RRB NTPC General Awareness Questions : 15th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Which of the following is NOT correctly matched?
निम्नलिखित में से कौन सा सही ढंग से मेल नहीं खाता है?
(a) Khamsin – Egypt/ खम्सिन – मिस्र
(b) Chinook – China/ चिनूक – चीन
(c) Sirocco – Italy/ सिरोको – इटली
(d) Ghibli – Libya/ घिबली – लीबिया

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Chinook winds are föhn winds in the interior West of North America, where the Canadian Prairies and Great Plains meet various mountain ranges, although the original usage is in reference to wet, warm coastal winds in the Pacific Northwest.

Q2. What is the national bird of Bangladesh?
बांग्लादेश का राष्ट्रीय पक्षी कौन है?
(a) Magpie Robin/ मैगपाई रॉबिन
(b) Blue-throated barbet/ नीली-गले वाली बारबेट
(c) Green-billed malkoha/ ग्रीन-बिल्लेड मल्कोहा
(d) Baya weaver/ बया वीवर

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. The magpie robin is the national bird of Bangladesh, where it is common and known as the doyel or doel.

Q3.The movement of air from one region to the other creates _______________.
एक क्षेत्र से दूसरे क्षेत्र में हवा का संचलन _______________ बनाता है।
(a) Clouds/बादल
(b) Lightning/ आकाशीय बिजली
(c) Winds/हवा
(d) Humidity/ आर्द्रता

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. The movement of air from one region to the other creates Winds.

Q4. What did Gandhiji meant by ‘Sarvodaya’?
‘सर्वोदय’ से गांधीजी का क्या मतलब था?
(a) Nonviolence/ अहिंसा
(b) Upliftment of untouchables or Dalits/ अछूतों या दलितों का उत्थान
(c) The birth of a new society based on ethical values/ नैतिक मूल्यों पर आधारित नए समाज का जन्म
(d) Satyagraha/ सत्याग्रह

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol.Sarvodaya is Gandhiji’s most important socio­political movement. It implies Universal uplift or welfare of all as the meaning of Sarvodaya. By Sarvodaya, Gandhiji want the birth of new society based on ethical values.

Q5. The Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India was
भारत की संविधान सभा की मसौदा समिति के अध्यक्ष कौन थे?
(a) K.M. Munshi/के. एम. मुंशी
(b) D.P. Khaitan/डी. पी. खैतान
(c) Dr. B.R. Ambedkar/डॉ. बी. आर. अम्बेडकर
(d) T.T. Krishnamachari/टी. टी. कृष्णमाचारी

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Drafting Committee of the Constituent Assembly of India appointed Dr. B. R. Ambedkar as the Chairman.

Q6. Who propounded the “Doctrine of Passive Resistance”?
“निष्क्रिय प्रतिरोध का सिद्धांत” किसने प्रतिपादित किया था?
(a) Balgangadhar Tilak /बालगंगाधर तिलक
(b) Aurobindo Ghosh /औरोबिन्दो घोष
(c) Lala Lajpat Rai /लाला लाजपत राय
(d) Bipin Chandra Pal /बिपिन चन्द्र पाल

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol.The concept of passive resistance was highlighted by Aurobindo Ghosh.

Q7. The first Muslim to be elected President of ‘Indian National Congress’ was?
‘भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस’ के अध्यक्ष चुने जाने वाले पहले मुस्लिम कौन थे?
(a) Maulana Azad /मौलाना आजाद
(b) Mohammed Ali / मुहम्मद अली
(c) Badruddin Tyabji /बदरूद्दीन त्याब्जी
(d) Shah Wali-ullah / शाह वलीउल्लाह

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol.Badruddin Tyabji was an Indian lawyer who served as the third President and first Muslim president of the Indian National Congress and as elected for it in year 1887.

Q8. Mutiny of 1857 was described as the First Indian War of Independence by –
1857 के विद्रोह को स्वतंत्रता के पहले भारतीय युद्ध के रूप में किसने वर्णित किया गया था?
(a) Bal Gangadhar Tilak/बालगंगाधर तिलक
(b) Subhash Chandra Bose/सुभाष चन्द्र बोस
(c) Bhagat Singh/भगत सिंह
(d) V. D. Savarkar/वी. डी. सावरकर

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol.Mutiny of 1857 was described as the First Indian War of Independence by V D Savarkar. It began on May 10, 1857.

Q9. ‘Do or Die’ is associated with which of the movements in India’s freedom struggle –
‘करो या मरो’ भारत के स्वतंत्रता संग्राम में से किस आंदोलन से सम्बंधित है?
(a) Dandi March/दांडी मार्च
(b) Non-Cooperation Movement/ असहयोग आंदोलन
(c) Khilafat Movement/ खिलाफत आंदोलन
(d) Quit India Movement/ भारत छोड़ो आंदोलन

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol.On 8 August 1942 at the All-India Congress Committee session in Bombay, Mohandas Karamchand Gandhi launched the ‘Quit India’ movement. In his speech at Mumbai’s Gowalia Tank, Gandhiji called the nation to ‘Do or Die’ in his speech.

Q10.Which Governor General decided to make English as the medium of instruction in India?
किस गवर्नर जनरल ने अंग्रेजी को भारत में शिक्षा का माध्यम बनाने का निर्णय लिया?
(a) Lord Wellesley/ लॉर्ड वेलेस्ले
(b) Lord Hardinge/ लॉर्ड हार्डिंग
(c) Lord Dalhousie/ लॉर्ड डलहौजी
(d) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिक

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Lord William Bentinck decided to make English as the medium of instruction according to the recommendations of Macaulay.

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019