RRB NTPC General Awareness Questions : 16th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams

Q1. The National Defence Academy is located at :
राष्ट्रीय रक्षा अकादमी यहां स्थित है:
(a) Mt. Abu / माउंट आबू
(b) Hyderabad / हैदराबाद
(c) Khadakvasla / खडकवासला
(d) New Delhi / नई दिल्ली

S1. Ans.(c)
Sol. The National Defence Academy (NDA) is located in Khadakwasla near Pune, Maharashtra. It is the first tri-ser-vice academy in the world.

Q2. Who rendered the English translation of the Indian National song?
भारतीय राष्ट्रीय गीत का अंग्रेजी अनुवाद किसने किया?
(a) ShriAurobindo / श्रीअरोबिंदो
(b) RabindraNath Tagore / रवीन्द्रनाथ टैगोर
(c) B.C. Chatterjee / बी.सी. चटर्जी
(d) Sarojini Naidu / सरोजिनी नायडू

S2. Ans.(a)
Sol. VandeMataram, a poem from Bankim Chandra Chattopadhyay’s 1882 novel Anandamath, is the national song of India. Aurobindo Chose translated it into English. The literal translation of all the stanzas of VandeMataram by AurobindoGhose appeared in Karmayogin, 20 November, 1909.

Q3. Indravati, Pranhita and Sabari are important tributaries of which of these rivers?
इंद्रावती, प्राणहिता और सबरी इनमें से किस नदी की सहायक नदियाँ हैं?
(a) Krishna / कृष्णा
(b) Cauvery / कावेरी
(c) Sabarmati / साबरमती
(d) Godavari / गोदावरी

S3. Ans.(d)
Sol. Downstream of the SriramSagar dam, Godavari is joined by many major tributaries, namely, Pranhita, Indravati and Sabari which carry large volumes of flood water during monsoon.

Q4. Which showns the properties of an element in general?
एक तत्व के गुणों को सामान्य रूप से कौन दर्शाता है?
(a) Atomic number / परमाणु संख्या
(b) Atomic weight / परमाणु भार
(c) Molecular weight / आणविक भार
(d) Equivalent weight / समतुल्य भार

S4. Ans.(a)
Sol. Each element has a specific set of chemical properties as a consequence of the number of electrons present in the neutral atom, which is the atomic number. The number of electrons in each element’s electron shells is the primary factor in determining its chemical bonding behaviour. Hence, it is the atomic number alone that determines the chemical properties of an element.

Q5. Which one of the following is a rich source of Vitamin A?
निम्नलिखित में से कौन सा विटामिन ए का एक समृद्ध स्रोत है?
(a) Potato tuber / आलू कंद
(b) Carrot root / गाजर की जड़
(c) Onion bulb / अनियन बल्ब
(d) Maize grains / मक्का के दाने

S5. Ans.(b)
Sol. Carrots are an excellent source of vitamin A (in the form of carotenoids). In addition, they are a very good source of biotin, vitamin K, dietary fiber, molybdenum, potassium, vitamin B_6, and vitamin C.

Q6. Which of the following is/are Indian Classical dances?
निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय शास्त्रीय नृत्य हैं / हैं?
(a) Bharatnatyam / भरतनाट्यम
(b) Kuchipudi / कुचिपुड़ी
(c) Kathak / कथक
(d) All of these / ये सभी

S6. Ans.(d)
Sol. Indian classical dance is an umbrella term for various codified art forms rooted in Natya and sacred Hindu musical the atre styles whose theory can be traced back to thheNatyaShastra of Bharata Muni (400 BC). The SangeetNatakAkademi currently confers classical status on eight Indian classical dance styles: Bharatanatyam (Tamil Nadu), Kahtak (North India), Kathakali (Kerala), Kuchipudi (Andhra Pradesh), Manipuri (Manipur), Mohiniyattam (Kerala), Odissi (Odisha), and Sattriya (Assam).

Q7. Which of the following food crops is produced maximum in India?
निम्नलिखित में से कौन सी खाद्य फसल भारत में अधिकतम उत्पादित की जाती है?
(a) Maize / मक्का
(b) Rice / चावल
(c) Wheat / गेहूं
(d) Jowar / ज्वार

S7. Ans.(b)
Sol. Rice is the dominant crop of India; wheat comes second both in terms of total production and the area under cultivation. Rice occupies 23.3 percent of gross cropped area of the country and contributes 43 per cent of total food grain production. It is the staple food of the people of the eastern and southern parts of the country. Besides, India accounts for 20% of all world rice production.

Q8. Which of the following places receive minimum rainfall?
निम्नलिखित में से किस स्थान पर न्यूनतम वर्षा होती है?
(a) Leh / लेह
(b) Bikaner / बीकानेर
(c) Indore / इंदौर
(d) Jaipur / जयपुर

S8. Ans.(a)
Sol. Average annual rainfall of Leh is only 102 mm (4.02 inches). The annual rainfall pattern in other places is as follows: Bikaner: 260 – 440 millimetres (10 – 17 in); Jaipur: over 650 millimetres (26 in).

Q9. The main aim of First Five- Year Plans was-
प्रथम पंचवर्षीय योजनाओं का मुख्य उद्देश्य था-
(a) Self-dependent / आत्म निर्भर
(b) Industrial growth / औद्योगिक विकास
(c) Economic growth / आर्थिक विकास
(d) Agricultural growth / कृषि विकास

S9. Ans.(d)
Sol. The First Five-year Plan (1951-1956) was mainly focused in development of the agricultural sector. It was based on Harrod-Domar Model.

Q10. Surface tension in a liquid is due to:
एक तरल में सतह तनाव निम्न में से किसके कारण होता है?
(a) Electrical force between molecules / अणुओं के बीच विद्युत बल
(b) Cohesive force between molecules / अणुओं के बीच संक्रामक बल
(c) Adhesive force between molecules / अणुओं के बीच चिपकने वाला बल
(d) Gravitational force between molecules / अणुओं के बीच गुरुत्वाकर्षण बल

S10. Ans.(b)
Sol. The cohesive forces between liquid molecules are responsible for the phenomenon known as surface tension. The molecules at the surface do not have other like molecules on all sides of them and consequently they cohere more strongly to those directly associated with them on the surface. This forms a surface “film” which makes it more difficult to move an object through the surface than to move it when it is completely submersed.

 
 

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019


RRB NTPC | Delhi Police | SSC | CCC 2019 | Computer Awareness | Introduction

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD