RRB NTPC General Awareness Questions : 14th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. With the help of Panchayat Samitis, who regulates the money distribution among all the Gram Panchayats?
पंचायत समितियों की मदद से, कौन सभी ग्राम पंचायतों के बीच धन वितरण को नियंत्रित करता है?
(a) Zila Parishad/जिला परिषद
(b) Sarpanch/सरपंच
(c) Gram Sabha/ग्राम सभा
(d) Secretary/ सचिव

S1. Ans.(a)
Sol. The Zila Parishad actually makes developmental plans at the district level. With the help of Panchayat Samitis, it also regulates the money distribution among all the Gram Panchayats. Within the guidelines given in the Constitution each state in the country has its own laws with regard to Panchayats.

Q2. In Indian Parliamentary System, Gram Panchayat is elected for how many years?
भारतीय संसदीय प्रणाली में, ग्राम पंचायत कितने वर्षों के लिए चुनी जाती है?
(a) Two years /दो वर्ष
(b) Three years/तीन वर्ष
(c) Four years/चार वर्ष
(d) Five years/पांच वर्ष

S2. Ans.(d)
Sol. The members of the gram panchayat are elected for a period of five years by the members of Gram Sabha.

Q3. Under universal adult franchise, people of what age have the right to vote, irrespective of their social or economic backgrounds?
सार्वभौमिक वयस्क मताधिकार के तहत, सामाजिक या आर्थिक पृष्ठभूमि के बावजूद किस उम्र के लोगों को मतदान करने का अधिकार है?
(a) 16 years and above/16 वर्ष और उससे अधिक
(b) 17 years and above/17 वर्ष और उससे अधिक
(c) 18 years and above/18 वर्ष और उससे अधिक
(d) 21 years and above/21 वर्ष और उससे अधिक

S3. Ans.(c)
Sol. Under universal adult franchise, people of 18 years and above have the right to vote, irrespective of their social or economic backgrounds.

Q4.The remains of the resistant rocks found in the river eroded plain or peneplain are called ___________.
नदी द्वारा नष्ट मैदान और पेनिप्लेन में पाए जाने वाले प्रतिरोधी चट्टानों के अवशेष को ___________ कहते हैं।
(a) Monadnock/ मोनैड्नॉक
(b) Jukenberg/जुकेनबर्ग
(c) Hum /हम
(d) No option is correct./कोई विकल्प सही नहीं है

S4. Ans.(a)
Sol. Monadnocks are left as erosional remnants because of their more resistant rock composition; commonly they consist of quartzite or less jointed massive volcanic rocks.

Q5.Who is the exponent of Continental Drift Theory?
महाद्वीपीय बहाव सिद्धांत का प्रतिपादक कौन है?
(a) Pratt / प्रत्त
(b) Wegener / वेगनर
(c) Holmes/ होम्स
(d) Gregory/ ग्रेगरी

S5. Ans.(b)
Sol. Continental drift was a theory that explained how continents shift position on Earth’s surface. Set forth in 1912 by Alfred Wegener, a geophysicist and meteorologist,

Q6.Where warm air rises up, the air ____.
(जहाँ गर्म हवा ऊपर उठती है, वहाँ हवा ____ होती है।
(a) Pressure at that place is lowered / उस स्थान पर दबाव कम होता है
(b) Pressure at that place is raised/ उस स्थान पर दबाव बढ़ता है
(c) Humidity at that place is lowered/ उस जगह पर आर्द्रता कम होती है
(d) Humidity at that place is raised / उस जगह पर आर्द्रता बढ़ जाती है

S6. Ans.(a)
Sol. Where warm air rises up, the air pressure at that place is lowered .

Q7.In 1916 Mahatma Gandhi travelled to _______________ to inspire the peasants to struggle against the oppressive plantation system.
1916 में, महात्मा गांधी ने _______________ की यात्रा की ताकि किसानों को दमनकारी वृक्षारोपण प्रणाली के खिलाफ संघर्ष करने के लिए प्रेरित किया जा सके।
(a) Dandi/ दांडी
(b)Sabarmati/ साबरमती
(c)Champaran/ चंपारण
(d) Chauri Chaura/ चौरी चौरा

S7.Ans.(c)
Sol. In 1916 Mahatma Gandhi travelled to Champaran to inspire the peasants to struggle against the oppressive plantation system.

Q8. Mahatma Gandhi returned to India from ______________ in January 1915.
जनवरी 1915 में महात्मा गांधी ______________ से भारत लौट आए।
(a) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(b) England / इंग्लैंड
(c) USA / अमेरिका
(d)Russia/ रूस
S8.Ans.(a)
Sol.Mahatma Gandhi returned to India from South Africa in January 1915.

Q9. Name the Commission that came to India in 1928 to reform India’s constitutional system.
1928 में भारत की संवैधानिक व्यवस्था में सुधार लाने के लिए भारत में कौन सा आयोग आया था।
(a) Rowlatt Act/ रॉलेट एक्ट
(b) Pitt’s India Act/ पिट्स इंडिया एक्ट
(c) Partition of Bengal/ बंगाल का विभाजन
(d) Simon Commission/ साइमन कमीशन

S9.Ans.(d)
Sol. The Indian Statutory Commission also known as Simon commission was a group of seven British Members of Parliament of United Kingdom under the chairmanship of Sir John Simon assisted by Clement Attlee. The commission arrived in British-occupied India in 1928 to study constitutional reform introduced by Government of India Act, 1919.

Q10. Name the British General who was responsible for the Jallianwalla Bagh massacre.
उस ब्रिटिश जनरल का नाम बताइए जो जलियांवाला बाग हत्याकांड के लिए जिम्मेदार था।
(a) Hastings/ हेस्टिंग्स
(b) Cornwallis/ कॉर्नवालिस
(c) Dyer/ डायर
(d) Dalhousie/ डलहौजी

S10.Ans.(c)
Sol. The 1919 Amritsar massacre also known as the Jallianwala Bagh massacre was ordered by General R.E.H. Dyer.

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

 

 

 

 

 

 

RRB NTPC 2019 | General Studies | सामान्य अध्ययन:-

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?