RRB NTPC General Awareness Questions : 1st October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.When aggregate supply exceeds aggregate demand, then
जब समग्र आपूर्ति समग्र मांग से अधिक हो जाती है, तो
(a) Unemployment falls/ बेरोजगारी कम होती है
(b) Prices rise /कीमत बढ़ती है
(c) Inventories accumulate / स्टॉक बढ़ जाता है
(d) Unemployment develops/ बेरोजगारी आती है
S1. Ans.(c)
Sol. Deflation sets in when aggregate supply exceeds aggregate demand. Recession sets in. This will lead to a buildup in stocks (inventories) and this sends a signal to producers either to cut prices (to stimulate an increase in demand) or to reduce output so as to reduce the buildup of excess stocks.
Q2. If demand curve for racing cycles is D = 59600 – 6P and supply curve is S = 29600 + 4P, find the equilibrium Quantity?
यदि रेसिंग साइकिल के लिए मांग वक्र D = 59600 – 6P है और आपूर्ति वक्र S = 29600 + 4P है, तो संतुलन की मात्रा ज्ञात कीजिए?
(a) 118000
(b) 3000
(c) 41600
(d) 6000
S2. Ans.(c)
Sol. At equilibrium,
Demand= supply
59600-6P=29600+4P
30000=10P
P=3000
Demand=59600-6×3000
=41600
Q3.Indian Citizenship is granted by
भारतीय नागरिकता किस के द्वारा प्रदान की जाती है?
(a) The President of India/भारत के राष्ट्रपति
(b) The Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) The Ministry of Home Affairs/ गृह मंत्रालय
(d) The Ministry of External Affairs/ विदेश मंत्रालय
S3. Ans.(c)
Sol. Indian Citizenship is granted by the Ministry of Home Affairs. According to the Ministry of Home Affairs, there are four ways in which Indian citizenship can be acquired – birth, descent, registration and naturalisation.
Q4.Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of
लोकसभा सचिवालय सीधे किस के नियंत्रण में आता है?
(a) Ministry of Home Affairs/ गृह मंत्रालय
(b) Ministry of Parliamentary Affairs/ संसदीय कार्य मंत्रालय
(c) Speaker of Lok Sabha/ लोकसभा अध्यक्ष
(d) President/राष्ट्रपति
S4.Ans.(c)
Sol. Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of Speaker of Lok Sabha.
Q5.An amendment of the constitution may be initiated _____
संविधान का संशोधन किस के द्वारा शुरू किया जा सकता है?
(a) by introduction by the President of India/ भारत के राष्ट्रपति द्वारा
(b) by introduction of a Bill in Rajya Sabha/ राज्य सभा में एक विधेयक पेश करने से
(c) by the Governors of States/ राज्यों के राज्यपालों द्वारा
(d) by the introduction of a bill in either House of Parliament/ संसद के किसी भी सदन में विधेयक पेश करने से
S5.Ans.(d)
Sol. An amendment of this Constitution may be initiated only by the introduction of a Bill for the purpose in either House of Parliament.
Q6.Which one of the following is not a non-conventional source of energy?
निम्नलिखित में से कौन सा ऊर्जा का एक गैर पारंपरिक स्रोत नहीं है?
(a) Solar Energy/ सौर ऊर्जा
(b) Natural Gas/ प्राकृतिक गैस
(c) Wind Energy/ वायु ऊर्जा
(d) Tidal Power/ ज्वार शक्ति
S6.Ans.(b)
Sol. Natural Gas is a conventional source of energy and not a non-conventional source of energy.
Q7.The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is –
वह परत जहां बढ़ती ऊंचाई के साथ तापमान में कमी पूरी तरह से अनुपस्थित है-
(a) Troposphere/ क्षोभ मंडल
(b) Ionosphere/ आयनमंडल
(c) Stratosphere/ स्ट्रैटोस्फियर
(d) Mesosphere/ मीसोस्फीयर
S7.Ans.(c)
Sol. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is Stratosphere.Temperature rise as one move upward through the stratosphere.
Q8.Abul Fazal was the son of which Sufi saint?
अबुल फजल किस सूफी संत का पुत्र था?
(a) Sheikh Mubarak/शेख मुबारक
(b) Hazarat Kwaja/ हजरत ख्वाजा
(c) Nasiruddin Chirag/ नसीरुद्दीन चिराग
(d) Qutubuddin Bakhtiyar Kaki/ कुतुबुद्दीन बख्तियार काकी
S8. Ans.(a)
Sol. Abul Fazal was one of the Navratnas of Emperor Akbar as well as younger brother of Faizi. He was son of sufi saint Sheikh Mubarak.
Q9.Who introduced Mansabdari system in India?
भारत में मनसबदारी प्रणाली की शुरुआत किसने की?
(a) Babur/बाबर
(b) Humayun/हुमायूँ
(c) Akbar/अकबर
(d) Jahangir/जहाँगीर
S9. Ans.(c)
Sol. The Mansabdari System was introduced by Mughal emperor Akbar as new administrative machinery and revenue system. The Mansabdari system was borrowed from the system followed in Mongolia.
Q10. Which state government launched a new policy for land registration and an insurance scheme for farmers?
किस राज्य सरकार ने भूमि पंजीकरण और किसानों के लिए बीमा योजना के लिए एक नई नीति शुरू की?
(a)Karnataka/ कर्नाटक
(b)Odisha/ ओडिशा
(c)Kerala/ केरल
(d)Telangana/ तेलंगाना
S10.Ans.(d)
Sol. Telangana Chief Minister announced that a new policy for land registration and an insurance scheme for farmers with a coverage of 5 lakh.

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD