RRB NTPC General Awareness Questions : 13th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who appoints Chief Election Commissioner of India?
भारत के मुख्य चुनाव आयुक्त की नियुक्ति कौन करता है?
(a) The President of India/ भारत के राष्ट्रपति
(b) Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(c) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) Home Minister of India/ भारत के गृह मंत्री

S1. Ans.(a)
Sol. The President of India appoints the Chief Election Commissioner. Conventionally, senior-most Election Commissioner is appointed as CEC. He has tenure of six years, or up to the age of 65 years, whichever is earlier.

Q2. Who among the following holds the office during the pleasure of President?
निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रपति के प्रसाद पर्यन्त अपने पद पर रहता है?
I. Attorney General of India/ भारत का महान्यायवादी
II. Governors of states/ राज्यों के राज्यपाल
III. Comptroller and Auditor General of India/ भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक
(a) Only / केवल I
(b) Both I and II/ I और II दोनों
(c) Both I and III/ I और III दोनों
(d) Both II and III/ II और III दोनों

S2. Ans.(b)
Sol. Attorney General of India and Governor of states hold office during the pleasure of president. The Removal of CAG is similar to removal of a Supreme Court Judge it doesn’t work on the pleasure of president.

Q3. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____.
विधान परिषद की सदस्यता के लिए न्यूनतम आयु सीमा _____ है।
(a) 21 years/ वर्ष
(b) 25 years/ वर्ष
(c) 30 years/ वर्ष
(d) 35 years/ वर्ष

S3. Ans.(c)
Sol.Article 171 of the constitution of India defines the composition of the councils.The minimum age to become member of vidhan parishad is 30 years.

Q4.What is the approximate circumference of earth?
पृथ्वी की अनुमानित परिधि कितनी है?
(a) 40,000 Km
(b) 60,000 Km
(c) 80,000 Km
(d) 1,00,000 Km

S4. Ans.(a)
Sol. The approximate circumference of earth is 40,000 Km.

Q5.In terms of size, Mars ranks no. ___ in our Solar System.
आकार के संदर्भ में, हमारे सौर मंडल में मंगल का कौन सा स्थान है?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

S5. Ans.(c)
Sol.Mars is the 7th largest planet in our solar system.Mars is the fourth planet from the Sun and the seventh largest. Mars is also referred to as the Red Planet

Q6.Which is the coldest planet?
सबसे ठंडा ग्रह कौन सा है?
(a) Uranus / यूरेनस
(b) Venus/ वीनस
(c) Neptune / नेपच्यून
(d) Jupiter/ जुपिटर

S6. Ans.(c)
Sol. Neptune is the coldest planet within our Solar System because it is the furthest planet from the Sun. The Sun is the ultimate source of energy for the Solar System. The temperature of a planet is affected by its distance from the Sun. Radiation from the Sun is lost to its surroundings as it travels through space.

Q7. Who of the following was for the first time designated as the Governor general of Bengal?
निम्नलिखित में से कौन पहली बार बंगाल के गवर्नर जनरल के रूप में नामित किया गया था?
(a) Clive / क्लाइव
(b) Cornwallis/ कॉर्नवॉलिस
(c) Warren Hastings / वारेन हेस्टिंग्स
(d) Wellesley/लेस्ली

S7.Ans.(c)
Sol. Warren Hastings was the first Governor-General of Fort William or Governor-General of Bengal, he took office on 20 October 1773, appointed by the Court of Directors of the East India Company. Lord William Bentinck (1833)was the 1st Governor-General of British India.

Q8. The Indian Civil Service Act was passed during the Viceroyalty of
भारतीय सिविल सेवा अधिनियम किस वायसराय के समय के दौरान पारित किया गया था?
(a) Elgin / एल्गिन
(b) Canning / कैनिंग
(c) Minto / मिंटो
(d) Lytton/ लिटन

S8.Ans.(b)
Sol. The Indian Civil Services Act, under Lord canning in 1861, validated a number of irregular appointments which were made in India to meet the exigencies in disregard of the restriction that all offices in the civil cadre of the company’s service in India were reserved to the civil services of the Presidency.

Q9. The famine in Bihar and Bengal in 1873-74 was averted by the timely action of
निम्न में से किसके द्वारा समय रहते की गयी कार्रवाई से बिहार और बंगाल में 1873-74 में सूखा खत्म किया गया था?
(a) Minto / मिंटो
(b) Morley / मोरले
(c) Northbrook / नॉर्थब्रुक
(d) Hastings/ हेस्टिंग्स

S9.Ans.(c)
Sol. The Bihar famine of 1873–1874 was a famine in British India that followed a drought in the province of Bihar, the neighboring provinces of Bengal, the North-Western Provinces and Oudh.
It was averted by the timely action of Northbrook.

Q10. The first Famine Commission was constituted under-
पहले अकाल आयोग का गठन किसके अधीन किया गया था?
(a) Sir Richard Strachey / सर रिचर्ड स्ट्रेची
(b) Sir John Strachey/ सर जॉन स्ट्रैची
(c) Roberts / रॉबर्ट्स
(d) Chamberlain/ चैंबरलेन

S10.Ans.(a)
Sol. During the period of Lord Lytton, Strachey Commission of 1880 was created to develop a general strategy and principles to deal with the famines. The Strachey Commission came out with the recommendation on whose basis a Famine Code was developed under Sir Richard Strachey.

 

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

Watch RRB NTPC 2019 | General Studies | Question On Geography (Part 2) Video

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?