RRB NTPC General Awareness(Geography) Questions : 13th March | Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The largest herbarium of India is located at –
भारत का सबसे बड़ा वनस्पति संग्रहालय कहाँ स्थित है?
(a) Kolkata/ कोलकाता
(b) Lucknow/ लखनऊ
(c) Mumbai/ मुंबई
(d) Coimbatore/ कोयंबटूरS1.Ans.(a)
Sol. The largest herbarium in India is Indian Botanical Garden, Kolkata. It consists of 1000000 number of specimens. 

Q2. The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?
मिट्टी के पानी के माध्यम से शीर्ष मिट्टी से अवभूमि तक खनिजों का स्थानांतरण कहा जाता है?
(a) Percolation/ अन्तथ स्त्रवण
(b) Conduction/ प्रवाहकत्त्व
(c) Leaching/ लीचिंग
(d) Transpiration/ स्वेदS2.Ans.(c)
Sol. The transfer of minerals from topsoil to subsoil through soil-water is called leaching.

Q3. Molten rock below the surface of the earth is called __________.
पृथ्वी की सतह के नीचे पिघले हुए चट्टानों को __________ कहा जाता है.
(a) Basalt/ असिताश्म
(b) Laccolith/लाक्कोलिथ
(c) Lava/लावा
(d) Magma/मैग्मा

S3.Ans.(d)
Sol. Molten rock below the surface of the earth is called Magma.

Q4. Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following ?
सरिस्का और रणथंभौर निम्नलिखित में से किसका रिज़र्व है?
(a) Lion/ शेर
(b) Deer/हिरण
(c) Tiger/बाघ
(d) Bear/भालू

S4.Ans.(c)
Sol. Sariska National Park and Ranthambore National Park are situated in Rajasthan. Both of them are tiger reserves

Q5. The longest sea beach in India is –
भारत का सबसे लंबा समुद्री तट है-
(a) Chapora beach/ चापोरा समुद्र तट
(b) Diu beach/ दीव समुद्र तट
(c) Aksa beach/ अक्सा समुद्र तट
(d) Marina beach/ मरीना बीच

S5.Ans.(d)
Sol. Marina Beach in Chennai is the longest natural beach in India

Q6. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called _____________.
भूमध्य रेखा क्षेत्रों में तीव्र वाष्पीकरण के कारण होने वाली वर्षा को _____________ कहा जाता है
(a) Orographic rainfall / भौगोलिक वर्षा
(b) Cyclonic rainfall/ चक्रवात वर्षा
(c) Frontal rainfall/ फ्रंटल वर्षा
(d)Convectional rainfall/ वाहनिक वर्षा

S6.Ans.(d)
Sol. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called Conventional rainfall

Q7. The Andaman is separated from Nicobar by which water body?
अंडमान निकोबार से किस जलीय निकाय द्वारा अलग किया गया है?
(a) 11° channel / 11° चैनल
(b) 10° Channel / 10° चैनल
(c) Palk Strait / पाक जलडमरूमध्य
(d) Gulf of Mannar / मन्नार की खाड़ी

S7.Ans.(b)
Sol. The Ten Degree Channel is a channel that separates the Andaman and Nicobar in the Bay of Bengal.

Q8. The Ghatampur thermal power plant recently approved by Cabinet is to be setup in –
हाल ही में कैबिनेट द्वारा अनुमोदित घटमपुर थर्मल पावर प्लांट _______ में स्थापित किया जाना है –
(a) Rajasthan/ राजस्थान
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Karnataka/ कर्नाटक
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश

S8.Ans.(b)
Sol. Ghatampur Thermal Power Station is an upcoming coal-based thermal power plant located in Ghatampur in Kanpur district, Uttar Pradesh.

Q9. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is –
वह परत जहां बढ़ती ऊंचाई के साथ तापमान में कमी पूरी तरह से अनुपस्थित है-
(a) Troposphere/ क्षोभ मंडल
(b) Ionosphere/ आयनमंडल
(c) Stratosphere/ स्ट्रैटोस्फियर
(d) Mesosphere/ मीसोस्फीयर

S9.Ans.(c)
Sol. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is Stratosphere. Temperature rise as one moves upward through the stratosphere.

Q10. What is Dakshin Gangotri?
दक्षिणी गंगोत्री क्या है?
(a) River valley in Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश में नदी घाटी
(b) Unmanned station located in Antarctica/ अंटार्कटिका में स्थित मानव रहित स्टेशन
(c) Second source of River Ganga/ गंगा नदी का दूसरा स्रोत
(d) Island in the Indian Ocean/ हिंद महासागर में द्वीप

S10.Ans.(b)
Sol. Dakshin Gangotri was the first scientific base station of India situated in Antarctica, part of the Indian Antarctic Program. It is an unmanned station. Dakshin Gangotri was built in 1983 but was buried in ice and abandoned around 1991.

For RRB JE Free Study Material Click Here

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019