Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness RRB NTPC General Awareness Questions : 14th August

RRB NTPC General Awareness Questions : 14th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who developed the idea that ‘means justify the ends’?
‘means justify the ends’ का विचार किसने विकसित किया था?
(a) Kautilya/कौटिल्य
(b) Raja Ram Mohan Roy/राजा राम मोहन रॉय
(c)Dayanand Saraswati/ दयानंद सरस्वती
(d) Mahatma Gandhi/महात्मा गाँधी

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

S1Ans.(d)
Sol. Gandhi’s ideas is that there is no ends justifying the means, it’s the means that justify the ends. Gandhi is quoted as saying, “For me it is enough to know the means. Means and end are convertible terms in my philosophy of life”.

Q2. Who said “Cripps proposals were a post-dated cheque of a crashing bank”?
“क्रिप्स प्रस्ताव एक दुर्घटनाग्रस्त बैंक का पोस्ट-डेटेड चेक था” किसने कहा था?
(a) Jawahar Lal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(b) Subhash Chandra Bose/सुभाष चन्द्र बोस
(c) Mahatma Gandhi/महात्मा गाँधी
(d) M.A. Jinnah/एम. ए. जिन्नाह

S2.Ans.(c)
Sol. Mahatma Gandhi’s remark, ‘A post-dated cheque on a crumbling bank’ is regarding the proposals of cripps mission.

Q3. Which one of the following chronological orders of the given event is correct?
दिए गए घटना के कालानुक्रमिक क्रम में से कौन सा सही है?
(a) The Civil Disobedience Movement-The Cripps Mission-The Cabinet Mission’s Plan/ सविनय अवज्ञा आंदोलन-क्रिप्स मिशन-कैबिनेट मिशन योजना
(b) The Cripps Mission-The Civil Disobedience Movement-The Cabinet Mission’s Plan/ क्रिप्स मिशन-सविनय अवज्ञा आंदोलन-कैबिनेट मिशन योजना
(c) The Cripps Mission-The Cabinet Mission’s Plan-The Civil Disobedience Movement/ क्रिप्स मिशन-कैबिनेट मिशन योजना-सविनय अवज्ञा आंदोलन
(d) The Civil Disobedience Movement-The Cabinet Mission’s Plan-The Cripps Mission/ सविनय अवज्ञा आंदोलन-कैबिनेट मिशन योजना-क्रिप्स मिशन

S3.Ans.(a)
Sol.  The Civil Disobedience Movement-1930
The Cripps Mission-1942
The Cabinet Mission’s Plan-1946

Q4. The final arrangements for the India’s independence were worked out by the___
भारत की स्वतंत्रता के लिए अंतिम व्यवस्था किस के द्वारा की गयी थी?
(a) Cabinet Mission/ कैबिनेट मिशन
(b) Simon Commission/ साइमन कमीशन
(c) Gandhi-Irwin Pact/ गांधी-इरविन पैक्ट
(d) Cripps Mission/ क्रिप्स मिशन

S4.Ans.(a)
Sol. Cabinet Mission was composed of three Cabinet Ministers of England. The mission arrived on March 24, 1946. The objective of this mission was to Devise a machinery to draw up the constitution of Independent India make arrangements for interim Government and thus the mission was like a declaration of India’s independence.

Q5. The “Grand Canyon” is on the river
“ग्रांड कैन्यन” किस नदी पर है?
(a) Colorado /कोलोराडो
(b) Columbia / कोलंबिया
(c) Ohio / ओहियो
(d) Mississippi / मिसिसिप्पी

S5. Ans.(a)
Sol. The Grand Canyon is a steep-sided canyon carved by the Colorado River in the U.S. state of Arizona in North America.

Q6. The Nagarjunasagar dam is constructed on the river?
नागार्जुन सागर बांध का निर्माण नदी पर किया गया है?
(a) Krishna/कृष्णा
(b) Chambal/चम्बल
(c) Kosi/कोसी
(d) Sutlej / सतलुज

S6. Ans.(a)
Sol. Nagarjuna Sagar Dam was built across the Krishna river at Nagarjuna Sagar where the river forms the boundary between Nalgonda District in Telangana and Guntur district in Andhra Pradesh states in India.

Q7. Nathu La, a place where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in
नाथू ला, एक जगह जहाँ 44 वर्षों के बाद भारत-चीन सीमा व्यापार फिर से शुरू किया गया है, किस भारतीय सीमा पर स्थित है?
(a) Sikkim/ सिक्किम
(b) Arunachal Pradesh /अरुणाचल प्रदेश
(c) Himachal Pradesh /हिमाचल प्रदेश
(d) Jammu and Kashmir/जम्मू कश्मीर

S7. Ans.(a)
Sol. Nathu La is a mountain pass in the Himalayas. It connects the Indian state of Sikkim with China’s Tibet Autonomous Region.

Q8. The latitude passing through the northern most part of India is
भारत के सबसे उत्तरी भाग से होकर गुजरने वाला अक्षांश कौन सा है?
(a) 35° N
(b) 36° N
(c) 37° N
(d) 38° N

S8. Ans.(c)
Sol. The mainland stretches from Latitude 8°4′ North to 37°6′ North and from Longitude 68°7′ East to 97°25′ East.

Q9. Who decides allotment of symbols to Political Parties—
राजनीतिक दलों प्रतीकों के आवंटन का निर्णय कौन करता है?
(a) Political Party leader/ राजनीतिक दल के नेता
(b) Political Party Governing Committees/ पॉलिटिकल पार्टी गवर्निंग कमेटी
(c) Election Committee of Political Party/ राजनीतिक दल की चुनाव समिति
(d) Election Commission/ चुनाव आयोग

S9.Ans.(d)
Sol. Article 324 of Constitution of India deals with Superintendence, direction and control of elections to be vested in an Election Commission and it allot symbol to political parties.

Q10. Which Schedule of Indian Constitution was added by 73rd Constitutional Amendment Act?
73 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम द्वारा भारतीय संविधान की किस अनुसूची को जोड़ा गया था?
(a) Eight Schedule/ आठवीं अनुसूची
(b) Ninth Schedule/ नौवीं अनुसूची
(c) Tenth Schedule/ दसवीं अनुसूची
(d) Eleventh Schedule/ ग्यारहवीं अनुसूची

S10. Ans.(d)
Sol. The 11th Schedule of Indian Constitution was added in 1992 by the 73rd Constitution Amendment Act. This schedule contains 29 subjects. This schedule covers important topics such as Panchayat’s powers, rural development, poverty alleviation, market, roads and drinking water etc.

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD