RRB NTPC General Awareness Questions : 08th July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 08th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What are the minimum qualifications of a person to become a member of Lok Sabha?
लोकसभा के सदस्य बनने के लिए किसी व्यक्ति के न्यूनतम योग्यता क्या हैं?
I. Must be a citizen of India./ भारत का नागरिक होना चाहिए।
II. Must not be less than 25 years of age./ 25 वर्ष से कम आयु का नहीं होना चाहिए।
III. Must hold an office of profit under Union Government./ केंद्र सरकार के तहत किसी लाभ के पद पर होना करना चाहिए।
(a) Only I and II/ केवल I और II
(b) Only II / केवल II
(c) Both I and III/ I और III दोनों
(d) I, II and III/ I, II और III

Show Answer

S1.Ans.(a)
Sol. As per article 84 of the constitution, a person is qualified to be a member of parliament provided he: is a citizen of India, has completed 30 years of age in case of Rajya Sabha and 25 years in case of Lok Sabha and possesses such other qualifications as may be prescribed in that behalf by or under any law made by Parliament.

Q2. The India Parliament should meet at least ______.
भारत की संसद को कम से कम ______ बैठक होनी चाहिए।
(a) Once a year/ वर्ष में एक बार
(b) Twice a year/ वर्ष में दो बार
(c) Thrice a year/ वर्ष में तीन बार
(d) Four times in a year/ वर्ष में चार बार

Show Answer

S2.Ans.(b)
Sol. The period during which the House meets to conduct its business is called a session. The Constitution empowers the president to summon each House at such intervals that there should not be more than a six-month gap between the two sessions. Hence the Parliament must meet at least twice a year.

Q3. Under which Article of Indian Constitution a citizen can move to the Supreme Court of India if his Fundamental Rights are breached?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत एक नागरिक भारत के सर्वोच्च न्यायालय का रुख कर सकता है यदि उसके मौलिक अधिकारों का उल्लंघन होता है?
(a) Article 21/ अनुच्छेद 21
(b) Article 1/ अनुच्छेद 1
(c) Article 32/ अनुच्छेद 32
(d) Article 226/ अनुच्छेद 226

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Article 32 of the Indian Constitution provides the right to constitutional remedies which means that a person has right to move Supreme Court for protecting his Fundamental right.

Q4. Where is the Cardamom Hills located?
इलायची हिल्स कहाँ स्थित है?
(a) Jammu and Kashmir/ जम्मू और कश्मीर
(b) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
(c) Kerala / केरल
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. The Cardamom Hills are mountain range of southern India and part of the southern Western Ghats located in southeast Kerala and southwest Tamil Nadu in South India.

Q5.Which country forms the longest international border with India in the far east?
कौन सा देश सुदूर पूर्व में भारत के साथ सबसे लंबी अंतर्राष्ट्रीय सीमा बनाता है?
(a) China / चीन
(b) Myanmar/ म्यांमार
(c) Thailand/ थाईलैंड
(d) Vietnam/ वियतनाम

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. In the given options, Myanmar share about 1643 km border i.e. the longest international border with India in the far east.

Q6. Which country has the smallest terrestrial border with India?
किस देश की भारत के साथ सबसे छोटी स्थलीय सीमा है?

(a) Pakistan/ पाकिस्तान
(b) Nepal / नेपाल
(c) Myanmar/ म्यांमार
(d) Bhutan/ भूटान

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Bhutan is the smallest neighbouring country of India on land with 38,394 km area. It ranks 137th in the World by area. It is a landlocked country which shares 699 km with India.

Q7. During the Civil Disobedience Movement, who led the ‘Red Shirts’ of North-Western India?
सविनय अवज्ञा आंदोलन के दौरान, उत्तर-पश्चिमी भारत के ‘रेड शर्ट’ का नेतृत्व किसने किया?

(a) Abdul Kalam Azad/ अब्दुल कलाम आज़ाद
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan/ खान अब्दुल गफ्फार खान
(c) Mohammad Ali Jinnah/ मोहम्मद अली जिन्ना
(d) Shaukat Ali/ शौकत अली

Show Answer

S7.Ans.(b)
Sol. Red Shirt movement, byname of Khudai Khitmatgar in support of the Indian National Congress, an action started by Abdul Ghaffar Khan of the North-West Frontier Provinceof India in 1930.

Q8. The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was___
जिस मुद्दे पर 1930 का सविनय अवज्ञा आंदोलन शुरू किया गया था वह था ___
(a) Equal employment opportunities for Indians/ भारतीयों के लिए समान रोजगार के अवसर
(b) The proposed execution of Bhagat Singh/ भगत सिंह की प्रस्तावित फांसी
(c) Salt monopoly exercised by the British Government / ब्रिटिश सरकार द्वारा नमक का एकाधिकार
(d) Complete freedom/ पूर्ण स्वतंत्रता

Show Answer

S8Ans.(d)
Sol. On March 12, 1930, Indian independence leader Mohandas Gandhi begins a defiant march to the sea in protest of the British monopoly on salt, his boldest act of civil disobedience is against British and complete freedom.

Q9. The date March 12, 1930 is known in Indian History for—
दिनांक 12 मार्च, 1930 को भारतीय इतिहास में किस रूप में जाना जाता है?
(a) Dandi March by Mahatma Gandhi/ महात्मा गांधी द्वारा दांडी मार्च
(b) First Round Table Conference/ प्रथम गोलमेज सम्मेलन
(c) Gandhi – Irwin Pact/ गांधी – इरविन पैक्ट
(d) Jallianwala Bagh Massacre/ जलियांवाला बाग नरसंहार

Show Answer

S9.Ans.(a)
Sol. Dandi March was started in India on 12th of March in 1930 under the leadership of the Mahatma Gandhi as an important element to the Indian independence movement. This march was started in India as a direct action campaign against the tax over by the British Rule.

Q10. Who presented the first Union budget of independent India?
स्वतंत्र भारत का पहला केन्द्रीय बजट किसने प्रस्तुत किया?
(a) Morarji Desai/ मोरारजी देसाई
(b) John Mathai/ जॉन मथाई
(c) TT Krishnamachari/ टीटी कृष्णामाचारी
(d) RK Shanmukham Chetty/ आरके शनमुखम चेट्टी

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. The first Union budget of independent India was presented by R. K. Shanmukham Chetty on November 26, 1947.

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

RRB NTPC General Awareness Questions : 08th July_50.1 RRB NTPC General Awareness Questions : 08th July_60.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?