RRB NTPC General Awareness Questions : 10th July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 10th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Governor of a State is appointed by
किसी राज्य का राज्यपाल किस के द्वारा नियुक्त किया जाता है?
(a) The State legislature / राज्य की विधायिका
(b) The Prime Minister/ प्रधानमंत्री
(c) The President/ राष्ट्र-पति
(d) The Parliament/संसद

Show Answer

S1.Ans(c)
Sol.He is appointed by the president by warrant under his hand and seal.It
is an independent constitutional office and is not under the control of or subordinate to the Central government.

Q2.The chief executive head of state under the Indian Constitution—
भारतीय संविधान के तहत मुख्य कार्यकारी राज्य प्रमुख कौन होता है?
(a) Prime minister / प्रधानमंत्री
(b) Governor/गवर्नर
(c) A & B/ A और B
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S2.Ans.(b)
Sol.The state executive consists of the governor, the chief minister, the council of ministers and the advocate general of the state.The governor is the chief executive head of the state.

Q3.Which constitutional article provides personal immunity for President and Governors for official act—
कौन सा संवैधानिक अनुच्छेद आधिकारिक अधिनियम के लिए राष्ट्रपति और राज्यपालों के लिए व्यक्तिगत प्रतिरक्षा प्रदान करता है?
(a) Article 362/ अनुच्छेद 362
(b) Article 363/ अनुच्छेद 363
(c) Article 368/ अनुच्छेद 368
(d) Article 361/ अनुच्छेद 361

Show Answer

S3.Ans(d)
Sol.The Governors of states are not answerable to any court of law for the actions done by him in the exercise of his powers and duties.No criminal proceedings can be initiated against the Governors in any court of law during their term of office.

Q4.What is the minimum age for appointment as a Governor?
राज्यपाल के रूप में नियुक्ति के लिए न्यूनतम आयु क्या है?
(a) 25 years/25 वर्ष
(b) 30 years/30 वर्ष
(c) 35 years /35 वर्ष
(d) 40 years/40 वर्ष

Show Answer

S4.Ans(c)
Sol. According to article 157,the minimum age for appointment of governer is 35.

Q5. Underground water and the water on the earth’s surface is called ________________.
भूमिगत जल और पृथ्वी की सतह पर पानी को ________________ कहा जाता है।
(a) Hydrosphere/ जल-मंडल
(b) Biosphere/ जीवमंडल
(c) Lithosphere/ स्थलमंडल
(d) Thermosphere/ थर्मोस्फीयर

Show Answer

S5.Ans.(a)
Sol. The hydrosphere is the component of the Earth that is composed of all liquid water found on the planet. The hydrosphere includes water storage areas such as oceans, seas, lakes, ponds, rivers, and streams. Overall, the hydrosphere is very large, with the oceans alone covering about 71% of the surface area of Earth.

Q6.Himalaya has emerged from which of the geosyncline?
हिमालय किस भूसन्नति से निकला है?
(a) Tethys/ टेथिस
(b) Shiwalik/ शिवालिक
(c) Indo-brahma/ भारत-ब्रह्मा
(d) Godavari/ गोदावरी

Show Answer

S6. Ans. (a)
Sol. The Himalayan mountain range and Tibetan plateau have formed as a result of the collision between the Indian Plate and Eurasian Plate which began 50 million years ago and continues today. 225 million years ago (Ma) India was a large island situated off the Australian coast and separated from Asia by the Tethys Ocean.

Q7. By volume, 21% of air is _______________.
मात्रा के अनुसार, 21% वायु _______________ है।
(a) Hydrogen/हाइड्रोजन
(b) Oxygen/ऑक्सीजन
(c) Nitrogen/नाइट्रोजन
(d) Carbon dioxide/कार्बन डाइऑक्साइड

Show Answer

S7. Ans. (b)
Sol. By volume, dry air contains 78.09% nitrogen, 20.95% oxygen, 0.93% argon, 0.04% carbon dioxide, and small amounts of other gases. Air also contains a variable amount of water vapor, on average around 1% at sea level, and 0.4% over the entire atmosphere.

Q8. The deepest lake of the world is ___________.
दुनिया की सबसे गहरी झील ___________ है।
(a) Aral Sea/ अराल सागर
(b) Caspian Sea/ कैस्पियन सागर
(c) Baikal / बाइकाल
(d) Dead Sea/ मृत सागर

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Lake Baikal is an ancient, massive lake in the mountainous Russian region of Siberia, north of the Mongolian border. Considered the deepest lake in the world, it’s circled by a network of hiking paths called the Great Baikal Trail.

Q9. ‘Do or Die’ is associated with which of the movements in India’s freedom struggle –
‘करो या मरो’ भारत के किस स्वतंत्रता संग्राम आंदोलनों से जुड़ा है?
(a) Dandi March/ दांडी मार्च
(b) Non-Cooperation Movement/ असहयोग आंदोलन
(c) Khilafat Movement/ खिलाफत आंदोलन
(d) Quit India Movement/ भारत छोड़ो आंदोलन

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol.On 8 August 1942 at the All-India Congress Committee session in Bombay, Mohandas Karamchand Gandhi launched the ‘Quit India’ movement. In his speech at Mumbai’s Gowalia Tank, Gandhiji called the nation to ‘Do or Die’ in his speech.

Q10.Which Governor General decided to make English as the medium of instruction in India?
किस गवर्नर जनरल ने अंग्रेजी को भारत में शिक्षा का माध्यम बनाने का निर्णय लिया?
(a) Lord Wellesley/ लॉर्ड वेलेजली
(b) Lord Hardinge/ लॉर्ड हार्डिंग
(c) Lord Dalhousie/ लॉर्ड डलहौजी
(d) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिक

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Lord William Bentinck decided to make English as the medium of instruction according to the recommendations of Macaulay.

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?