RRB NTPC General Awareness (Economics) Questions : 3rd April| Watch LIVE Discussion

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. “World Economic Outlook” report is published by which of the following?
“विश्व आर्थिक आउटलुक” रिपोर्ट निम्नलिखित में से किसके द्वारा प्रकाशित की गई है?
(a) IMF
(b) World Bank/विश्व बैंक
(c) RBI
(d) UNCTAD

S1. Ans.(a)
Sol. World Economic Outlook” report by the International Monetary Fund (IMF) contains analysis and projections of the integral elements of the IMF’s surveillance of economic developments and policies in its member countries, and of the developments in the global financial markets and economic system

Q2. The Secretariat of SAARC is set up at ____________.
SAARC का सचिवालय ____________ में स्थापित किया गया है।
(a) Washington / वाशिंगटन
(b) Kathmandu / काठमांडू
(c) Hague / हेग
(d) New Delhi / नई दिल्ली

S2. Ans.(b)
Sol. The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal. It coordinates and monitors implementation of activities, prepares for and services meetings, and serves as a channel of communication between the Association and its Member States as well as other regional organisations. SAARC was founded in Dhaka on 8 December 1985.

Q3. The main effect of Direct Taxes is on
प्रत्यक्ष कर का मुख्य प्रभाव किस पर होता है?
(a) Food prices/ खाद्य कीमतें
(b) Consumer goods/ उपभोक्ता वस्तुओं
(c) Capital goods/ पूंजीगत वस्तुएं
(d) Income/ आय

S3. Ans.(d)
Sol. Direct tax is a type of tax where the incidence and impact of taxation fall on the same entity income.

Q4. Which one of the following is not an instrument of Fiscal policy?
निम्नलिखित में से कौन सा वित्तीय नीति का साधन नहीं है?
(a) Open Market Operations/ खुला बाजार परिचालन
(b) Taxation/ टेक्सेशन
(c) Public borrowing/ सार्वजनिक ऋण
(d) Public expenditure/ सरकारी व्यय

S4. Ans.(a)
Sol. The major instruments of fiscal policy are – Budget, Taxation, Public Expenditure, Public Works, Public Debt (public borrowing).

Q5. In which of the following States India’s first Green Rail Corridor was launched in –
निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्यों में पहला ग्रीन रेल कॉरिडोर लॉन्च किया गया था-
(a) Karnataka/कर्नाटक
(b) Maharashtra/महाराष्ट्र
(c) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(d) Tamil Nadu/तमिल नाडू

S5. Ans.(d)
Sol. The India’s first Green Rail Corridor was inaugurated on the 114-km long Rameswaram-Manamadurai stretch in Tamil Nadu.

Q6. When the demand for a good increase with an increase in income, such a good is called___________
जब आय की वृद्धि के साथ उत्पाद की मांग में वृद्धि होती है, ऐसे उत्पाद को _______ कहा जाता है.
(a) Superior good/ सुपीरियर वस्तुएँ
(b) Giffin good/ गिफ़न वस्तुएँ
(c) Inferior good/ इन्फीरियर वस्तुएँ
(d) Normal good/ सामान्य वस्तुएँ

S6. Ans.(a)
Sol. When the demand for a good increases with an increase in income, such a good is called Superior good. A Superior good also may be a luxury good.

Q7. Which of the following controls the insurance business of India?
इनमें से कौन भारत के बीमा कारोबार को नियंत्रित करता है?
(a) RBI
(b) IDBI
(c) SEBI
(d) IRDA

S7. Ans.(d)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India is an autonomous, statutory agency tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India.

Q8. Supply-Side economics lays greater emphasis on ______.
आपूर्ति-पक्ष अर्थशास्त्र ______ पर अधिक जोर देता है.
(a) Producer/ उत्पादक
(b) Global economy/ वैश्विक अर्थव्यवस्था
(c) Consumer/ उपभोक्ता
(d) Middle Man/ मध्यस्त

S8. Ans.(a)
Sol. Supply-side economics is the theory that says increased production drives economic growth. So, the supply-side economics lays greater emphasis on Producer.The factor of production are capital, labour, entrepreneurship, and land.

Q9. HDI is an aggregate measure of progress in which of the three dimensions?
HDI तीन आयामों में से किसका प्रगति का एक समग्र माप है?
(a) Health, Education, Income/ स्वास्थ्य, शिक्षा, आय
(b) Food Security, Employment, Income/ खाद्य सुरक्षा, रोजगार, आय
(c) Agriculture, Industry, Services/ कृषि, उद्योग, सेवाएं
(d) Height, Weight, Colour/ ऊंचाई, वजन, रंग

S9. Ans.(a)
Sol. The Human Development Index (HDI) is a composite statistic (composite index) of life expectancy(health), education, and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development.

Q10. What is an octroi?
ओक्ट्रोई क्या है?
(a) Tax/ कर
(b) Tax collection centre/ कर संग्रह केंद्र
(c) Tax processing centre/ कर प्रसंस्करण केंद्र
(d) Tax information centre/ कर सूचना केंद्र

S10. Ans.(a)
Sol. Octroi is a tax levied on various goods entering a town or city.

For RRB JE Free Study Material Click Here

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019