RRB NTPC Decision Making Questions : 28th March 2019 | Watch LIVE Discussion

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Following are the conditions for selecting a Manager in a company.
The candidate must –
(i) be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
(ii) be a post graduate in Management with specialization in Finance with at least 65% marks.
(iii) have work experience of at least 4 years in the finance department.
(iv) be at least 26 years and not more than 36 years as on 01-12-2016.
In the case of the candidate who fulfills all conditions except –
(a) at (ii) above, but has secured at least 60% marks in post graduate in Management with specialization
in Finance and at least 70% marks in graduation, his case to be referred to as DGM.
(b) at (iii) above, but has work experience of at least 2 years as Assistant Finance Manager, his case to be
referred to as GM.

Q1. Karan was born on 19th March 1986. He has been working in the finance department of an organization for the past 5 years. He has secured 67% marks in B.Com and 75% marks in his post-graduation.
Which of the following will be a course of action if Karan applies?
(a) Karan will be selected.
(b) Data provided are inadequate to take the decision.
(c) Karan will not be selected.
(d) Karan will be offered as DGM post.

S1.Ans(b)
Sol.
All condition specify for Karan can be selected as manager. But it is not known that he has done his post-graduation in which stream. So data inadequate.

Q2. Bhuvan was born on 7th November 1987. He has been working for the past four years as Assistant Finance Manager in an organization. He has secured 70% marks in B.Sc and 70% marks in his post-graduation in Management with specialization in Finance.
Which of the following will be a course of action if Bhuvan applies?
(a) He will be selected.
(b) He will be offered as GM post.
(c) He will not be selected.
(d) He will be offered as DGM post.

S2.ans(a)
Sol.
First we have to check all the 4 conditions, these all follow so he will be selected. He is working as Assistant Manager will be taken into case only if point (ii) does not get satify.

Q3. Karuna has been working in the finance department of an organization for the past 7 years after completing her post-graduation with 68% marks. She secured 52% in her graduation and was born on 12th January 1988.
Which of the following will be a course of action if Karuna applies?
(a) She will be selected.
(b) She will be offered as GM post
(c) She will not be selected.
(d) She will be offered as DGM post.

S3.Ans(c)
Sol.
She secured 52% in her graduation, but 55% is required.

Q4. Meeta was born on 26th July 1989. She has been working in the finance department of an organization. Which condition/s below will lead to her selecting as the DGM.
(i) She secured 66% marks in post-graduation and 57% marks in graduation.
(ii) She worked in the finance department for 5 years.
(iii) She secured 63% marks in post-graduation and 74% marks in graduation.
(a) Both (i) and (ii)
(b) Only (iii)
(c) Only (i)
(d) Both (ii) and (iii)

S4.Ans(d)
Sol.
Meeta was born on 26th July 1989- Satisfies (iv) point
She worked in finance department for 5 years- Satisfies (iii) point
She secured 63% marks in post-graduation and 74% marks in graduation. – Satisfies DGM point.

Q5. Medha has been working as Assistant Finance Manager in an organization for the past 3 years. Which condition/s below will lead to her selected as the GM.
(i) She was born on 5th April 1992
(ii) She was born on 4th November 1990
(iii) She secured 69% marks in post-graduation and 74% marks in graduation.
(a) Either (i) or (ii) and (iii)
(b) Only (iii)
(c) Both (ii) and (iii)
(d) Both (i) and (iii)

S5.Ans(c)
Sol.
She was born on 5th April 1992 – makes her 24 in age

Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Following are the conditions for selecting an IT officer in an organization.
The candidate must –
(i) be a BE/BTech in IT or Computer Science with at least 60% marks.
(ii) be at least 20 years and not more than 26 years as on 01-11-2016.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 40% marks in interview
In the case of the candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a postgraduate, his case to be referred to as GM.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in the written test, his case to be referred to as VP.

Q6. Karan was born on 19th March 1995. He has secured 65% marks in BE-IT. He has secured 62% marks in both written test and interview.
Which of the following will be a course of action if Karan applies?
(a) Karan will be selected.
(b) Data provided are inadequate to take the decision.
(c) Karan will not be selected.
(d) Karan will be offered as GM post.

S6.Ans(a)
Sol.
All 4 conditions are met.

Q7. Bhuvan was born on 7th November 1989. He has secured 70% marks in B.Tech and 70% marks in his M.Tech. He has secured 65% marks in both written test and interview.
Which of the following will be a course of action if Bhuvan applies?
(a) He will be selected.
(b) Data provided are inadequate to take the decision.
(c) He will not be selected.
(d)He will be offered as GM post.

S7.Ans(b)
Sol.
It is not given that he has done BTech and MTech in IT or Computers or any other other stream.

Q8. Karuna has secured 78% marks in written test and 38% marked in the interview. She secured 62% in B.tech-IT and was born on 12th January 1991.
Which of the following will be a course of action if Karuna applies?
(a) She will be selected.
(b) She will be offered as VP post.
(c) She will not be selected.
(d) She will be offered as GM post.

S8.Ans(b)
Sol.
She has secured 38% in interview which is leas then required 40%, but is greater than 35% and in written test, she secured greater than 70%, so VP.

Q9. Meeta was born on 26th July 1991. She did her graduation and post-graduation in the Computer department. Which condition/s below will lead to her selected as the GM.
(i) She secured 68% in graduation and 65% both in written test and interview.
(ii) She secured 65% in BE.
(iii) She secured 63% marks in written test and 74% marks in interview.
(a) Both (i) and (ii)
(b) Only (iii)
(c) Only (i)
(d) Both (ii) and (iii)

S9.Ans(d)
Sol.
In question, it is not given that she did her graduation in which field. So (ii) is important and then (iii) In (i), it is not given then she did graduation in BE/Btech.

Q10. Medha completed her BTech in IT in the year 2012. Which condition/s below will lead to her selected as the IT officer?
(i) She secured 65% marks in the written test.
(ii) She was born on 4th November 1990.
(iii) She secured 50% marks in interview.
(a) Both (i) and (iii)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d) Data provided are inadequate to take the decision.

S10.Ans(d)
Sol.
None condition gives her marks in BTech

For RRB JE Free Study Material Click Here