RRB NTPC General Awareness Questions : 10th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The study of relation of animals and plants to their surroundings is called__________
आसपास के जानवरों और पौधों के संबंध के अध्ययन को __________ कहा जाता है
(a) Ecology/ परिस्थितिकी
(b) Ethology/ आचारविज्ञान
(c) Genealogy/ वंशावली
(d) Iconology/ इकोनॉलॉगी
S1. Ans.(a)
Sol. Ecology is the study of the relationships between plants, animals, people, and their environment, and the balances between these relationships.
Q2. Ramcharitmanas is an epic poem written in which language?
रामचरितमानस महाकाव्य कविता किस भाषा में लिखी गई है?
(a) Santali / संताली
(b) Munda / मुंडा
(c) Awadhi / अवधी
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं
S2. Ans.(c)
Sol. Ramcharitmanas is an epic poem wriiten in Awadhi language
Q3. Consider the following events in the history of Indian freedom struggle
भारतीय स्वतंत्रता संग्राम के इतिहास की निम्नलिखित घटनाओं पर विचार करें:
(1) Champaran Satyagraha /चंपारण सत्याग्रह
(2) Bardoli Satyagraha/बारडोली सत्याग्रह
(3) Ahmedabad Mill Workers Strike/ अहमदाबाद मिल मजदूर हड़ताल
(4) Chauri-Chaura Incident/ चौरी-चौरा हादसा which one of the following is a correct chronological sequence of the above events starting from the earliest?
निम्नलिखित में से कौन सा शीघ्रातिशीघ्र शुरू होने वाली उपरोक्त घटनाओं का एक सही कालानुक्रमिक अनुक्रम है?
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 2, 4, 3
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 3, 1, 2, 4
S3.Ans.(c)
Sol. Champaran Satyagraha – 1917
Ahmedabad Mill Workers Strike- 1918
Chauri-Chaura Incident – 1922
Bardoli Satyagraha – 1928
Q4. Who attend the Congress of Oppressed Nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress?
1927 में ब्रुसेल्स में राष्ट्रीय कांग्रेस की ओर से विपक्षी राष्ट्रवादी कांग्रेस में किस ने भाग लिया था?
(a) Dr, Ansari/ डॉ. अंसारी
(b) Mahatma Gandhi/महात्मा गाँधी
(c) Jawahar Lal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(d) Moti Lal Nehru/मोती लाल नेहरु
S4.Ans.(c)
Sol. In February 1927, Jawaharlal Nehru on behalf of the National Congress attended the Congress of Oppressed Nationalities at Brussels organised by political exiles and revolutionaries from the countries of Asia, Africa and Latin America suffering from economic or political imperialism.
Q5. ________ means that the President of India can refer any matter that is of public importance or that which involves interpretation of Constitution to Supreme Court for advice.
________ का अर्थ है कि भारत का राष्ट्रपति किसी भी मामले को सार्वजनिक महत्व के संदर्भ या संविधान की व्याख्या में सलाह के लिए सुप्रीम कोर्ट को शामिल कर सकता है
(a) Original Jurisdiction/ मूल न्यायाधिकार
(b) Writ Jurisdiction/ रिट न्यायाधिकार
(c) Appellate Jurisdiction/ अपील न्यायाधिकार
(d) Advisory Jurisdiction/ सलाहकार न्यायाधिकार
S5.Ans.(d)
Sol. The Supreme Court has special advisory jurisdiction in matters which may specifically be referred to it by the President of India under Article 143 of the Constitution.
Q6.There are total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Sikkim.
सिक्किम में कुल _________ संसदीय सीटें (राज्यसभा निर्वाचन क्षेत्र) हैं.
(a) 11
(b) 19
(c) 10
(d) 1
S6.Ans.(d)
Sol. There is one parliamentary seats (Rajya Sabha Constituency) in Sikkim.
Q7.”Trade unions” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule of the Constitution of India.
“ट्रेड यूनियन” को भारत के संविधान की सातवीं अनुसूची में दी गई __________ सूची में सूचीबद्ध किया गया है
(a) Union/संघ
(b) State/राज्य
(c) Global/ वैश्विक
(d) Concurrent/ समवर्ती
S7. Ans.(d)
Sol. Trade unions is listed in the Concurrent list given in the Seventh Schedule of the Indian Constitution.
Q8.In a market system, the central problems regarding how much and what to produce are solved through the coordination of economic activities brought about by ________ signals.
एक बाजार प्रणाली में, ________ सिग्नल द्वारा लाए गए आर्थिक गतिविधियों के समन्वय के माध्यम से केंद्रीय समस्याओं का कितना और क्या उत्पादन करना है, इसका समाधान किया जाता है।
(a) Supply/ आपूर्ति
(b) Demand/ मांग
(c) Price/मूल्य
(d) Stock Market/ शेयर बाजार
L1Difficulty 3
QTags Indian Economy
Q9.Money in India consists of ___________.
भारत में मुद्रा किस रूप में होती हैं।
(a) paper currency / कागज़ी मुद्रा
(b) current deposits/ चालू जमा राशियाँ
(c) Metallic coins / धातु के सिक्के
(d) All options are correct./सभी विकल्प सही हैं
S9.Ans.(d)
Sol. Money in India consist of paper currency, current deposits, Metallic coins.
Q10.Satpura National Park is located in the Hoshangabad district of which of the following state?
सतपुड़ा राष्ट्रीय उद्यान होशंगाबाद जिले में है, यह निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?
(a) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(c) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(d) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
S10. Ans. (b)
Sol. Satpura National Park is nurtured in the Satpura Range of Hoshangabad district in Madhya Pradesh. With inclusion of Pachmarhi & Bori Sanctuaries, Satpura Tiger Reserve it covers 1427 km2. It came into light by British Officer Captain J. Forsyth when he was in action against Indian freedom fighter during 1857. Captain Forsyth belongs to Bengal Cavalary Regiment and was in search of famous freedom fighter Tantya Tope. While following the information, he accidently reached the highlands of Central India and find the place suitable for military base.
 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

RRB NTPC 2019 | General Awareness | भारत के प्रमुख जनजातियाँ MCQ | Real Exam Based Question

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD