Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home General Awareness RRB NTPC General Awareness Questions : 15th May 2019

RRB NTPC General Awareness Questions : 15th May 2019

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the bAest wishes for all the upcoming exams.

Q1. In a car battery, electrolyte substance used is- 
कार बैटरी में, किस इलेक्ट्रोलाइट पदार्थ का उपयोग किया जाता है? 
(a) Hydrochloric acid(हाइड्रोक्लोरिक एसिड)
(b) Sulphuric acid(सल्फ्यूरिक एसिड)
(c) Nitric acid(नाइट्रिक एसिड)
(d) Distilled water(आसुत जल)
S1. Ans.(b)
Sol. Electrolyte substance used in a car battery is Sulphuric acid (H_2 SO_4 ). It is a strong acid.
Q2. The energy, found in dry cell is- 
शुष्क कोशिका में पाई जाने वाली ऊर्जा है 
(a) Mechanic(मैकेनिक)
(b) Electric(बिजली)
(c) Chemical(रासायनिक)
(d) Electromagnetic(विद्युतचुंबकीय)
S2. Ans.(c)
Sol. The best example of changing into electric energy from chemical energy is primary cells or batteries, the dry cell is also made up in this phenomenon.

Q3. A pungent smell often present near the urinals is due to- 
अक्सर मूत्रालयों के पास आने वाली एक तीखी गंध किसके कारण होती है?
(a) Sulphur-di-oxide(सल्फर डाइऑक्साइड)
(b) Chlorine(क्लोरीन)
(c) Ammonia(अमोनिया)
(d) Urea(यूरिया)
S3. Ans.(c)
Sol. Urine odour is caused by the presence of Ammonia. Urine is an aqueous solution of greater than 95% water.

Q4. Which chemical substance is used for making rat poison? 
चूहे मारने का जहर बनाने के लिए किस रासायनिक पदार्थ का उपयोग किया जाता है?
(a) Ethyl Alcohol(एथिल अल्कोहल)
(b) Methyl Isocyanate(मिथाइल आइसोसाइनेट)
(c) Potassium Cyanide(पोटेशियम साइनाइड)
(d) Ethyl Isocyanide(इथाइल इसोसाइनाइड)
S4. Ans.(c)
Sol. Potassium Cyanide (KCN) or Zinc Phosphide is a highly toxic chemical used as a rodenticide a poison to kill the mouse.
Q5. Which gas is used in fire extinguisher? 
अग्निशामक में कौन सी गैस का उपयोग किया जाता है?
(a) Carbon dioxide(कार्बन डाइआक्साइड)
(b) Hydrogen(हाइड्रोजन)
(c) Oxygen(ऑक्सीजन)
(d) Sulphur dioxide(सल्फर डाइऑक्साइड)
S5. Ans.(a)
Sol. Carbon dioxide gas is used in a fire extinguisher to control small fires, often in emergency situations.

Q6. Which one of the following is used in the manufacture of soaps? 
साबुन के निर्माण में निम्न में से कौन सा प्रयोग किया जाता है? 
(a) Vegetable oil(वनस्पति तेल)
(b) Mobil oil(मोबिल तेल )
(c) Kerosene oil(मिट्टी का तेल)
(d) Cutting oil(कट्टिंग तेल)
S6. Ans.(a)
Sol. Soap is a combination of animal fat or plant oil and caustic soda.  Many vegetable fats including olive oil, palm kernel oil and coconut oil are also used in soap making.

Q7. Milk openly placed for sometime becomes sour due to- 
दूध को कुछ समय के लिए खुला छोड़ने पर वह खट्टा हो जाता है ऐसा किसके कारण होता है? 
(a) Carbonic acid(कार्बोनिक एसिड)
(b) Lactic acid(दुग्धाम्ल)
(c) Citric acid(साइट्रिक एसिड)
(d) Acetic acid(सिरका अम्ल)
S7. Ans.(b)
Sol. Milk contains a sugar called lactose. It also contains harmless bacteria called lactobacillus, which uses glucose for energy and creates lactic acid as a by-product. It is the lactic acid which makes the milk sour. The presence of lactic acid or lactate in milk is due to the fermentation of lactose caused mainly by lactic bacteria.

Q8. Which one of the following substances is used in the preservation of food stuff? 
खाद्य सामग्री के संरक्षण में निम्न में से कौन से पदार्थ का उपयोग किया जाता है? 
(a) Citric Acid(साइट्रिक एसिड)
(b) Potassium Chloride(पोटेशियम क्लोराइड)
(c) Sodium Benzoate(सोडियम बेंजोएट)
(d) Sodium Chloride(सोडियम क्लोराइड)
S8. Ans.(c)
Sol. The chemical formula of Sodium Benzoate is NaC7H5O2. It is widely used as food preservative.

Q9. Which one of the following gases, released from biogas plant is used as a fuel gas? 
निम्न गैसों में से एक, जो बायोगैस संयंत्र से निकलती है, ईंधन गैस के रूप में उपयोग किया जाता है?
(a) Butane(ब्युटैन)
(b) Propane(प्रोपेन)
(c) Methane(मीथेन)
(d) Ethane(एटैन)
S9. Ans.(c)
Sol. Methane is the principal gas in biogas. It is also the main component of natural gas, a fossil fuel, can be used to replace natural gas in many applications including cooking, heating, steam production, etc.

Q10. Which of the following is a fossil fuel? 
इनमें से कौन सा जीवाश्म ईंधन है?
(a) Alcohol(शराब)
(b) Ether(ईथर)
(c) Water gas(जल गैस)
(d) Natural gas(प्राकृतिक गैस)
S10. Ans.(d)
Sol. Fossil fuels, including coal, oil and natural gas are currently the world’s primary energy sources.

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD