में से कौन सी नदी अमरकंटक पठार या आसपास के स्थानों से उत्पन्न नहीं होती है?
(a) Godavari/गोदावरी
(b) Narmada/नर्मदा
(c) Tawa/तवा
(d) Son/सोन

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. The source of the Godavari River is situated near Trimbak in Nashik District of Maharashtra. After setting off, the river runs towards the east, traversing the Deccan Plateau. In the end, the river empties into the Bay of Bengal at Narasapuram in West Godavari district, Andhra Pradesh.

Q7.Which of the following cities is NOT situated on the banks of any river?
निम्नलिखित में से कौन सा शहर किसी नदी के तट पर स्थित नहीं है?
(a) Surat/सूरत
(b) Cuttack/ कटक
(c) Bhopal/भोपाल
(d) Mysore/ मैसूर

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Bhopal is a city in the central Indian state of Madhya Pradesh. It’s one of India’s greenest cities. It is not situated on bank of any river.

Q8. Which is the highest river dam in India?
भारत का सबसे ऊँचा नदी बांध कौन सा है?
(a) Hirakud Dam/हीराकुंड बांध
(b) Bhakra Dam/ भाखड़ा बांध
(c) Sardar Sarovar Dam/ सरदार सरोवर बांध
(d) Tehri Dam/ टिहरी बांध

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. The Tehri Dam is the highest dam in India and one of the highest in the world. It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand.

Q9. Who was the Chairman of the States Reorganization Commission?
राज्य पुनर्गठन आयोग के अध्यक्ष कौन थे?
(a) Shri H.N. Kunzru /श्री एच. एन. कुंजरू
(b) Shri. K.M. Pannikar/श्री के. एम. पन्निकर
(c) Syed Fazel Ali / सैयद फज़ल अली
(d) None of the above/ इनमे से कोई भी नहीं

Show Answer

S9.Ans.(c)
Sol. Prime Minister Jawaharlal Nehru appointed the States Reorganisation Commission in December 1953, with the remit to reorganise the Indian states. The new commission was headed by the retired Chief Justice of the Supreme Court, Fazal Ali; its other two members were H. N. Kunzru and K. M. Panikkar.

Q10.When was the States Reorganization Commission constituted?
राज्य पुनर्गठन आयोग का गठन कब किया गया था?
(a) December 29, 1953/ दिसम्बर 29, 1953
(b) December 29, 1952/ दिसम्बर 29, 1952
(c) December 29, 1951 / दिसम्बर 29, 1951
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S10.Ans.(a)
Sol.The States Reorganisation Commission (SRC) was a body constituted by the Central Government of India in 1953 to recommend the reorganisation of state boundaries.

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019