RRB NTPC General Awareness Questions : 06th July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 06th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to give advice to president?
संविधान का कौन-सा अनुच्छेद सर्वोच्च न्यायालय को राष्ट्रपति को सलाह देने की अनुमति देता है?
(a) Article 143, / अनुच्छेद 143
(b) Article 138, / अनुच्छेद 138
(c) Article 139, / अनुच्छेद 139
(d) Article 140/ अनुच्छेद 140

Show Answer

S1.Ans.(a)
Sol. Article 143 of the Constitution confers upon the Supreme Court advisory jurisdiction. The President may seek the opinion of the Supreme Court on any question of law or fact of public importance on which he thinks it expedient to obtain such an opinion.

Q2.Who administers the oath of the Prime minister of India?
भारत के प्रधान मंत्री की शपथ कौन दिलाता है?
(a) Governor General of India/ भारत के गवर्नर जनरल
(b) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) President of India/ भारत के राष्ट्रपति
(d) Vice President of India/ भारत के उपराष्ट्रपति

Show Answer

S2.Ans.(c)
Sol. Prime Minister takes the oaths of office and secrecy and the president administers its oath.

Q3. Under Constitutional Article 243, what is the meaning of Panchayat—
संवैधानिक अनुच्छेद 243 के तहत, पंचायत का अर्थ क्या है-
(a) Self Gram Panchayat Raj/ स्व ग्राम पंचायत राज
(b) Government of Village/ ग्राम की सरकार
(c) Rural Self Government/ ग्रामीण स्व सरकार
(d) None of the above/उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

S3.Ans.(c)
Sol.The term Panchayati Raj in India signifies the system of rural local self-government. It has
been established in all the states of India by the Acts of the state legislatures to build
democracy at the grass root level.

Q4. The biggest natural satellite of our solar system is ?
हमारे सौरमंडल का सबसे बड़ा प्राकृतिक उपग्रह कौन सा है?
(a) Phobas/फोबस
(b) Deimos/डीमोस
(c) Moon/चंद्रमा
(d) Ganymede/गैनीमेडे

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Ganymede is the largest natural satellite of our solar system. It is a satellite of Jupiter.

Q5.Which of the following planets revolve clockwise?
निम्नलिखित में से कौन सा ग्रह दक्षिणावर्त घूमता है?
(a) Earth and Mercury / पृथ्वी और बुध
(b) Venus and Neptune/ शुक्र और वरूण
(c) Venus and Uranus/ शुक्र और यूरेनस
(d) Uranus and Neptune/ यूरेनस और वरूण

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Venus and Uranus are only planets of our solar system which revolve in clockwise direction.

Q6. As compared to earth the gravitational pull of moon is:
पृथ्वी की तुलना में चंद्रमा का गुरुत्वाकर्षण दबाव कितना है:
(a) 6 times/गुना
(b) 1/6 times/ गुना
(c) 2 times/गुना
(d) ½ times/ गुना

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. The Gravitational pull of moon is about 1/6 times of earth.

Q7. With which one of the following movements is the slogan “Do or die” is associated ?
निम्नलिखित में से एक आंदोलन के साथ “करो या मरो” का नारा जुड़ा हुआ है
(a) Swadeshi Movement/ स्वदेशी आंदोलन
(b) Non-Cooperation Movement/ असहयोग आंदोलन
(c) Civil Disobedience Movement/ सविनय अवज्ञा आंदोलन
(d) Quit India Movement/ भारत छोड़ो आंदोलन

Show Answer

S7.Ans.(d)
Sol. Gandhiji in 1942 organized Quite India movement & gave the Slogan of “Do or Die.” Mahatma Gandhi In 1942 organized Quit India movement and gave the slogan of ‘Do or Die’.

Q8. Who is the Viceroy of India during Quit India Movement ?
भारत छोड़ो आंदोलन के दौरान भारत का वायसराय कौन था?
(a) Linlithgow/ लिनलिथगो
(b) Cornwallis/ कॉर्नवालिस
(c) Mountbatten/ माउंटबेटन
(d) Munro/ मुनरो

Show Answer

S8.Ans.(a)
Sol. Lord Linlithgow was Viceroy of India from 1936 to 1944 and this eight years period was longest reign as Viceroy of India. During this period, parts of Government of India Act 1935 came into force in 1937,Start of World War-II (1939), resignation of Subhash Chandra Bose and foundation of “Forward Block”,Escape of SC Bose from India, Jinnah’s two nations theory,August Offer (1940),Foundation of Indian National Army,Cripps Mission (1942),Launch of Quit India Movement.

Q9. Which one of the following observations is not true about the Quit India Movement of 1942?
1942 के भारत छोड़ो आंदोलन के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा अवलोकन सही नहीं है?
(a) It was a non-violent movement/ यह एक अहिंसक आंदोलन था
(b) It was led by Mahatma Gandhi/ इसका नेतृत्व महात्मा गांधी ने किया था
(c) It was a spontaneous movement/ यह एक सहज आंदोलन था
(d) It did not attract the labour class in general/ यह सामान्य रूप से श्रमिक वर्ग को आकर्षित नहीं करता था

Show Answer

S9.Ans.(d)
Sol. The Quit India Movement or the India August Movement, was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India. The movement was accompanied by a mass protest on non-violent lines.

Q10. During the freedom struggle, Aruna Asaf Ali was a major woman organiser of the underground activities in___
स्वतंत्रता संग्राम के दौरान, अरुणा आसफ अली _______ में भूमिगत गतिविधियों की एक प्रमुख महिला आयोजक थी
(a) Bardoli Satyagraha / बारदोली सत्याग्रह
(b) Quit India Movement / भारत छोड़ो आंदोलन
(c) Civil Disobedience Movement/ सविनय अवज्ञा आंदोलन
(d) Khilafat Movement/ खिलाफत आंदोलन

Show Answer

S10Ans.(b)
Sol. Aruna asaf Ali was a freedom fighter and is widely remembered for hoisting the Congress flag at Bombay during the Quit India Movement. She is known as the ‘Grand Old Lady’ of the Independence Movement.

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

RRB NTPC General Awareness Questions : 06th July_50.1 RRB NTPC General Awareness Questions : 06th July_60.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?