Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home General Awareness RRB NTPC General Awareness Questions : 11th July

RRB NTPC General Awareness Questions : 11th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. How many times has the President of India declared financial emergency so far?
भारत के राष्ट्रपति ने अब तक कितनी बार वित्तीय आपातकाल की घोषणा करी है?
(a) Only once/केवल एक बार
(b) Only twice/ केवल दो बार
(c) Only thrice/ केवल तीन बार
(d) Never/कभी नहीं

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW
Show Answer

S1.Ans.(d)
Sol.NO financial emergency has been imposed yet.

Q2. At present, India consists of
वर्तमान में, भारत में ________ शामिल हैं
(a) 25 states and 9 union territories/25 राज्य और 9 केंद्र शासित प्रदेश
(b) 24 states and 7 union territories/24 राज्य और 7 केंद्र शासित प्रदेश
(c) 29 states and 7 union territories/29 राज्य और 7 केंद्र शासित प्रदेश
(d) 21 states and 11 union territories/21 राज्य और 11 केंद्र शासित प्रदेश

Show Answer

S2.Ans.(c)
Sol.India is a federation composed of 29 states and 7 union territories. All states, as well as the union territories of Puducherry and the National Capital Territory of Delhi.

Q3.The states were reorganised on linguistic basis in
भाषाई आधार पर राज्यों का पुनर्गठन कब किया गया था?
(a) 1947
(b) 1951
(c) 1956
(d) 1966

Show Answer

S3.Ans.(c)
Sol.The States Reorganisation Act, 1956 was a major reform of the boundaries of India’s states and territories, organising them along linguistic lines.

Q4.The first commission appointed by the Government in 1948 to examine the case for the reorganisation of states on linguistic basis was headed by
भाषाई आधार पर राज्यों के पुनर्गठन के मामले की जांच के लिए 1948 में सरकार द्वारा नियुक्त पहले आयोग की अध्यक्षता किस के द्वारा की गई थी?
(a) Justice Wanchoo/ न्यायमूर्ति वांचू
(b) Justice M C Mahajan/ न्यायमूर्ति एम सी महाजन
(c) Justice S K Dhar/ न्यायमूर्ति एस के धर
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S4.Ans.(c)
Sol.In June 1948, the Government of India appointed the Linguistic Provinces Commission under the chairmanship of S K Dhar to examine the feasibility of this. The commission submitted its report in December 1948 and recommended the reorganisation of states on the basis of administrative convenience rather than linguistic factor.

Q5.Which of the following rivers is not the tributary of Yamuna?
निम्नलिखित में से कौन सी नदी यमुना की सहायक नदी नहीं है?
(a) Chambal / चम्बल
(b) Betwa/बेतवा
(c) Ken /केन
(d) Gandak/गंडक

Show Answer

S5.Ans.(d)
Sol.The Kali Gandaki or Gandaki River is one of the major rivers of Nepal and a left bank tributary of the Ganges in India. It is also called Krishna Gandaki in Nepal.

Q6.The largest delta of the world is
दुनिया का सबसे बड़ा डेल्टा कौन सा है?
(a) Amazon river delta / अमेज़न नदी डेल्टा
(b) Congo river delta/ कांगो नदी डेल्टा
(c) Sunderban delta/सुंदरबन डेल्टा
(d) Godavari river delta/गोदावरी नदी डेल्टा

Show Answer

S6.Ans.(c)
Sol. The Sunderban forest lies in the vast delta on the Bay of Bengal formed by the super confluence of the Padma, Brahmaputra and Meghna rivers across southern Bangladesh.

Q7.Which one of the following rivers of India does not make a delta?
भारत की निम्नलिखित नदियों में से कौन सी नदी डेल्टा नहीं बनाती है?
(a) Ganga /गंगा
(b) Narmada/नर्मदा
(c) Mahanadi / महानदी
(d) Kaveri/कावेरी

Show Answer

S7.Ans.(b)
Sol. The Narmada is a river in central India and the fifth longest river in the Indian subcontinent. It is the third longest river that flows entirely within India, after the Godavari and the Krishna. It does not form delta .

Q8.The river also known as T sangpo in Tibet is
किस नदी को तिब्बत में त्संगपो के रूप में भी जाना जाता है
(a) Brahmaputra /ब्रह्मपुत्र
(b) Indus/ सिंधु
(c) Sutlej / सतलुज
(d) Teesta/तीस्ता

Show Answer

S8.Ans.(a)
Sol. About 1,800 miles (2,900 km) long, the Brahmaputra is an important river for irrigation and transportation

Q9. Who said, ‘Swaraj is my birthright and I will have it’?
‘स्वराज मेरा जन्मसिद्ध अधिकार है और मैं इसे ले कर रहूँगा’ किसने कहा था?
(a) Mahatma Gandhi /महात्मा गाँधी
(b) Bipin Chandra Pal/बिपिन चन्द्र पाल
(c) Gopal Krishna Gokhle /गोपाल कृष्णा गोखले
(d) Bal Gangadhar Tilak/बाल गंगाधर तिलक

Show Answer

S9.Ans.(d)
Sol. The slogan “Swaraj is my birthright and I shall have it” was given by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak.

Q10. As per the Act of 1919 which of the following was not a Transferred subject?
1919 के अधिनियम के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन एक स्थानांतरित विषय नहीं था?
(a) Education /शिक्षा
(b) Museum/ संग्रहालय
(c) Medical Relief / चिकित्सा सहायता
(d) Land Revenue/ भू राजस्व

Show Answer

S10.Ans.(d)
Sol. As per the Act of 1919 Land Revenue was not a Transferred subject .

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD