Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home General Awareness RRB NTPC General Awareness (Economics) Questions : 4th April | Watch LIVE...

RRB NTPC General Awareness (Economics) Questions : 4th April | Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW

Q1. The symbol of Reserve Bank of India is-
भारतीय रिजर्व बैंक का प्रतीक क्या है?
(a) Ashokan Pillar / अशोक स्तंभ
(b) Tiger before a Palm tree / एक पाम पेड़ के आगे टाइगर
(c) Kuber with a purse of money /पैसे के एक पर्स के साथ कुबेर
(d) A dog / एक कुत्ता
Ans.(b)

Q2.Who coined the term ‘Hindu rate of growth’ for Indian economy?
भारतीय अर्थव्यवस्था के लिए ‘हिंदू दर विकास’ शब्द को किसने बनाया?
(a) A.K.Sen/ए.के.सेन
(b) S.Parikh/एस.पारीख
(c) Raj Krishna/राज कृष्ण
(d) M.S.Ahluwalia/एम्.एस.अहलुवालिया
Ans.(c)

Q3. Which of the following taxes is not shared between the Union and the states?
निम्नलिखित में से कौन सा कर संघ और राज्यों के बीच साझा नहीं किया जाता है?
(a) Income tax/आयकर
(b) Excise duty/उत्पाद शुल्क
(c) Corporation tax/निगम कर
(d) Sales tax/ बिक्री कर
Ans.(d)

Q4.Which of the following tax will be replaced by the Goods and service tax?
निम्नलिखित में से किस कर को माल और सेवा कर से प्रतिस्थापित किया जाएगा?
(a)Property tax/संपत्ति कर
(b)Corporation tax/निगम कर
(c)VAT/वैट
(d)All the above/उपरोक्त सभी
Ans.(c)

Q5.What is called Tax heaven?
कर हेवन किसे कहा जाता है?
(a)A country which gives tax exemption to the foreign investors/एक ऐसा देश जो विदेशी निवेशकों को कर छूट देता है
(b)Subsidy given by the government in taxes/करों में सरकार द्वारा दी गई सब्सिडी
(c)Tax evasion in the domestic country/घरेलू देश में टैक्स चोरी
(d)To impose equal taxes on domestic producers and foreign producers/घरेलू उत्पादकों और विदेशी उत्पादकों पर समान कर
Ans.(d)

Q6.Which type of loan is provided by the World Bank to its members?
विश्व बैंक द्वारा अपने सदस्यों को किस प्रकार का ऋण प्रदान किया जाता है?
(a)Short term/लघु अवधि
(b)Long term/दीर्घावधि
(c)Fixed term/निश्चित अवधि
(d)None of these/इनमें से कोई नहीं
Ans.(b)

Q7.Which of the following is not matched correctly?
निम्नलिखित में से कौन सा सही ढंग से मेल नहीं खाता है?
(a)IBRD – 1944
(b)IFC- 1956
(c)MIGA -1988
(d)IDA -1954
Ans.(d)

Q8.What is the minimum support price of mustard for the season 2017-18?
सीज़न 2017-18 के लिए सरसों का न्यूनतम समर्थन मूल्य क्या है?
(a) Rs.3175 per quintal
(b) Rs.3900 per quintal
(c) Rs.2900 per quintal
(d) Rs.3500 per quintal
Ans.(b)

Q9.Which certificate is required by jewellers in the market?
बाजार में जौहरी के लिए कौन सा प्रमाण पत्र आवश्यक है?
(a)FPO mark
(b)AGMARK
(c)BIS Hallmark
(d)None of these/ इनमें से कोई नहीं
Ans.(c)

Q10.When the Land reform act was passed?
भूमि सुधार अधिनियम कब पारित किया गया था?
(a)1950
(b)1952
(c)1953
(d)1954
Ans.(a)

 

For RRB JE Free Study Material Click Here

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD