RRB NTPC General Awareness Questions : 13th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Which of the following enjoys Constitutional authority to decide the share of the states in the taxes?
निम्नलिखित में से किसे राज्यों में करों की हिस्सेदारी तय करने के लिए संवैधानिक अधिकार प्राप्त है?
(a)The Union Finance Minister/ केंद्रीय वित्त मंत्री
(b)The Finance Commission/ वित्त आयोग
(c)The Planning Commission/ योजना आयोग
(d)The Union Cabinet in consultation with the President/ राष्ट्रपति के परामर्श से केंद्रीय मंत्रिमंडल

S1.Ans(b)
Sol.Article 280 provides for a Finance Commission as a quasi-judicial body. It is constituted by the President every fifth year or even earlier.The distribution of the net proceeds of taxes to be shared between the Centre and the states and the allocation between the states, the respective shares of such proceeds.

Q2. Which of the following rivers of peninsular India is distinct from the remaining
three?
प्रायद्वीपीय भारत की निम्नलिखित में से कौन सी नदी शेष तीन से अलग है?
(a) Narmada/नर्मदा
(b) Cauvery/कावेरी
(c) Krishna/कृष्णा
(d) Godavari/गोदावरी

S2. Ans.(a)
Sol. Narmada river of peninsular India is distinct from the remaining three.

Q3.Who enacts the laws for those Union Territories which do not have Legislative Assembly?
जिनके पास विधान सभा नहीं है, उन केंद्र शासित प्रदेशों के लिए कानून कौन लागू करता है?
(a)The Chief Administrative Officer of the territory/ क्षेत्र के मुख्य प्रशासनिक अधिकारी
(b)The Parliament/संसद
(c)The President/राष्ट्रपति
(d)Union Home Minister/ केंद्रीय गृह मंत्री

S3.Ans.(b)
Sol.The Union Territories are administered by the President through an administrator, who is appointed by him with a suitable designation. Power to decide the structure of administration in the UT is vested in Parliament. Parliament was empowered to create a legislature or council of ministers or both for a Union Territory via Constitution.

Q4.Zonal Councils were provided under
क्षेत्रीय परिषद किस के तहत प्रदान किये जाते है?
(a)The original Constitution/ मूल संविधान
(b)The State Reorganisation Act, 1956/ राज्य पुनर्गठन अधिनियम, 1956
(c)The 42nd Amendment/ 42 वां संशोधन
(d)The 44th Amendment/ 44 वां संशोधन

S4.Ans(b)
Sol. The idea of creation of Zonal Councils was first of all mooted by the first Prime Minister of India, Pandit Jawahar Lal Nehru in 1956. The zonal councils have been established by the state reorganization act 1956 to advise on matters of common interest to each of the five zones, into which the territory of India has been divided.

Q5.The northern plain of India has been formed by the interplay of the three major river systems, namely– the Indus, the Ganga and the ___________.
भारत के उत्तरी मैदान का निर्माण तीन प्रमुख नदी प्रणालियों, अर्थात् सिंधु, गंगा और __________ द्वारा किया गया है।
(a) Brahmaputra /ब्रह्मपुत्र
(b) Krishna/कृष्णा
(c) Kaveri/कावेरी
(d) Mahanadi/महानदी

S5.Ans.(a)
Sol. The northern plain of India has been formed by the interplay of three main rivers of the Northern plains are the Indus, Ganga and Brahmaputra.

Q6.Which country is not a member of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC)?
बहु-क्षेत्रीय तकनीकी और आर्थिक सहयोग (BIMSTEC) के लिए कौन सा देश बंगाल की खाड़ी पहल का सदस्य नहीं है?
(a) Thailand/थाईलैंड
(b) Myanmar/म्यांमार
(c) India/भारत
(d) Pakistan/पाकिस्तान

S6.Ans.(d)
Sol.The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is an international organisation involving a group of countries in South Asia and South East Asia. These are: Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan and Nepal. The BIMSTEC states are among the countries dependent on the Bay of Bengal.

Q7.The group of stars arranged in a definite pattern is called
एक निश्चित पैटर्न में व्यवस्थित तारों के समूह को क्या कहा जाता है?
(a) Milky way / आकाशगंगा
(b) Constellation/ नक्षत्र
(b) Andromeda/ एंड्रोमेडा
(c) Solar system/ सौर मंडल

S7.Ans.(b)
Sol. The group of stars arranged in a definite pattern is called constellation. In modern astronomy, a constellation is an internationally defined area of the celestial sphere.

Q8. The Working Committee of National Congress sanctioned the resolution named ’Quit ‘India movement at –
राष्ट्रीय कांग्रेस की कार्यसमिति ने  किस जगह भारत छोड़ो आंदोलन के प्रस्ताव को मंजूरी दी थी?
(a) Wardha/वर्धा
(b) Nagpur/नागपुर
(c) Mumbai/मुंबई
(d) Delhi/दिल्ली

S8. Ans.(a)
Sol. In July 1942, the Congress Working Committee met at Wardha. Here a long resolution was passed that demanded that the “British Rule in India must end immediately”. The Wardha Resolution is also known as “Quit India Resolution”. This resolution was ratified in the All India Congress Committee at Bombay on August 7, 1942. Here a nonviolent mass struggle under the leadership of Gandhi was sanctioned in the “August Kranti Maidan”.

Q9. Sardar Vallabhbai Patel was the leader of _______.
सरदार वल्लभभाई पटेल _______ के नेता थे।
(a)Bhoodan Movement/ भूदान आंदोलन
(b) Rowlatt Satyagraha/ रोलेट सत्याग्रह
(c) Bardoli Satyagraha/ बारदोली सत्याग्रह
(d) Swadeshi Movement/ स्वदेशी आंदोलन

S9. Ans.(c)
Sol. The Bardoli Satyagraha of 1928, in the state of Gujarat, India during the period of the British Raj, was a major episode of civil disobedience and revolt in the Indian Independence Movement. The movement was led by Vallabhbhai Patel.

Q10. The famine in Bihar and Bengal in 1873-74 was averted by the timely action of
1873-74 में बिहार और बंगाल में अकाल किस की समयबद्ध कार्रवाई से टल गया था?
(a) Minto / मिंटो
(b) Morley / मॉर्ले
(c) Northbrook / नॉर्थब्रुक
(d) Hastings / हेस्टिंग्स

S10 .Ans.(c)
Sol. The Bihar famine of 1873–1874 was a famine in British India that followed a drought in the province of Bihar, the neighboring provinces of Bengal. It was averted by the timely action of Northbrook.

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019