RRB NTPC General Awareness Questions : 09th July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 09th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Who is the ex-officio Chairman of a Zonal Council?
जोनल काउंसिल का पदेन अध्यक्ष कौन होता है?
(a) The Union home minister/ केंद्रीय गृह मंत्री
(b) The Governor of the state where the Zonal Council meets/ राज्य के राज्यपाल जहां जोनल काउंसिल से मिलते हैं
(c) The Union Minister associated with the Zonal Council/ जोनल काउंसिल से जुड़े केंद्रीय मंत्री
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S1.Ans(a)
Sol. The chairman of the Zonal council is Union Home Minister and Chief Ministers of the States included in each zone act as Vice-Chairman of the Zonal Council for that zone by rotation, each holding office for a period of one year at a time.

Q2. Article 360 of Indian Constitution empowers whom to proclaim a Financial Emergency?
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 360 में वित्तीय आपातकाल की घोषणा करने का अधिकार किसको है?
(a) The Finance Minister of India/ भारत के वित्त मंत्री
(b) The Governor of Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक के गवर्नर
(c) The President of India/ भारत के राष्ट्रपति
(d) Defence Minister of India/ भारत के रक्षा मंत्री

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Financial Emergency under Article 360. If the President is satisfied that there is an economic situation in which the financial stability or credit of India is threatened, he or she can declare financial emergency.

Q3.Zonal Councils are
आंचलिक परिषद हैं
(a) Advisory bodies/ सलाहकार निकाय
(b) Administrative bodies/ प्रशासनिक निकाय
(c) Consultative bodies/ सलाहकार निकाय
(d) Lawmaking agencies/ कानून बनाने वाली एजेंसियां

Show Answer

S3.Ans(a)
Sol.The zonal councils aim at promoting cooperation and coordination between states, union territories
and the Centre.These are advisory body and its recommendation are not binding.

Q4. The McMahon Line, which sets the boundary between India and China, is drawn to the northern boundary of which of the following states?
मैकमोहन रेखा, जो भारत और चीन के बीच की सीमा निर्धारित करती है, निम्नलिखित में से किस राज्य की उत्तरी सीमा के लिए बनाई गई है?
(a) Jammu and Kashmir/ जम्मू और कश्मीर
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
(d) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश

Show Answer

S4.Ans.(d)
Sol. The McMahon Line is a border line between Tibetan region of China and North-east region(Arunachal Pradesh) of India, proposed by British colonial administrator Henry McMahon at the 1914 Shimla Convention which was signed between the British and the Tibetan representatives.

Q5. The weather reports are prepared by the ________________ Department of the Government.
मौसम की रिपोर्ट सरकार के ________________ विभाग द्वारा तैयार की जाती है
(a) Ecological/ पारिस्थितिक
(b) Meteorological/ मौसम विज्ञान
(c) Economical/ अर्थशास्रीय
(d) Topological/ संस्थानिक

Show Answer

S5.Ans.(b)
Sol. The weather reports are prepared by the India Meteorological Department (IMD) of the Government.

Q6.Where is the Nandi hills located?
नंदी पहाड़ियाँ कहाँ स्थित है?
(a) Bihar/बिहार
(b) Gujarat/गुजरात
(c) Karnataka/कर्णाटक
(d) Rajasthan/राजस्थान

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Nandi Hills or Nandi betta is a hill in southern India, in the Chikkaballapur district of Karnataka state.

Q7. Which one of the following leaders belonged to the Extremist wing of the Congress?
निम्नलिखित में से कौन सा नेता कांग्रेस के चरमपंथी दल का था?
(a) Aurobindo Ghosh / अरबिंदो घोष
(b) Dadabhai Naoroji/ दादाभाई नौरोजी
(c) G.K. Gokhle / जी.के. गोखले
(d) S.N. Banerjee/ एस.एन. बनर्जी

Show Answer

S7.Ans.(a)
Sol.The Early Nationalists failed to attain their objectives, giving rise to another group of leaders known as Assertive or Extremist Nationalists. The most prominent leaders of the Assertive Nationalists were Aurobindo Ghosh , Bal Gangadhar Tilak, Lala Lajpat Rai and Bipin Chandra Pal, who are known collectively as the Lal-Bal-Pal trio.

Q8. Who gave the ‘Inquilab Zindabad’ slogan?
इंकलाब जिंदाबाद ’का नारा किसने दिया?
(a) Iqbal / इकबाल
(b) Hasrat Mohani/ हसरत मोहानी
(c) Bhagat Singh/ भगत सिंह
(d) S.C. Bose/ एस सी बोस

Show Answer

S8.Ans.(b)
Sol. The famous slogan Inquilab Zindabad was given by Hasrat Mohani. This famous slogan inspired the activities of the Hindustan Socialist Republican Association particularly Ashfaqulla Khan, Bhagat Singh and Chandrashekhar Azad.

Q9. Who is known as the Father of ‘Indian Unrest’?
‘भारतीय अशांति’ के पिता के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) Bal Gangadhar Tilak/ बाल गंगाधर तिलक
(b) Lala Lajpat Rai/ लाला लाजपत राय
(c) Aurobindo Ghosh/ अरबिंदो घोष
(d) Bipin Chandra Pal/ बिपिन चंद्र पाल

Show Answer

S9.Ans.(a)
Sol. Bal Gangadhar Tilak joined congress in 1890. Valentine Chirol called him “Father of Indian Unrest”, who first of all demanded complete “Swarajya”.

Q10. Currency notes and coins of one rupee are issued by the ___________.
एक रुपये के मुद्रा नोट और सिक्के ___________ द्वारा जारी किए जाते हैं
(a) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक
(b) Government of India/ भारत सरकार
(c) Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. The One Rupee note is issued by Government of India and it bears the signatures of Finance Secretary, while other notes bear the signature of Governor of RBI.

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

RRB NTPC General Awareness Questions : 09th July_50.1 RRB NTPC General Awareness Questions : 09th July_60.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?