RRB NTPC General Awareness Questions : 03rd July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 03rd July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. At which of the following places did Hyder Ali built a modern arsenal?
निम्नलिखित में से किस स्थान पर हैदर अली ने एक आधुनिक शस्त्रागार का निर्माण किया था?
(a)Dindigul/ डिंडीगुल
(b)Mysore/ मैसूर
(c)Srirangappattanam/ श्रीरंगपट्टनम
(d)Arcot/ अर्काट

Show Answer

S1.Ans.(a)
Sol. Hyder Ali Khan was the Sultan and ruler of the Kingdom of Mysore in southern India. He offered strong resistance against the military advances of the British East India Company during the First and Second Anglo–Mysore Wars. He established a modern arsenal (1755) at Dindigul with French help.

Q2. Who planted the “Tree of Liberty’ at Srirangapatnam?
श्रीरंगपट्टनम में “ट्री ऑफ़ लिबर्टी” किसने लगाया था?
(a)Chikka Krishna Raj/ चिक्का कृष्ण राज
(b)Devraj/देवराज
(c)Hyder Ali/ हैदर अली
(d)Tipu Sultan/टीपू सुल्तान

Show Answer

S2.Ans.(d)
Sol. The Jacobin Club of Mysore was the first Revolutionary Republican organization to be formed in India. It was founded in 1794 by French Republican officers with the support of Tipu Sultan. He planted a Liberty Tree and declared himself Citizen Tipu.

Q3. The South Indian ruler who introduced sericulture as an agro-industry in his kingdom was
दक्षिण भारतीय शासक जिन्होंने अपने राज्य में कृषि-उद्योग के रूप में सेरीकल्चर की शुरुआत की थी?
(a) Tipu Sultan / टीपू सुल्तान
(b) Hyder Ali/ हैदर अली
(c) Krishnadeva Raya /कृष्णदेव राय
(d) Rajaraja II/राजाराज II

Show Answer

S3.Ans.(a)
Sol. Tipu Sultan was a ruler of the Kingdom of Mysore. He was the eldest son of Sultan Haidar Ali of Mysore. Tipu introduced a number of administrative innovations during his rule, including his coinage, a new lunar-solar calendar, and a new land revenue system which initiated the growth of the Mysore silk industry.

Q4.Who holds the post of Chairman of the NITI Aayog?
NITI आयोग के अध्यक्ष का पद कौन रखता है?
(a) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(b) Planning Minister/ योजना मंत्री
(c) an official who holds the rank of a Cabinet Minister/ एक अधिकारी जो कैबिनेट मंत्री का पद रखता है
(d) an economist of repute/ ख्याति का अर्थशास्त्री

Show Answer

S4.Ans.(a)
Sol. Prime Minister holds the post of chairman of the Niti Aayog.

Q5. The highest number of tube wells is found in which one of the following countries?
सबसे अधिक नलकूप किस देश में पाए जाते हैं?
(a)India / भारत
(b)Saudi Arabia/ सऊदी अरब
(c) America / अमेरिका
(d) China/चीन

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. India has the highest number of tubewells.

Q6. The soil found in the Eastern and Western coasts of India is _____.
भारत के पूर्वी और पश्चिमी तटों में पाई जाने वाली मिट्टी _____ है।
(a)Red Rocky / लाल चट्टानी
(b)Laterite/ लेटराइट
(c) Black Cotton / काला कपास
(d) Alluvial/ कछार

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol.Laterite soils in India are found in the Eastern Ghat of Orissa, the Southern parts of Western Ghat, Malabar Coastal plains and Ratnagiri of Maharashtra and some part of Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, Meghalaya, western part of West Bengal.

Q7. Equal day/night in both hemispheres is on ________.
दोनों गोलार्द्धों में बराबर दिन / रात ________ को होता है।
(a) 21st June and 21st March/21 जून और 21 मार्च
(b) 5th July and 21st September/5 जुलाई और 21 सितंबर
(c) 21st March and 23rd September/21 मार्च और 23 सितंबर
(d) 5th June and 21st September /5 जून और 21 सितंबर

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol.”Equinox” literally means “equal night”, giving the impression that the night and day on the equinox are exactly the same length. It takes place twice a year on March 21 and September 23.

Q8. Prague is the Capital City of _____.
प्राग _____ का राजधानी शहर है।
(a) Saudi Arabia / सऊदी अरब
(b) North Korea/ उत्तर कोरिया
(c) Czech Republic / चेक गणतंत्र
(d) Trinidad and Tobago/ त्रिनिदाद और टोबैगो

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol.Prague is the capital and largest city in the Czech Republic, the 14th largest city in the European Union and also the historical capital of Bohemia.

Q9. The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of Himachal Pradesh is _______.
हिमाचल प्रदेश की संसदीय सीटों (राज्यसभा) की संख्या _______ है।
(a) 3
(b) 5
(c) 11
(d) 16

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. The list of current and past Rajya Sabha members from the Himachal Pradesh State elect 3 member for the term of 6 years and indirectly elected by the state legislators, since year 1956.

Q10. The 42nd Amendment of the Constitution of India was enacted in the year ________.
भारत के संविधान का 42 वां संशोधन वर्ष ________ में लागू किया गया था।
(a) 1947
(b) 1977
(c) 1991
(d) 2016`

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. The 42nd amendment to Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

RRB NTPC General Awareness Questions : 03rd July_50.1 RRB NTPC General Awareness Questions : 03rd July_60.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?