RRB NTPC General Awareness Questions : 20th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Hygrometer is used for measuring
हाइग्रोमीटर का उपयोग क्या मापने के लिए किया जाता है?
(a)Humidity/ आर्द्रता
(b)Boiling point of liquids/ तरल पदार्थ का क्वथनांक
(c) Relative density of liquids/ तरल पदार्थ का सापेक्ष घनत्व
(d)depth of ocean/ समुद्र की गहराई

S1. Ans.(a)
Sol. A hygrometer is an instrument used for measuring the water vapor in the atmosphere. Humidity measurement instruments usually rely on measurements of some other quantity such as temperature, pressure, mass or a mechanical or electrical change in a substance as moisture is absorbed.

Q2. Which of the following rivers converges in the Bay of Bengal?
निम्नलिखित में से कौन सी नदी बंगाल की खाड़ी में परिवर्तित होती है?
(a) Chambal /चम्बल
(b) Tapti/ताप्ती
(c) Mahanadi/महानदी
(d)Narmada/नर्मदा

S2. Ans.(c)
Sol. The Mahanadi is a major river in east central. It converges in Bay of Bengal.

Q3. How many countries will participate in the world cup Cricket 2019?
विश्व कप क्रिकेट 2019 में कितने देश भाग लेंगे?
(a) 10
(b) 15
(c) 12
(d) 14

S3. Ans.(a)
Sol. The 2019 World Cup will feature 10 teams, a decrease from previous World Cups in 2011 and 2015
which featured 14 teams.

Q4. The President of India is elected for a period of
भारत का राष्ट्रपति कितनी अवधि के लिए चुना जाता है?
(a) 6 years /वर्ष
(b) 5 years/वर्ष
(c) 4 years/वर्ष
(d) 3 years/वर्ष

S4. Ans.(b)
Sol. The President of India is elected for a period of 5 years. Article 56 of Indian constitution describe that the President shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office.

Q5. Kilowatt-hour is the unit of
किलोवाट-घंटे किस की इकाई है?
(a) Energy/ ऊर्जा
(b) Power/पॉवर
(c) Force/बल
(d) Momentum/ मोमेन्टम

S5. Ans.(a)
Sol. The kilowatt hour is a composite unit of energy

Q6.The Headquarters of UNESCO is in
UNESCO का मुख्यालय कहाँ है?
(a) New York/न्यू यॉर्क
(b) Hague/हेग
(c) Paris/ पेरिस
(d) Moscow/ मॉस्को

S6. Ans.(c)
Sol. The United Nations educational, scientific and cultural organisation is a specialized agency of the United Nations (UN).UNESCO is headquartered at Paris.

Q7. In the 42nd Constitutional Amendment 1976, which word was added to the Preamble?
42 वें संवैधानिक संशोधन 1976 में, प्रस्तावना में किस शब्द को जोड़ा गया था?
(a) Democratic/ लोकतंत्रीय
(b) Equality/ समानता
(c) Secular/ सेक्यलर
(d) Federal/ संघीय

S7. Ans.(c)
Sol. The 42nd Amendment amended the Preamble and changed the description of India from “sovereign democratic republic” to a “sovereign, socialist secular democratic republic”, and also changed the words “unity of the nation” to “unity and integrity of the nation”.

Q8.Potato is a modified?
आलू एक संशोधित _______ है?
(a) Root/ जड़
(b) Stem/ तना
(c) Bud/ कली
(d) Fruit/फल

S8. Ans.(b)
Sol. Potato is a modified stem.

Q9.Which amongst the following is a land locked country?
निम्नलिखित में से कौन सा एक लैंडलॉक देश है?
(a) Brazil /ब्राज़ील
(b) Sudan/ सूडान
(c) Egypt/मिस्र
(d) Afghanistan/अफ़ग़ानिस्तान

S9. Ans.(d)
Sol. Afghanistan is a land-locked country located in Central Asia, South Asia, and is a part of the Greater Middle East. It is bordered by Pakistan in the south and the east, Iran in the west, Turkmenistan, Uzbekistan, and Tajikistan in the north, and China in the far northeast.

Q10.Rearing silk worms is known as-
रेशम के कीड़ों को पालने की प्रक्रिया को क्या कहा जाता है?
(a) Apiculture / एपीकल्चर
(b) Horticulture/ हॉर्टिकल्चर
(c) Sericulture / सेरीकल्चर
(d) Floriculture/फ्लोरीकल्चर

S10. Ans.(c)
Sol. Apiculture – Rearing bees
Horticulture – Study of fruit and flower producing plants
Sericulture – Rearing silk worm
Floriculture – Study of flowers for decoration work.

 

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?