RRB NTPC General Awareness Questions : 9th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.In which economic system the goods produced are distributed among people not on the basis of what people need but on the basis of Purchasing Power?
किस आर्थिक प्रणाली में उत्पादित वस्तुओं को लोगों के समक्ष उन की आवश्यकता के आधार पर नहीं बल्कि खरीदने की क्षमता के आधार पर वितरित किया जाता है?
(a) Socialist/ समाजवादी
(b) Mixed / मिश्रित
(c) Capitalist/ पूंजीवादी
(d) Marxist/ मार्क्सवादी

S1.Ans.(c)
Sol. Capitalism is an economic system in which capital goods are owned by private individuals or businesses. The production of goods and services is based on supply and demand.

Q2.Which among the following is an example of progressive tax?
निम्नलिखित में से आरोही कर का एक उदाहरण है?
(a) Excise duty/ उत्पाद शुल्क
(b) Octroi / आक्ट्रॉइ
(c) Income tax/आय कर
(d) House tax/ गृह कर

S2. Ans.(c)
Sol. progressive taxation, the tax liability increases with individual or entity income. This is based on principle of “ability to pay”. Under this system, lowest income people are generally exempted while highest income people pay highest taxes. Income Tax is thus an example of progressive tax.

Q3.Who was the founder of the Brahmo Samaj, founded in 1828?
1828 में स्थापित ब्रह्मो समाज के संस्थापक कौन थे?
(a) Rabindranath Tagore / रविंद्रनाथ टैगोर
(b) Subhash Chandra Bose/ सुभाष चंद्र बोस
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel/ सरदार वल्लभ भाई पटेल
(d) Raja Ram Mohan Roy/ राजा राम मोहन रॉय

S3.Ans.(d)
Sol. Raja Ram Mohan Roy, along with Dwarkanath Tagore founded the Brahmo Samaj, an important socio-religious reform movement in Bengal in 1828.

Q4. Red soil is normally found in India in which regions?
भारत में लाल मिट्टी आमतौर पर किन क्षेत्रों में पाई जाती है?
(a) Eastern Region only/ केवल पूर्वी क्षेत्र
(b) Southern Region only/ केवल दक्षिणी क्षेत्र
(c) Eastern & Southern part of the Deccan Plateau/ दक्कन पठार के पूर्वी और दक्षिणी भाग में
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S4. Ans.(c)
Sol. Red soil is formed as a result of weathering of metamorphic and igneous rocks. The red colour of the soil comes from the high percentage of iron content.It is found on eastern and southern part of Deccan plateau.

Q5. Who has the power to prorogue the Lok Sabha ?
लोकसभा को स्थगित करने का अधिकार किसके पास है?
(a) The Speaker/अध्यक्ष
(b) The Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) The Minister for Parliamentary Affairs/ संसदीय मामलों के मंत्री
(d) The President/राष्ट्रपति

S5. Ans.(d)
Sol. Prorogue is the termination of a session of Rajya Sabha or Lok Sabha.It is done by the President.

Q6. Who has the right to decide whether a Bill is a money bill or not?
यह तय करने का अधिकार किस के पास है कि कोई विधेयक धन विधेयक है या नहीं?
(a) Speaker of Lok Sabha/लोकसभा के अध्यक्ष
(b) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) President/राष्ट्रपति
(d) Finance Minister/वित्त मंत्री

S6. Ans.(a)
Sol. The Speaker of the Lok Sabha certifies whether a financial bill is a Money Bill or not.

Q7. The members of the All India Services serve the –
अखिल भारतीय सेवा के सदस्य ________ की सेवा करते हैं?
(a) Central Government only/ केवल केंद्र सरकार
(b) State Government only/ केवल राज्य सरकार
(c) Union Territories only/केवल केंद्र शासित प्रदेश
(d) Both the Union and State Governments/ केंद्र और राज्य दोनों सरकारें

S7. Ans.(d)
Sol. The members of the All India Services serve the both the Union and State Governments.

Q8. The mass of Jupiter is approximately
बृहस्पति का द्रव्यमान लगभग कितना है?
(a) One tenth of the solar mass/ सौर द्रव्यमान का दसवाँ भाग
(b) Jupiter mass is one-thousandth that of the Sun,/ बृहस्पति का द्रव्यमान सूर्य से एक हजारवां है
(c) One hundredth of the solar mass/ सौर द्रव्यमान का एक सौवाँ भाग
(d) half the solar mass/सौर द्रव्यमान का आधा

S8. Ans.(b)
Sol. Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest in the Solar System. It is a giant planet with a mass one-thousandth that of the Sun, It is primarily composed of hydrogen with a quarter of its mass being helium.

Q9. The French made their advent through?
फ्रांसीसी ने अपना आगमन किसके माध्यम से किया?
(a) Mahe/ माहे
(b) Pondicherry/ पांडिचेरी
(c) Karaikal/ कराईकल
(d) Yenam/ यानम

S9.Ans.(b)
Sol. French colony comprising geographically separate enclaves on the Indian subcontinent. The possessions were originally acquired by the French East India Company beginning in the second half of 17th centuary.French made their advent through Pondicherry.

Q10. The French East India Company was founded in ______.
फ्रेंच ईस्ट इंडिया कंपनी की स्थापना कब हुई थी?
(a) 1669
(b) 1664
(c) 1665
(d) 1666

S10.Ans.(b)
Sol. The French East India Company was a commercial enterprise, founded in 1664 to compete with the English and Dutch East India companies in the East Indies.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

Watch video for UP SI General Studies |MCQ|Polity|

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD