RRB NTPC Analogy Questions : 12 March 2019

Dear Students,

As you all know, RRB NTPC Exam will be held in the month of June/September 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Directions (1–10) : In each of the following questions, select the related letter/word/ figure/ number from the given alternatives.
निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में, दिए गए विकल्पों से संबंधित अक्षर / शब्द / आकृति / संख्या का चयन करें।

Q1. Microphone : Loud :: Microscope : ?
माइक्रोफोन : लाउड :माइक्रोस्कोप : ?
(a) Elongate / बढ़ाना
(b) Investigate / जांच करें
(c) Magnify / बढ़ाना
(d) Examine / जांचना

S1. Ans.(c)
Sol.
As Microphone makes sound louder similarly Microscope makes the object magnified.

Q2. Sound : Medium : : Light : ?
ध्वनि: मध्यम:: प्रकाश:?
(a) Air/ वायु
(b) Vacuum/ वैक्यूम
(c) Water/ पानी
(d) Glass/ ग्लास

S2. Ans.(b)
Sound requires medium to travel and light can travel in vacuum.

Q3.Democracy : India : : Communism : ?
लोकतंत्र: भारत:: साम्यवाद:?
(a) France/फ्रांस
(b) China/चीन
(c) Britain/ब्रिटेन
(d) America/अमेरिका

S3. Ans.(b)
Sol. Country and its type of governance.

Q4. Melt : Liquid : : Freeze : ?
पिघला: तरल:: जमा हुआ 😕
(a)Ice / बर्फ
(b)Condense / कंडेनस
(c)Solid / ठोस
(d)Force / बल

S4. Ans.(c)
Sol. As on melting, liquid is formed, similarly on freezing solid is formed.

Q5. Oar :Rowboat :: Foot : ?
चप्पू : नाव :: पैर : ?
(a) Running/दोड़ना
(b) Sneaker/स्नीकर
(c) Skateboard/स्केटबोर्ड
(d) Jumping/कूदना

S5. Ans.(c)
Sol. An oar puts a rowboat into motion. A foot puts a skateboard into motion.

Q6. Pride : Lion :: Shoal : ?
गर्व: शेर:: शोअल:?
(a) Teacher/शिक्षक
(b) Student/छात्र
(c) Self-respect/आत्म सम्मान
(d) Fish/मछली

S6. Ans.(d)
Sol. A group of lions is called a pride. A group of fish is called a shoal.

Q7. Tree : Forest : : Grass : ?
पेड़ : जंगल : घास 😕
(a) Lawn / मैदान
(b) Pond / तालाब
(c) Nest / घोंसला
(d) Floor / तल

S7. Ans.(a)
Sol. As Tree is found in Forest similarly Grass is found in Lawn.

Q8. Elated : Despondent :: Enlightened : ?
उत्तेजित: नीच:: प्रबुद्ध:?
(a) Aware/अवगत
(b) ignorant/अनजान
(c) Miserable/दुखी
(d) Tolerant/सहनशील

S8. Ans.(b)
Sol. Elated is the opposite of despondent. Enlightened is the opposite of ignorant

Q9. Peace : Uproar : : Creation : ?
शांति: उपरोक्त:: निर्माण:?
(a) Build / बिल्ड
(b) Construction / निर्माण
(c) Destruction / विनाश
(d) Manufacture / निर्माण

S9. Ans.(c)
Sol. As antonym of peace is uproar similarly antonym of creation is destruction.

Q10.Ramanujan: Mathematician:: Sushruta:?
रामानुजन: गणितज्ञ: सुश्रुत:?
(a) Scientist/ वैज्ञानिक
(b) Architect/ वास्तुकार
(c) Physician/ चिकित्सक
(d) Astronomer/ खगोलविद

S10. Ans.(c)
Sol. Ramanujan → Mathematician
Sushruta → Physician

For RRB JE Free Study Material Click Here