RRB NTPC General Awareness Questions : 15th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams

Q1. Who said, “The Child is the father of man”?
किसने कहा, “बच्चा मनुष्य का पिता है”?
(a) Wordsworth/ वर्ड्सवर्थ
(b) Shakespeare/ शेक्सपियर
(c) Lincoln / लिंकन
(d) Pope/ लिंकन

S1.Ans (a)
Sol. In the famous poem, ‘My Heart leaps Up’ (also known as ‘The Rainbow’), William Wordsworth used the expression. “The child is father on the man.” The poem describes the joy that he feels when he sees a rainbow and notes that he has felt this way since his childhood. He concludes the poem by noting how his Childhood has shaped his current views and starting that “the child is fathers of the man”.

Q2. Whom did Aryans worship?
आर्य लोग किसकी पूजा करते थे?
(a) Agni /अग्नि
(b) Cow /गाय
(c) River/ नदी
(d) Tree/ वृक्ष

S2.Ans (a)
Sol. The early Aryans worshipped phenomena of nature in the form of nature gods. The Rig Veda makes mention of Agni, the God of Fire: ‘They cell him indra, Mitra, Varuna and Agni; To what is one the poets give many a name; They call it Agni, Yama, Matavisvan.’ Agni dominated the domestic fireplace, and marriages were solemnized in his presence.

Q3. Where did Gautam Buddha preach his first Sermon?
गौतम बुद्ध ने अपना पहला उपदेश कहाँ दिया था?
(a) Bodh Gaya / बोधगया
(b) Rajgriha / राजगृह
(c) Sarnath / सारनाथ
(d) Vaishali/ वैशाली

S3.Ans(c)
Sol. The deer park in Sarnath is where Gautama Buddha first taught the Dharma, and where the Buddhist Sangha came into existence. Sarnath is located 13 kilometres northeast of Varanasi near the confluence of the Ganges and the Gomati rivers, in Uttar Pradesh.

Q4. Fire temple is the place of worship of
अग्नि मंदिर किसकी पूजा का स्थान होता है?
(a) Hindu/ हिंदू
(b) Catholic/ कैथोलिक
(c) Jews / यहूदी
(d) Parsis / पारसी

S4.Ans(d)
Sol. A fire temple is the place of worship for Parsi-Zoroastrians. In the Zoroastrian religion, fire and clean water are agents of ritual purity. Clean, white ash for the purification ceremonies is regarded as the basis of ritual life.

Q5. Study of sound is called?
ध्वनि के अध्ययन को क्या कहा जाता है?
(a) Aeronautics / एरोनॉटिक्स
(b) Astronautics /एस्ट्रोनॉटिक्स
(c) Acoustics /एकोस्टिक
(d) Aerodynamics/एरोडायनामिक्स

S5.Ans(c)
Sol. The scientific study of sound, especially of its generation transmission, and reception, is called Acoustics. The word “acoustic” is derived from the Greek word ‘akoustikos,’meaning ‘of or for hearing.’ The application of acoustics is present in almost all aspects of modern society with the most and noise control industries.

Q6. The city with the greatest population amongst the following is
निम्नलिखित में से सबसे बड़ी आबादी वाला शहर कौन सा है?
(a) Kolkata / कोलकाता
(b) Delhi / दिल्ली
(c) Bangalore / बैंगलोर
(d) Kanpur / कानपुर

S6.Ans(b)
Sol. As per census 2011, they population is as follows : Mumbai 18,394,912, Delhi : 16,787,941 Kolkata : 14057,991, Chennai : 8,653,521, Bangalore : 8,520,435 Kanpur : 2,920,496 Ahmedabad : 6,357,693.

Q7. During whose time was the lqta system popular?
लक्टा प्रणाली किसके समय में लोकप्रिय थी?
(a) During the time of Delhi / दिल्ली के समय के दौरान
(b) During the time of Mughal is / मुगल के समय के दौरान है
(c) During the time of Chalukyas / चालुक्यों के समय के दौरान
(d) During the time of Vijayanagar empire / विजयनगर साम्राज्य के समय

S7.Ans(a)
Sol. The Iqta system was a practice of Tax farming that was introduced by Iltutmish in Delhi sultanate. It Was basically grant of revenue from a territory in lieu of salary. The grant was not hereditary and was subject to passing from officer to office.

Q8. Which oceans amongst the following are joined by Panama Canal?
पनामा नहर निम्नलिखित में से किस महासागर से जुड़ती है?
(a) Arctic and Atalantic / आर्कटिक और अटलान्टिक
(b) Indian and Arctic / भारतीय और आर्कटिक
(c) Atalantic and Pacific /अटलान्टिक और प्रशांत
(d) Indian and Pacific/ हिन्द और प्रशांत

S8.Ans(c)
Sol. The Panama Canal is a 77.1-kilometre ship canal in Panama that connects the Atlantic ocean to the pacific Ocean. The canal cuts across the Isthmus of Panama and a key conduit for international maritime trade. The American society of Civil Engineers has named the Panama Canal one of the seven wonders of the modern world.

Q9. Cholera is caused by-
हैजा किसके कारण होता है-
(a) Bacteria/ बैक्टीरिया
(b) Algae / शैवाल
(c) Fungus / कवक
(d) Virus / विषाणु

S9. Ans.(a)
Sol. Cholera is an infection of the small intestine caused by the bacterium Vibrio cholerae. Its symptoms and signs include a rapid onset of copious, smelly diarrhea that resembles rice water and may lead to signs of dehydration.

Q10. Which of the following is not contagious disease?
निम्नलिखित में से कौन संक्रामक बीमारी नहीं है
(a) Influenza / इन्फ्लुएंजा
(b) Hysteria/ हिस्टीरिया
(c) Typhoid / टाइफाइड
(d) Measles / खसरा

S10. Ans.(b)
Sol. Hysteria describes unmanageable emotional excesses. The fear can be centered on a body part or most commonly, on an imagined problem with that body part. It is a mental state and categorized under somatization disorders.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019


RRB NTPC 2019 | General Awareness | Autobiographies जो हर Exam में दोहराये जाते हैं