RRB NTPC General Awareness (Polity) Questions : 6th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Under which article, President of India can proclaim financial emergency?
किस अनुच्छेद के तहत, भारत के राष्ट्रपति वित्तीय आपातकाल की घोषणा कर सकते हैं?
(a) Article 32/ अनुच्छेद 32
(b) Article 349/ अनुच्छेद 349
(c) Article 360/ अनुच्छेद 360
(d) Article 355/ अनुच्छेद 355

S1. Ans.(c)
Sol.
Article 360 of the Indian Constitution states that If the President is satisfied that a situation has arisen whereby the financial stability or credit of India or of any part of the territory there of is threatened, he may by a Proclamation make a declaration to that effect and proclaim financial emergency.

Q2. How many members of the upper house (Rajya Sabha) can be nominated by President of India?
भारत के राष्ट्रपति द्वारा उच्च सदन (राज्य सभा) के कितने सदस्य को नामित किया जा सकता है
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 16

S2.Ans.(b)
Sol.
Article 3 empowers the parliament to create new states and alter the areas, boundaries or names of existing States by making suitable law.

Q3.Which of the following Amendments is also known as the ‘Mini Constitution’ of India?
निम्नलिखित में से किस संशोधन को भारत के ‘मिनी संविधान’ के रूप में भी जाना जाता है?
(a) 7th Amendment/ संशोधन
(b) 42nd Amendment/ संशोधन
(c) 44th Amendment/ संशोधन
(d) 74th Amendment/ संशोधन

S3. Ans.(b)
Sol.
The Forty-second Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi. This amendment brought about the most widespread changes to the Constitution in its history, and is called a “mini-Constitution”

Q4. Which of the following does not come under Fundamental Duty?
इनमें से क्या मौलिक कर्तव्य के तहत नहीं आता है
(a) To safeguard public property/ सार्वजनिक संपत्ति की रक्षा के लिए
(b)To protect and improve the natural environment/ प्राकृतिक पर्यावरण की रक्षा और सुधार करने के लिए
(c) To promote harmony / सद्भाव को बढ़ावा देने के लिए
(d) To protect freedom of speech and expression/ भाषण और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता की रक्षा के लिए

S4. Ans.(d)
Sol. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976. Originally ten in number, the Fundamental Duties were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002. Freedom of Speech and Expression comes under Fundamental right and not fundamental duties.

Q5. Who is the custodian of Contingency Fund of India?
भारत के आकस्मिक निधि के संरक्षक कौन हैं?
(a) The Prime Minister/ प्रधानमंत्री
(b) Judge of Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट के न्यायाधीश
(c) The President / राष्ट्रपति
(d) The Finance Minister/ वित्त मंत्री

S5. Ans.(c)
Sol. The Contingency Fund of India established under Article 267 (1) of the Constitution is in the nature of an imprest (money maintained for a specific purpose) which is placed at the disposal of the President to enable him/her to make advances to meet urgent unforeseen expenditure, pending authorization by the Parliament. Thus, President of India is custodian of Contigency Fund of India.

Q6. In the Indian Parliamentary System, ‘Vote on Account’ is valid for how many months (except the year of elections)?
भारतीय संसदीय प्रणाली में, ‘वोट पर खाता’ कितने महीनों (चुनाव के वर्ष को छोड़कर) के लिए मान्य है?
(a) 2 months/ महीने
(b) 3 months/ महीने
(c) 6 months/ महीने
(d) 9 months/ महीने

S6. Ans.(a)
Sol. The Vote on Account is the special provision given to the government to obtain the vote of Parliament to withdraw money when the budget for the new financial year is not released or the elections are underway, and the caretaker government is in place. A vote on account stays valid for two months.

Q7. How many times a person can be elected as the President of India?
एक व्यक्ति को भारत के राष्ट्रपति के रूप में कितनी बार निर्वाचित किया जा सकता है?
(a) One time/एक बार
(b) Two times/2 बार
(c) Three times/3 बार
(d) No bar/कभी नहीं

S7. Ans.(d)
Sol. There is no such limit specified in Indian Constitution. So there is no bar on number of times a person can be elected as the President of India

Q8. Which of the following provision needs a special majority in Parliament?
निम्नलिखित में से किस प्रावधान को संसद में विशेष बहुमत की आवश्यकता है
(a) Change in Fundamental Rights/ मौलिक अधिकारों में बदलें
(b) Creation of New States/नए राज्यों का निर्माण
(c) Abolition of Legislative Councils in State/ राज्य में विधान परिषदों का उन्मूलन
(d) Rules and Procedures in Parliament/ संसद में नियम और प्रक्रियाएं

S8. Ans.(a)
Sol. A special majority is needed for changing provisions of Fundamental Rights.

Q9. Which article can be used by the President of India to declare national emergency?
राष्ट्रीय आपातकाल घोषित करने के लिए भारत के राष्ट्रपति द्वारा किस अनुच्छेद का उपयोग किया जा सकता है
(a) Article 32/ अनुच्छेद 32
(b) Article 352/ अनुच्छेद 352
(c) Article 360/ अनुच्छेद 360
(d) Article 365/ अनुच्छेद 365

S9. Ans.(b)
Sol. Article 352 of the Indian Constitution talks about the national emergency. National emergency is imposed whereby there is a grave threat to the security of India or any of its territory due to war, external aggression or armed rebellion.

Q10. Which amendment of the Constitution of India increased the age of retirement of High Court judges from 60 to 62 years?
भारत के संविधान के किस संशोधन ने उच्च न्यायालय के न्यायाधीशों की सेवानिवृत्ति की आयु 60 से 62 वर्ष तक बढ़ा दी गयी है?
(a) 10th
(b) 12th
(c) 15th
(d) 245th

S10. Ans.(c)
Sol. The 15th amendment of the Constitution of India increased the age of retirement of High Court judges from 60 to 62 years.

For RRB JE Free Study Material Click Here

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019