RRB NTPC General Awareness Questions : 02nd July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB NTPC General Awareness Questions :...

RRB NTPC General Awareness Questions : 02nd July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following leaders presided over the Congress Session at Calcutta in 1906?
1906 में कलकत्ता में कांग्रेस अधिवेशन की अध्यक्षता निम्नलिखित में से किस नेता ने की थी?
(a) Bal Gangadhar Tilak /बाल गंगाधर तिलक
(b) Gopal Krishna Gokhle/गोपाल कृष्ण गोखले
(c) Aurobindo Ghosh /औरोबिन्दो घोष
(d) Dadabhai Naoroji/दादाभाई नोरोजी

Show Answer

S1.Ans.(d)
Sol. In Calcutta session of 1906, under the leadership of Dadabhai Naoroji, Congress adopted Swaraj as the Goal of Indian people.

Q2. The President of the Congress Sessions of 1895 and 1902 was
1895 और 1902 के कांग्रेस सत्र के अध्यक्ष कौन थे?
(a) Hume/ ह्यूम
(b) Tilak/तिलक
(c) Dadabhai Naoroji/ दादाभाई नोरोजी
(d) S N Banerjee/एस. एन. बनर्जी

Show Answer

S2.Ans.(d)
Sol. Surendranath Banerjee is president of congress session of 1895 and 1902 held at Poona and Ahmedabad respectively.

Q3. The first official history of Indian National Congress was written by
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का पहला आधिकारिक इतिहास किसके द्वारा लिखा गया था?
(a) Pattabhi Sitaramaya/ पट्टाभि सीतारमैया
(b) B.N. Pande/ बी.एन. पांडे
(c) Dr. R.C. Magumdar/ डॉ आर.सी. मजूमदार
(d) Dr. Tarachand/ डॉ ताराचंद

Show Answer

S3.Ans.(a)
Sol. Dr Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya was born in Gundugolanu village, Krishna district in Andhra Pradesh, was an Indian independence activist and political leader in the state of Andhra Pradesh. He wrote first official history of Congress.

Q4.The Currency Convertibility concept in its original form is originated in___________.
अपने मूल रूप में मुद्रा परिवर्तनीयता की अवधारणा __________ में उत्पन्न हुई है।
(a) Taylor agreement/ टेलर समझौता
(b) Wells agreement/ वेल्स समझौता
(c) Bretton Woods agreement/ ब्रेटन वुड्स समझौता
(d) Symonds agreement/ साइमंड्स समझौता

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. The Bretton Woods Agreement is the landmark system for monetary and exchange rate management established in 1944. It was developed at the United Nations Monetary and Financial Conference held in Bretton Woods, New Hampshire, from July 1 to July 22, 1944. The Currency Convertibility concept in its original form is originated in Bretton Woods agreement.

Q5.India has changed over to the decimal system of coinage in___________.
भारत ___________ में सिक्के के दशमलव प्रणाली में बदल गया था।
(a) April, 1958/) अप्रैल, 1958
(b) April, 1959/ अप्रैल, 1959
(c) April, 1995/ अप्रैल, 1995
(d) April, 1957/ अप्रैल, 1957

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. India has changed over to the decimal system of coinage in April, 1957.

Q6. What does cyclical unemployment mean?
चक्रीय बेरोजगारी का क्या अर्थ है?
(a) Unemployment during recessionary phase of trade cycle / व्यापार चक्र की मंदी के चरण के दौरान बेरोजगारी
(b) Disguised unemployment / प्रच्छन्न बेरोजगारी
(c) Seasonal unemployment/ मौसमी बेरोजगारी
(d) Voluntary unemployment/ स्वैच्छिक बेरोजगारी

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. Cyclical unemployment is a factor of overall unemployment that relates to the regular ups and downs, or cyclical trends in growth and production, that occur within the business cycle. When business cycles are at their peak, cyclical unemployment will tend to be low because total economic output is being maximized.

Q7. Which of the following regions receives rainfall throughout the year?
निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में वर्ष भर वर्षा होती है?
(a) Tundra/ टुंड्रा
(b) Monsoon/ मानसून
(c) Mediterranean/ मेडिटेरेनियन
(d) Equatorial/ भूमध्यरेखीय

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. Equatorial regions receives rainfall throughout the year.

Q8.Which crop was first cultivated in Sri Lanka under plantation agriculture?
वृक्षारोपण कृषि के तहत श्रीलंका में पहली बार किस फसल की खेती की गई?
(a) Coffee/कॉफ़ी
(b) Tea/चाय
(c) Rubber/रबर
(d) Coconut/नारियल

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Coffee was first cultivated in Sri Lanka under plantation agriculture.

Q9.Which of the following is NOT a salt water lake?
निम्नलिखित में से कौन सी एक खारे पानी की झील नहीं है?
(a) Caspian Sea/ कैस्पियन सागर
(b) Lake Baikal / बैकल झील
(c) Great Salt Lake/ ग्रेट साल्ट लेक
(d) Lake Van / लेक वन

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Lake Baikal is the largest freshwater lake by volume in the world, containing 22–23% of the world’s fresh surface water. With 23,615.39 km3 (5,670 cu mi) of fresh water, it contains more water than the North American Great Lakes combined. With a maximum depth of 1,642 m (5,387 ft), Baikal is the world’s deepest lake.

Q10.The concurrent list contains
समवर्ती सूची में क्या सम्‍मिलित है?
(a) 47 items / आइटम
(b) 52 items/ आइटम
(c) 66 items/ आइटम
(d) 97 items/ आइटम

Show Answer

S10.Ans(b)
Sol.The Constitution provides for a three-fold distribution of legislative subjects between the Centre and
the states, viz., List-I (the Union List), List-II (the State List) and List-III (the Concurrent List) in the
Seventh Schedule.The union list has 100 subjects ,state list has 61 subjects and concurrent list has 52 subjects.

.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

RRB NTPC General Awareness Questions : 02nd July_50.1 RRB NTPC General Awareness Questions : 02nd July_60.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?