RRB NTPC General Awareness Questions : 11th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The ozone layer protects us from harmful _______________ rays of the sun.
ओजोन परत सूर्य की हानिकारक _______________ किरणों से हमारी रक्षा करती है।
(a) Infrared/ इन्फ्रारेड
(b) Cosmic/ ब्रह्मांडीय
(c) Gamma/ गामा
(d) Ultraviolet/ पराबैंगनी

S1. Ans.(d)
Sol. The ozone layer acts as a filter for the shorter wavelength and highly hazardous ultraviolet radiation (UVR) from the sun, protecting life on Earth from its potentially harmful effects.

Q2.First time which year the Railway Budget and the General Budget were presented separately?
पहली बार किस वर्ष में रेल बजट और आम बजट अलग अलग प्रस्तुत किये गए थे?
(a) 1924
(b) 1947
(c) 1952
(d) 1977

S2. Ans.(a)
Sol. A separate Railway Budget, which is different from the General Budget, was first introduced in 1924 on the basis of recommendations of the 10-member Acworth Committee.

Q3.Which of following sectors does NOT come under tertiary sector?
निम्नलिखित में से कौन सा क्षेत्र तृतीयक क्षेत्र के अंतर्गत नहीं आता है?
(a) Electricity/ बिजली
(b) Business Services/ व्यापार सेवाएं
(c) Transport/ ट्रांसपोर्ट
(d) Trade/ व्यापार

S3.Ans.(a)
Sol. Secondary sector is also called as manufacturing sector or industrial sector. The manufacturing, electricity, gas, water supply etc. are included in this sector. The service sector of the economy is called tertiary sector.

Q4. In which conference of 1888, the constitution was created for Congress?
1888 के किस सम्मेलन में, कांग्रेस के लिए संविधान बनाया गया था?
(a) Bombay/बॉम्बे
(b) Calcutta/कलकत्ता
(c) Madras/मद्रास
(d) Allahabad/अल्लाहाबाद

S4. Ans.(d)
Sol. It is believed that the idea of the Congress took concrete shape during a meeting of the Theosophical Convention in Madras in December 1884. In March 1885 a notice was issued convening a meeting of the first Indian National Union at Poona(now Pune) in December of the same year.

Q5. Which of the following decisive battles had established the dominion of the British in India?
निम्नलिखित में से किस निर्णायक लड़ाई ने भारत में अंग्रेजों के अधिराज्य को स्थापित किया था?
(a) Battle of Plassey/ प्लासी का युद्ध
(b) Battle of Buxar/ बक्सर का युद्ध
(c) Battle of Wandiwash/ वांडिवाश की लड़ाई
(d) Third Battle of Panipat/ पानीपत की तीसरी लड़ाई

S5. Ans.(b)
Sol. The Battle of Buxar: The war between the Company and Mir Qasim began in 1763 and in a series of encounters the Nawab was defeated. He fled to Awadh and formed an alliance with Shuja-ud-Daula the Nawab of Awadh and the fugitive Mughal Emperor Shah Alam II in a final attempt to oust the English from Bengal.It is the beginning of the British rule in India.

Q6. Usually each state has a High Court, but a common High Court for two or more states or for two or more states and union territories can be established by
आमतौर पर प्रत्येक राज्य में एक उच्च न्यायालय होता है, लेकिन दो या दो से अधिक राज्यों या दो या अधिक राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों के लिए एक सामान्य उच्च न्यायालय किस के द्वारा स्थापित किया जा सकता है?
(a)The Parliament/संसद
(b)The President/राष्ट्रपति
(c)The Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d)All the above jointly/ उपरोक्त सभी संयुक्त रूप से

S6.Ans.(a)
Sol.The union territories (except delhi)fall under the jurisdiction of different state high courts. The Parilament can extend the jurisdiction of a high court to any union territory or exclude the jurisdiction of a high court from any union territory.

Q7.Generally, the High Court of a state consists of a Chief Justice and
आम तौर पर, किसी राज्य के उच्च न्यायालय में एक मुख्य न्यायाधीश होता है और
(a)Nine other judges/ नौ अन्य न्यायाधीश
(b)11 other judges/ ग्यारह अन्य न्यायाधीश
(c) 15 other judges/ पंद्रह अन्य न्यायाधीश
(d)Such other judges as may be determined by the President/ ऐसे अन्य न्यायाधीश जैसा कि राष्ट्रपति द्वारा निर्धारित किया जा सकता है

S7.Ans.(d)
Sol.Every high court consists of a chief justice and such other judges as the president may from time to time deem necessary to appoint. Thus, the Constitution does not specify the strength of a high court and leaves it to the discretion of the president.

Q8.Which of the following states/union territories have a common High Court?
निम्नलिखित में से किस राज्य / केंद्र शासित प्रदेश में एक सामान्य उच्च न्यायालय है?
(a)Uttar Pradesh and Bihar/उत्तर प्रदेश और बिहार
(b)Punjab and Jammu and Kashmir,/पंजाब और जम्मू-कश्मीर
(c)Andaman nicobar and West Bengal/अंडमान निकोबार और पश्चिम बंगाल
(d)Assam and Bengal/असम और बंगाल

S8.Ans.(c)
Sol.At present, there are 24 high courts in the country. Out of them, three are common high courts. Delhi is the only union territory that has a high court of its own.The other union territories fall under the jurisdiction of different state high courts.ex-
Andaman nicobar- under Calcutta high court
Daman and Diu – under Mumbai high court.
Dadar nagar haweli-under Mumbai high court.
Lakshadweep-kerala high court

Q9. What is called the residual eroded mounds sporadically located in Karst Plains?
करास्ट मैदानों में विकीर्ण रूप से अवशिष्ट कटे हुए टीले को क्या कहा जाता है?
(a) Monadnock/ मोनैड्नॉक
(b) Pediplain/ पेडीप्लेन
(c) Hum/हम
(d) No option is correct./कोई विकल्प सही नहीं है

S9. Ans.(c)
Sol. The residual eroded mounds sporadically located in Karst Plains is called Hum.

Q10. Who among the following is the author of Sri Lanka’s national anthem?
निम्नलिखित में से श्रीलंका के राष्ट्रगान के लेखक कौन हैं?
(a) Ananda Samarkone/ आनंद समरकून
(b) Kumar atunga Munidasa/ कुमारतुंगा मुनिदासा
(c) Siri Gunasinghe/ सिरी गुणसिंघे
(d) P.B. Jayasekara /पी. बी. जयसेकरा

S10. Ans.(a)
Sol. Ananda Samarakoon came to Visva Bharati, the university founded by Tagore in Shantiniketan, West Bengal. Influenced by Tagore, he went back to his country, then under British rule, and composed the Sri Lankan national anthem, “Sri Lanka Matha.”

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

 

 

 

 

 

 

 

Watch RRB NTPC 2019 | General Studies | Sultanate Era Video:-

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?