RRB NTPC General Awareness (Medieval History) Questions : 13th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Where is Muslim mosque situated where a hair of pagamber Mohammad Saheb has been preserved?
मुस्लिम मस्जिद कहां स्थित है जहां पगंबर मोहम्मद साहेब के केश संरक्षित किए गए हैं?
(a) Ajmer / अजमेर
(b) Ahmedabad /अहमदाबाद
(c) Srinagar / श्रीनगर
(d) Mecca / मैका

S1.Ans.(c)
Sol.The Hazratbal Shrine, is a Muslim shrine in Hazratbal, Srinagar, Jammu & Kashmir. It contains a relic, the Moi-e-Muqqadas, believed by many Muslims of Kashmir to be a hair of prophet Muhammad.

Q2. The Mughal painting reaches its zenith during the reign of:
किसके शासनकाल के दौरान मुगल चित्रकला अपने चरम बिंदु पर थी ?
(a) Akbar/ अकबर
(b) Jahangir / जहाँगीर
(c) Shahjahan / शाहजहाँ
(d) Aurangzeb / औरंगजेब

S2.Ans.(b)
Sol.Jahangir had a very discriminating eye and Mughal painting reached its climax of glory during his reign.

Q3. In the Maratha Empire the Prime Minister in the council of ministers was called?
मराठा साम्राज्य में प्रधान मंत्री की परिषद मंत्री को क्या कहा जाता था?
(a) Peshwa / पेशवा
(b) Sachiv / सचिव
(c) Mantri /मंत्री
(d) Samanta / सामंत

S3.Ans(a)
Sol.A Peshwa was the equivalent of a modern Prime Minister in the Maratha Empire.

Q4. The battle that led to the foundation of Muslim power in India was
भारत में मुस्लिम शक्ति की नींव रखने वाला युद्ध था-
(a) The first battle of Tarain / तरैन का प्रथम युद्ध
(b) The second battle of Tarain / तरैन का द्वितीय युद्ध
(c) The first battle of Panipat / पानीपत का प्रथम युद्ध
(d) The second battle of Panipat / पानीपत का द्वितीय युद्ध

S4.Ans.(b)
Sol.The Second Battle of Tarian (Taraori) was again fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan. The battle took place in 1192 A.D near Tarain. In this battle, Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammed Ghori.

Q5. The famous Kohinoor diamond was produced from one of the mines in
प्रसिद्ध कोहिनूर हीरा का निर्माण निम्नलिखित किस खान में हुआ था?
(a) Orissa / उड़ीसा
(b) Chhota Nagpur / छोटा नागपुर
(c) Bijapur /बीजापुर
(d) Golconda / गोलकोंडा

S5.Ans.(d)
Sol.The famous Koh-i-Noor (“mountain of light” in Persian) diamond weights 105.60 cts and is considered one of the 5 priciest diamonds in the world was mined in Golconda, India.

Q6. Which one of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of being exactly equal in length and breadth?
निम्नलिखित मुगल इमारतों में से कौन सी इमारत लंबाई और चौड़ाई बराबर होने की अनूठी विशेषता है?
(a) Agra Fort / आगरा का किला
(b) Red Fort / लाल किला
(c) Taj Mahal / ताज महल
(d) Buland Darwaza / बुलंद दरवाजा

S6.Ans.(c)
Sol.The Taj Mahal is an ivory-white marble mausoleum on the south bank of the Yamuna river in the Indian city of Agra. It was commissioned in 1632 by the Mughal emperor, Shah Jahan, to house the tomb of his favourite wife, Mumtaz Mahal.

Q7. The Khilji Sultans of Delhi were
दिल्ली के खिलजी सुल्तान कौन थे?
(a) Mongols / मंगोली
(b) Afghans / अफगानी
(c) Turks / तुर्की
(d) A Jat tribe / जाट जनजाति

S7.Ans.(c)
Sol.The Khiljis were one of the clans of the Turks. The rule of Khilji Dynasty has reached the power and influence of Delhi Sultanate to its peak. The Khilji’s were marked by wars and internal conflicts.

Q8. The Qutub Minar was completed by the famous ruler
कुतुब मीनार किस प्रसिद्ध शासक द्वारा पूरा किया गया था?
(a) Qutub-ud-din Aibak / कुतुब-उद-दीन ऐबक
(b) Iltutmish / इल्तुतमिश
(c) Babur / बाबर
(d) Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी

S8.Ans.(b)
Sol.The construction of the Qutub Minar was started by Qitub-ud-Din Aibak, but he only constructed the basement. The construction of the tower was later taken over by his successor Iltutmish who constructed three more stories.

Q9. During the rule of______ Ibn Batuta visited India.
______ के शासनकाल के दौरान इब्न बतूता ने भारत का दौरा किया.
(a) Iltutmish / इल्तुतमिश
(b) Ala-ud-din Khalji / अला- उद -दीन खिलजी
(c) Muhammad bin Tughluq / मुह्हमद बिन तुगलक
(d) Balban / बलबान

S9.Ans.(c)
Sol.After his third pilgrimage to Mecca, Ibn Battuta decided to seek employment with the Muslim Sultan of Delhi, Muhammad bin Tughluq. In the autumn of 1330 (or 1332), he set off for the Seljuk controlled territory of Anatolia with the intention of taking an overland route to India.

Q10. Where did Babar die?
बाबर की मृत्यु कहाँ हुई थी ?
(a) Agra / आगरा
(b) Kabul /काबुल
(c) Lahore / लाहौर
(d) Delhi / दिल्ली

S10.Ans.(a)
Sol.Babur died in 1530 and was succeeded by Humayun. According to Babur’s wishes, he was buried in Bagh-e-Babur in Kabul, Afghanistan

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019