RRB NTPC General Awareness Questions : 11th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Indian Constitution is
भारतीय संविधान
I. An unwritten Constitution/ अलिखित संविधान
II. A written Constitution./ लिखित संविधान
III. Largely based on the Government of India Act- 1935./ भारतीय सरकार अधिनियम -1935 पर आधारित है
IV. A gift of British Parliament./ ब्रिटिश संसद का एक उपहार
Which Of these statements:
निम्नलिखित में से कौन से कथन सत्य है:
(a) II and IV are correct. /II और IV सत्य है
(b) II and III are correct./II और III सत्य हैं
(c) I and IV are correct. /I और IV सत्य हैं
(d) I and III are correct./I और III सत्य हैं
S1. Ans.(b)
Sol.The Constitution of India is the supreme law of India .It was adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949, and came into effect on 26 January 1950.
Q2. Who was the last British Governor General who addressed the Constituent Assembly—
संविधान सभा को संबोधित करने वाला अंतिम ब्रिटिश गवर्नर जनरल कौन था ?
(a) Lord Attlee/ लॉर्ड एटली
(b) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन
(c) Lord Bentick/ लॉर्ड बेंटिक
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं
S2.Ans.(b)
Sol. Lord Mountbatten served as last Viceroy of India from 12 February 1947 – 15 August 1947; and then first Governor General of Free India from 15 August 1947 – 21 June 1948. During his tenure, India got independence in the form of two dominions of India Pakistan.
Q3. Which city to host the main event of 4th International Yoga Day celebrations (IDY-2018)?
कौन सा शहर चौथे अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस उत्सव (IDY-2018) के मुख्य समारोह की मेजबानी करेगा?
(a)Dehradun/देहरादून
(b)New Delhi/नई दिल्ली
(c)Nagpur/नागपुर
(d)Pune/पुणे
S3.Ans.(a)
Sol. The main event of 4th International Yoga Day celebrations (IDY-2018) will be held on 21st June 2018 at Dehradun in Uttrakhand.
Q4. Who has won the International Cricketer of the Year at the CEAT Cricket Ratings awards?
किसने CEAT क्रिकेट रेटिंग पुरस्कारों में अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेटर ऑफ द ईयर का पुरस्कार जीता है?
(a)Trent Boult/ ट्रेंट बोल्ट
(b)Shikhar Dhawan/ शिखर धवन
(c)Virat Kohli/ विराट कोहली
(d)Rashid Khan/ राशिद खान
S4.Ans.(c)
Sol. Indian cricket team skipper Virat Kohli has won the International Cricketer of the Year at the CEAT Cricket Ratings awards
Q5. The United Nations Environment Programme (UNEP) has recognized which Indian airport as the world’s first fully solar energy-powered airport?
किस भारतीय हवाई अड्डे को संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम (UNEP) द्वारा दुनिया का पहला पूर्ण रूप से सौर ऊर्जा से संचालित हवाई अड्डा स्वीकृत किया गया है?
(a)Indira Gandhi International Airport/इंदिरा गाँधी अन्तर्राष्ट्रीय हवाईअड्डा
(b) Goa International Airport/गोवा अन्तर्राष्ट्रीय हवाईअड्डा
(c)Cochin International Airport Ltd/कोचीन अन्तर्राष्ट्रीय हवाईअड्डा लिमिटेड
(d) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport/सरदार वल्लभभाई पटेल अन्तर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
S5.Ans.(c)
Sol. The United Nations Environment Programme (UNEP) has recognized the Cochin International Airport Ltd (CIAL) in Kerala as the world’s first fully solar energy-powered airport.
Q6.Who among the following gave monistic theory of sovereignty?
निम्नलिखित में से किसने संप्रभुता का अद्वैत सिद्धांत दिया?
(a) Austin/ ऑस्टिन
(b) Darwin/डार्विन
(c) Aristotle/ अरस्तू
(d) Marx/ मार्क्स
S6. Ans.(a)
Sol. In the 19th century the theory of sovereignty as a legal concept was perfected by Austin, an English Jurist. He is regarded as a greatest exponent of Monistic Theory.
Q7. Which of the following are constituents of Indian Parliament?
निम्नलिखित में से कौन भारतीय संसद के घटक हैं?
(i) The President/ राष्ट्रपति
(ii) The Council of States (RajyaSabha)/ राज्य परिषद (राज्यसभा)
(iii) The House of the People (LokSabha)/ लोक सभा (लोकसभा)
OPTIONS/ विकल्प
(a) (ii) and (iii) / (ii) और (iii)
(b) (i) and (ii)/ (i) और (ii)
(c) (i) and (iii)/ (i) और (iii)
(d) (i), (ii) and (iii)/ (i), (ii) और (iii)
S7. Ans.(d)
Sol. The Parliament of India is the supreme legislative body of the Republic of India. The Parliament is composed of the President of India and the houses. It is bicameral with two houses: the RajyaSabha (Council of States) and the LokSabha (House of the People).
Q8. Who among the following is the chief executive head of state ?
निम्नलिखित में से कौन राज्य का मुख्य कार्यकारी प्रमुख है?
(a) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(b) Governor/गवर्नर
(c) Cabinet Secretary/ मंत्रिमंडल सचिव
(d) Finance Secretary/ वित्त सचिव
S8. Ans.(b)
Sol. The provisions related to state executive are in articles 153 to 167. The state executive is made of Governor, Chief Minister, Council of Ministers and Advocate General. The executive authority of a state is vested in the Governor; and Governor is the constitutional head of the state in the same way as President is the Constitutional head of the Union
Q9. Where did Rigvedic Aryans live in India?
भारत में ऋग्वैदिक आर्य कहाँ रहते थे?
(a) Northern India/उत्तरी भारत
(b) All over India/ पूरे भारत में
(c) Eastern part of India/भारत के पूर्वी हिस्से में
(d) Sapta Sindhu area/ सप्त सिन्धु क्षेत्र में
S9. Ans.(d)
Sol. The entire region including Afghanistan, Swat Valley, Punjab and Indo-Gangetic watershed has been referred in Rig-Veda once as the Sapta Sindhava or Sapta Sindhu.
Q10. The Treaty of Pondicherry was signed in __________.
पांडिचेरी की संधि पर __________ में हस्ताक्षर किए गए थे।
(a) 1754
(b) 1756
(c) 1757
(d) 1758
S10.Ans.(a)
Sol. The Treaty of Pondicherry was signed in 1754 bringing an end to the Second Carnatic War. It was agreed and signed in the French settlement of Puducherry in French India.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

RRB NTPC 2019 | General Awareness | भारत के प्रमुख जनजातियाँ MCQ | Real Exam Based Question

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD